UPDATE Patrimoniul bucureştean, prăduit de interesele imobiliare ale speculatorilor. Cum ne batem joc de propria istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa unde a locuit Spiru Haret, din Capitală, lăsată în paragină FOTO Adevărul
Casa unde a locuit Spiru Haret, din Capitală, lăsată în paragină FOTO Adevărul

Istoria românilor este neglijată fără nicio reţinere, clădirile de patrimoniu din Capitală fiind considerate un simplu impediment ce stă în calea dezvoltării unor afaceri imobiliare, o arată o rezoluţie oficială emisă de organismul UNESCO, ICOMOS. Concluziile care arată că situaţia este alarmantă au fost prezentate într-o conferinţă de presă ţinută miercuri, la sediul Ordinului Arhitecţilor din România, din strada Arthur Verona din Capitală.

UDPATE 17:40 Arhitectul-şef al Primăriei Municipiului Bucureşti, Gheorghe Pătraşcu, a oferit un răspuns oficial la scurt timp după publicarea articolului. Acesta a declarat că nu a văzut nicio rezoluţie şi că, de fapt, din cunoştiinţa sa nu există această rezoluţie. Mai mult, Pătraşcu a spus că potrivit reprezenzanţilor filialei ICOMOS din România, această rezoluţie nu există.

„Ce văd eu aici este un text pe care puteam să-l scriu şi eu la maşină sau dumneavoastră. Rezoluţiile ICOMOS se dau de către Consiliul General ICOMOS care se întruneşte în noiembrie. Sunt şi nişte iniţiale puse acolo. Nu este vorba despre ICOMOS, ci de un grup de lucru al ICOMOS-ului. Eu nu zic că problema nu există“, a declarat Pătraşcu, pentru adevarul.ro. 

Acesta a contestat, de asemenea, raportul făcut de Asociaţia ProDoMo şi trimis către forul ICOMOS Internaţional. „Acel raport cine l-a făcut? Câţi experţi în monumente sunt care au semnat acel document? În afară de faptul că enumără nişte probleme care, majoritatea, sunt reale nu e aceasta problema, ei nu fac nimic. Raportul acela oferă şi nişte exemple de bună practică? Nişte măsuri?“. 

Totodată, arhitectul-şef al Capitalei dă vina pe legislaţia în vigoare, legislaţie prin care s-au emis autorizaţii de demolare. „Până la urmă modul acesta de abordare este un mod păgubos şi care are, până la urmă, şi ceva nuanţe politice. Problemele există dar nu aşa cum sunt ele prezentate. Sunt probleme generale în România în ce priveşte patrimoniul construit“, a mai declarat Pătraşcu.   

Roxana Wring: autorităţile vor primi reozoluţia

În replică, contactată din nou de reporterii adevarul.ro, Roxana Wring a explicat că întregul demers întreprins de Asociaţia ProDoMo a fost întreprins prin ocolirea filialei din România, pe care reprezentanţii societăţii civile o consideră ineficientă. „Noi am contactat ICOMOS Internaţional în mod direct. Când faci astfel de demersui există nişte formalităţi. Oamenii au proceduri bine stabilite, au experţi care analizează aceste demersuri, nu iau decizii aiurea. Au primit raportul, l-au analizat şi au emis această rezoluţie, anul trecut în septembrie. Din păcate, ICOMOS România nu prea şi-a făcut treaba“, a explicat Wring.

Reprezentanul ProDoMo a arătat că există un act oficial al ICOMOS prin care se dovedeşte că rezoluţia a fost adoptată, într-adevăr, în septembrie 2013.

----------------------------------------------------------

Rezoluţia adoptată de Comitetul Internaţional al Oraşelor şi Satelor Istorice (CIVVIH - ICOMOS), prin care experţi de rang internaţional solicită autorităţilor române să respecte legislaţia internaţională de protecţie a patrimoniului, a fost prezentată, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţiile ProDoMo, Pro Patrimonio şi Salvaţi Bucureştiul la sediul OAR - Casa Mincu din Strada Arthur Verona din Capital.

Documentul, care a fost trimis administraţiei prezidenţiale, primului ministru, ministerelor implicate, primarilor bucureşteni şi mai multor autorităţi care sunt răspunzătoare de conservarea patrimoniului, este o condamnare a atitudinii complet inconştiente arătate de autorităţile româneşti faţă de patrimoniul cultural şi istoric bucureştean, în acest caz, care nu este altceva decât pură istorie, susţin organizaţiile nonguvernamentale.  

„Anul trecut, la mijlocul lui ianuarie, lansam raportul «Patrimoniul Bucureştiului: Pericol de Demolare – Raport 2008 - 2012». Este inutil să mai spunem că nu am primit niciun răspuns de la autorităţile române. Domnul primar Sorin Oprescu şi domnul arhitect şef Gheorghe Pătraşcu ne-au ignorat. Ministerul Culturii a încercat, de atunci şi până acum, să desfiinţeze comsiile zonale, iar Ministerul Dezvoltării a modificat Legea Urbanismului astfel încât practic să desfiinţeze zonele protejate, iar monumentele istorice de clasa b să ajungă la mâna baronilor locali“, a declarat Roxana Wring, reprezentantul Asociaţiei ProDoMo.

Wring este de părere că rezoluţia exeperţilor internaţionali arată că direcţia în care ne-am îndreptat din 2013 şi până în prezent este una greşită şi că autorităţile par tot mai surde în ceea ce priveşte nenumăratele semnale de alarmă ridicate de societatea civilă.

Prin această rezoluţie, experţii cer autorităţilor române, respectiv primarului Oprescu, arhitectului-şef Pătraşcu, comisiilor de avizare şi aşa mai departe, deci tuturor celor care avizează demolări de imobile istorice clasate sau nu, totale demolate sau doar parţial, să înceteze. Totodată, reprezentanţii ICOMOS cer autorităţilor să elaboreze nişte strategii de secol XXI de conservare şi protejare a patrimoniului construit ca un întreg al unei dezvoltări durabile. De asemenea, cer să oprească de urgenţă demolările istorice care nu sunt pe lista monumentelor, dar care fac parte din zonele protejate.

România a pierdut trenul UNESCO

Astfel de rezoluţii nu fac decât să ne îndepărteze, ca ţară, de aderarea la organizaţii de prestigiu cum este UNESCO care se luptă pentru păstrarea patrimoniului în lumea întragă. România riscă să facă paşi înapoi, în loc să se uite către conservarea patrimoniului, către dezvoltare durabilă, pierzând inclusiv bani.

„Ne bucurăm că ICOMOS ne-a ascultat pentru că autorităţile noastre par să fie surde. Să nu uităm că în noiembrie 2013 România a încercat să devină membră în comitetul UNESCO pentru patrimoniul mondial şi nu a fost aleasă. La momentul respectiv se vorbea despre patrimoniul Roşiei Montane, dar după ce am trimis acest raport către ICOMOS, am primit un mail de la secretariatul ICOMOS din Paris în care mi se spunea că acest raport este de fapt singura informaţie pe care ei o au în arhiva lor referitor la patrimoniul Bucureştiului. N-ar fi exclus ca România să intre în rândul ţărilor care au ceva de spus în ceea ce priveşte patrimoniul mondial, dar cât timp vom primi astfel de rezoluţii nu avem nicio şansă“, a mai spus cu îngrijorare Wring.

Reprezentantul Asociaţiei ProDoMo a mai spus că implicaţiile sunt multiple, dar că nu există o formă de sancţionare care să vină din afara ţării, ci că mai repede ar trebui să existe o conştientizarea în rândul opiniei publice bucureştene şi, respectiv, româneşti.

„Pentru un câştig imediat al unor investitori imobiliari care de fapt sunt nişte speculanţi imobiliari ne distrugem trecutul şi, de fapt, viitorul. Generaţiile viitoare nu o să mai ştie nimic de istoria noastră. Atitudinea noastră este prostească inclusiv din puncte de vedere economic“, a conchis Roxana Wring.  

Raportul MCV, o altă dovadă a indolenţei autorităţilor româneşti

Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene a arătat derapaje în maniera în care Primăria Capitalei şi administraţiile locale respectă hotărârile judecătoreşti.

„Câteva dintre lucrurile de care noi vorbim aici se regăsesc şi în raportul MCV. Mai exact, este vorba  despre faptul că decizii ale instanţei nu sunt respectate de autorităţi, de primării, de Ministerul Culturii, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti. Bineînţeles că o să continuăm corespondenţa cu Uniunea Europeană şi încercăm să ne adresăm instituţiilor internaţionale, din cauză că nu mai avem o comunicare cu autorităţiile din România“, a declarat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan: Pătraşcu, demisia!

Acesta a atras atenţia că oriunde în lume, dacă ar fi existat un raport ca cel făcut de Asociaţia Pro Domo, Ministerul Culturii ar fi invitat la dialog şi ar fi încercat să folosească această expertiză pe care cineva din societate o are. În acest timp, însă, organizaţiile nongurvernamentale se află suntem pe o poziţie de adversitate cu autorităţile.

„Dacă s-ar fi întâmplat ca o astfel de rezoluţie să fi privit oraşul Bordeaux sau Nannes sau Bruno sau Sofia, în secunda următoare arhitectul şef şi-ar fi dat demisia. Nu se poate ca organismul mondial care vorbeşte de patrimoniu să spună că Bucureştiul îşi demolează patrimoniul“, a spus Nicuşor Dan.

Băsescu a uitat de promisiunile făcute

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul a adus aminte şi de promisiunile deşarte făcute de preşedintele Traian Băsescu încă din 2008, promisiuni nerespectate nici până în prezent. 

„Atunci, o comisie prezidenţială pentru patrimoniu stabilea nişte măsuri urgente pentru ca distrugerea asupra patrimoniului să înceteze. Nici până astăzi, aceste măsuri nu au fost implementate nicăieri. Preşidinţia a uitat de ele, niciun ministru al Culturii nu s-au preocupat, deşi noi am trimis documente, chiar propuneri de modificări de legi. Nimeni nu le-a băgat vreodată în seamă“, s-a plâns Nicuşor Dan.

Potrivit lui Nicuşor Dan, există funcţionari publici care ocupă anumite poziţii cheie atât în cadrul Ministerului Culturii, cât şi al Primăriei Capitalei, care nu au ce căuta acolo şi care semnează demolări ale unor clădiri fără să aibă calificarea necesară.

„Toate distrugerile despre care vorbim au fost avizate de nişte funcţionari. Aceştia sunt toţi în funcţie, deşi există decizii irevocabile ale instanţelor care le anulează acte semnate de ei. Ei continuă să semneze acte care conţin aceleaşi vicii de legalitate. Tuturor miniştrilor ai Culturii din 2008 şi până acum le-am spus că aceşti oameni nu au ce să caute în Minister. Şi mă refer la oameni ca Mircea Angelescu, Sergiu Luchian şi Ileana Kisilevici, oameni care au semnat toate avizele pentru aceste distrugeri despre care vorbim. Aceştia sunt binemersi în funcţii şi probabil că vor mai trebuie câteva rezoluţii pentru ca cineva să se gândească să-i schimbe sau Parchetul să deschidă dosare de abuz în serviciu împotriva lor“, a mai spus Nicuşor Dan.

Arhitectul-şef al Primăriei Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, nu a putut fi contactat până la publicarea articolului.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO „Hai să dăm mână cu mână...“. Dar de ce? Un reportaj despre Unirea de care nu ne mai pasă

Locul unde primul pas către statul român modern s-a făcut şi unde clasa politică din urmă cu 155 de ani cădea pentru prima dată de acord – Capitala, este astăzi în sărbătoare. Sau aşa ar trebui să fie. În memoria momentului istoric, a mai rămas însă o rămăşiţă: Hotelul Concordia. adevarul.ro. vă prezintă povestea imobilul îngropat sub plăci de lemn şi uitat în delăsare.

FOTO Clădiri istorice pe care Bucureştiul le-a pierdut în 2013: Hala Matache, vedeta de pe lista demolărilor

Bucureştiul anului 2013 a pierdut o parte din aroma vremurilor de altădată, odată cu demolarea mai multor clădiri istorice în jurul cărora au gravitat poveşti nemuritoare, printre care şi Hala Matache, un simbol al Capitalei. ONG-urile de profil s-au opus demolărilor, dar nu s-au bucurat prea des de succes.

Unul dintre punctele negre ale raportului MCV: nerespectarea deciziilor judecătoreşti primite de Primăria Capitalei

Unul din punctele raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare întocmit de Comisia Europeană, publicat miercuri, este nerespectarea deciziilor judecătoreşti de către autorităţile publice. Prin acest aspect, Primăria condusă de Sorin Oprescu este vizată de cel puţin trei puncte, susţin reprezentanţii societăţii civile.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite