BOR răspunde adevarul.ro: 70 de milioane de lei, cheltuiţi de Patriarhia Română în 2012 pentru programe social-filantropice şi educaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhia Română a trimis un comunicat de presă ca reacţie la publicarea unui material despre averile Bisericii Ortodoxe Române FOTO Adevărul
Patriarhia Română a trimis un comunicat de presă ca reacţie la publicarea unui material despre averile Bisericii Ortodoxe Române FOTO Adevărul

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) acuză adevarul.ro de „manipularea opiniei publice pentru a se crea falsa impresie că Biserica este o instituţie profitabilă din punct de vedere financiar“. Reprezentanţii BOR punctează că numai anul trecut circa un milion de oameni au beneficiat de ajutoare prin cadrul a 760 de programe social-filantropice şi educaţionale, în care s-au investit circa 70 de milioane de lei.

Biroul de presă al Patriarhiei Române a trimis o reacţie la articolul Afacerile şi averea Bisericii Ortodoxe Române: sute de mii de hectare de teren şi pădure, hoteluri, trust de presă şi fabrici de milioane publicat pe 22 aprilie.

Aceştia acuză că "după materialele de presă similare din toamna anului 2010, cotidianul Adevărul reia aceeaşi campanie de denigrare împotriva Bisericii printr-o prezentare confuză şi exagerată a diferitelor instituţii şi activităţi bisericeşti care seamănă până la identificare cu articolele de presă din perioada anilor `50, publicate în ziarul Scânteia".

Reprezentanţii BOR mai spun că jurnaliştii Adevărul ignoră să coreleze veniturile realizate de eparhiile ortodoxe cu cheltuielile uriaşe pentru întreţinerea lăcaşurilor de cult, plata utilităţilor, completarea salariilor personalului clerical şi neclerical, a impozitelor şi contribuţiilor sociale la salarii, cu opera social-filantropică şi educaţională, susţinerea parohiilor şi mănăstirilor sărace, precum şi a comunităţilor româneşti din străinătate etc.

"Necorelarea veniturilor unităţilor bisericeşti cu cheltuielile acestora denotă caracterul tendenţios al materialului de presă cu scopul manipulării opiniei publice pentru a se crea falsa impresie că Biserica este o instituţie profitabilă din punct de vedere financiar", se mai precizează în comunicatul emis astăzi.

În reacţia oficială a BOR trimisă către redacţia Adevărul, reprezentanţii bisericii îşi argumentează poziţia dând exemplul acţiunilor filantropice care se întreprind în România de către eparhiile Patriarhiei Române prin care s-au cheltuit, potrivit acestora, numai în 2012, pentru susţinerea celor peste 760 de programe social-filantropice şi educaţionale, de care au beneficiat aproape 1 milion de români, aproximativ 70.000.000 lei.

De asemenea, reprezentanţii BOR nu consideră corectă comparaţia dintre numărul de locaşuri de cult şi cel al şcolilor şi spitalelor din România deoarece bisericile se adresează tuturor categoriilor de vârstă, iar nu doar copiilor şi bolnavilor, comparaţie pe care o acuză a fi o diversiune. 

"Aşadar, comparaţia între numărul de şcoli, spitale şi biserici din România este o diversiune. Dacă în această perioadă se închid şcoli şi spitale, aceasta nu este vina Bisericii, ci se explică prin scăderea numărului copiilor şi plecării medicilor în străinătate. Pe de altă parte, lăcaşurile de cult ortodoxe construite în România intră în patrimoniul naţional al poporului român. Acestea nu vor fi niciodată vândute străinilor", se mai specifică în comunicatul citat.

Redăm mai jos comunicatul de presă integral.

Reactia BOR la articolul publicat de adevarul.ro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite