Pasajele lui Oprescu: unul nou, altul lăsat baltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două guri de la pasajul pietonal ce ar fi trebuit să fie terminat în 2008 sunt astupate în prezent FOTO www.instantstreetview.com
Cele două guri de la pasajul pietonal ce ar fi trebuit să fie terminat în 2008 sunt astupate în prezent FOTO www.instantstreetview.com

Pasajul pietonal de la Piaţa Eroii Revoluţiei din sectorul 4 este unul dintre proiectele despre care autorităţile parcă au uitat, asta în condiţiile în care lucrările au început acum şase ani şi au fost sistate după venirea lui Sorin Oprescu la scaunul Primăriei Capitalei. Asta nu opreşte municipalitatea să înceapă noi proiecte aproape identice, de milioane de euro.

Proiectele de infrastructură din Bucureşti sunt parcă sub blestemul întârzierilor, blocărilor, corupţiei directorilor firmelor constructoare, dar, cel mai nou, sub amprenta amneziei. Cel puţin asta înţeleg bucureştenii care văd o gaură acoperită. 

Povestea pleacă de la sfârşitul anului 2006, când au inceput lucrarile pentru modernizarea Pieţei Eroii Revoluţiei, proiect care însemna şi realizarea unui pasaj pietonal şi a unei staţii multimodale. Lucrările au mers bine, iar termenul de finalizare era toamna anului 2008. Deşi era destul de aproape de a fi gata, şantierul a fost sistat în vara anului 2008, tot atunci când primarul Sorin Oprescu venea la conducerea Primăriei Capitalei. 

Termenul de finalizare a lucrărilor era de 18 luni de la predarea amplasamentului, iar valoarea proiectului, de 11,84 milioane de lei. Ulterior, primarul de atunci, Adriean Videanu, a cerut suplimentarea bugetului proiectului pentru executarea unor lucrări suplimentare. Mai exact, se adăugau trei scări rulante, se reconfigura structura intrărilor şi ieşirilor din pasaj şi a acoperişurilor staţiilor de tramvai şi se acoperea cu dale de piatră trotuarele. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, atunci, cererea fostului edil şi a majorat bugetul construcţiei la 18 milioane de lei.

Dar, odată cu schimbarea conducerii Primăriei Capitalei, noua administraţie a oprit construcţia. Motivul era că suma care trebuie plătită depăşeşte limita legală şi este prea mare în contextul în care proiectul strânsese deja întârzieri semnificative. Constructorul a plecat, dar rezilierea contractului a avut loc abia în 2012, în instanţă.

Primăria Capitalei: lucrările, reluate odată ce avem un nou constructor

Primăria Bucureştiului a explicat, în răspunsul dat unei solicitări făcute de Hotnews, c rezilierea contractului s-a făcut şi că urmează „să aibă loc o noua licitaţie în curând“.

Mai mult, lucrările, în cei cinci ani de când au fost abandonate, nu au fost conservate ceea ce înseamnă că vor exista şi alte costuri. „Nu s-au calculat toate costurile însă conservarea lucrărilor intra în sarcina constructorului de la acea vreme. Acesta însă nu şi-a îndeplinit obligaţiile în acest sens", este răspunsul municipalităţii, potrivit sursei citate.

Acum, găurile sunt astupate, iar spaţiul verde a fost amenajat de Primăria Sectorului 4. Executantul lucrării contractat de fostul primar şi desemnat în urma licitaţiei, era consorţiul Iridex&Sopmet, care trebuia să termine lucrarea în 18 luni contra sumei de circa 12 milioane lei.

Pasajul Piaţa Piaţa Romană, în pregătire

În ciuda existenţei unui proiect care a fost plătit şi se află la doi paşi de tăierea panglicii, edilul-şef preferă începerea altora noi, de anvergură. Un bun exemplu, similar prin faptul că este un pasaj pietonal, însă mult mai scump şi, mai ales, mult mai contestat de opinia publică este chiar Pasajul din Piaţa Romană.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în luna mai, PUZ-ul pentru construcţia unui pasaj pietonal subteran la Piaţa Romană, care să reducă numărul trecerilor de pietoni de la suprafaţă şi să facă legătura cu staţia de metrou.

Poate chiar şi mai interesant este faptul că proiectul pasajului de la Piaţa Romană nici măcar nu este promovat de actualul primar, Sorin Oprescu, ci de precendentul. La jumătatea lunii decembrie 2006, CGMB a aprobat un proiect pentru construirea, în Piaţa Romană, a unui pasaj pietonal subteran care ar fi trebuit să fie finalizat în 2008.

Potrivit studiului de fezabilitate aferent proiectului din 2006, respectivul pasaj urma să se întindă pe o suprafaţă de 5.200 de metri pătraţi şi să fie prevăzut cu funcţiuni comerciale. Pentru realizarea pasajului, municipalitatea aloca atunci 64.633.260 de lei.

Pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu, primarul-pasaj: cum s-a transformat o lucrare „extrem de complicată“ în realitate şi care sunt pasajele contestate de ONG-uri

VIDEO Proiectul pasajului pietonal subteran de la Piaţa Romană a fost aprobat. Cum se va schimba piaţa

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite