Oprescu a promulgat regulamentul teraselor din Centrul Istoric prin dispoziţie de primar. Terasele rămân deschise până la 4 dimineaţa şi vor avea un aspect uniform

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terasele din Centrul Vechi vor fi deschise până la 4 dimineaţa. FOTO Adevărul
Terasele din Centrul Vechi vor fi deschise până la 4 dimineaţa. FOTO Adevărul

Chiar dacă în şedinţa de lunea trecută, 25 februarie, consilierii generali nu votat regulamentul propus de Sorin Oprescu, edilul a dat luni, 4 martie, o dispoziţie de primar prin care acesta să fie pus în aplicare.

„Având în vedere că organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere amplasate în Centrul Istoric Bucureşti necesită o reglementare urgentă (ţinând cont că acestea vor fi amplasate începând cu data de 15 martie), şi pentru a debloca activitatea agenţilor economici din această zonă, Primarul General, Sorin Oprescu, a emis Dispoziţia nr.194/04.03.2013, care permite desfăşurarea în conditii legale a activităţilor comerciale (terasele sezoniere) în perimetrul Centrului Istoric“, se arată în ordinul emis de Sorin Oprescu.

Acesta explică decizia prin faptul că unul dintre obiectivele municipalităţii îl reprezintă dezvoltarea turismului şi promovarea activităţilor culturale, astfel încât „era imperios necesară emiterea unui act care să impună o serie de norme, care să organizeze, în condiţiile legii, desfăşurarea activităţilor într-un nucleu turistic european cum este Centrul Istoric“.

Normele stabilesc reguli clare privind suprafeţele teraselor, tipul de mobiler, siguranţa cetăţenilor, precum şi obligaţia agenţilor economici de a asigura condiţiile privind stabilitatea şi siguranţa imobilelor în dreptul cărora se amenajează terasele.

Noul regulament prevede că terasele din Centrul Vechi vor trebui să îndeplinească o serie de noi reguli, după cum urmează:

  • patronii teraselor sunt obligaţi să asigure toate condiţiile privind stabilitatea şi siguranţa faţadelor imobilelor în dreptul cărora se amenajează terasele sezoniere.
  • Să respecte strict amplasamentele aprobate pentru terasele sezoniere, atât ca suprafaţă cât şi ca dimensiuni sau poziţie.
  • Să ia toate măsurile pentru a nu deranja vecinătăţile prin activitatea desfălurată sau prin alte activităţi de aprovizionare, curăţare sau depozitare.
  • Să afişeze la loc vizibil lista de meniuri preţuri în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

Proiectul de hotărâre adoptat de către consilieri, reglementează şi modul în care patronii îşi pot amenaja terasele după cum este menţionat în regulament:

  • În Centrul Istoric este interzisă utilizarea jardinierelor din plastic şi a plantelor decorative artificiale.
  • Este interzisă construirea platformelor şi utilizarea covoarelor din plastic.
  • Cromatica umbrelelor se va încadra în paleta alb-beige.
  • Toate amenajările propuse pentru terase vor avea sisteme de susţinere şi fixare independente de faţadele clădirilor.
  • Patronii teraselor îşi vor putea decora terasele doar cu anumite seturi de mobilier identice , avizate de Direcţia Generală de Dezvoltare Urbană, evitându-se culorile stridente. Mobilierul va avea structura din lemn, răchită sau metal în concordanţă cu arhitectura clădirilor. Mobilierul de plastic sau pliant este interzis.
  • Se interzice montarea cortinelor de protecţie împotriva vântului şi ploii.
  • Pe terasele sezoniere se admite muzica live, fără sisteme de amplificare cu respectarea normelor de ordine şi linişte publică şi a nivelurilor de zgomot permise de legislaţia de mediu şi sănătate publică pentru vecinătăţi locuite.
  • Pe terase sunt interzise mobilierul pentru servire, inclusiv automatele de vânzare, instalaţiile frigorifice sau televizoarele de tip TV, plasmă, LCD, LED, video-proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.

Cei care nu vor respecta noile reglementări vor lua amenzi cuprinse 1.000 şi 3.000 de lei. Patronii barurilor nu au voie să organizeze pe terase evenimente festive private cum ar fi nunţi, botezuri, în timp ce spectacolele live pe terase se vor termina la ora 22.00.

„Agenţii Economici care deţin terase amplasate în Centrul Istoric Bucureşti în perimetrul delimitat de Bulevardul Regina Elisabeta la Nord, Bulevardul I.C. Brătianu la est, Splaiul Independenţei la sud şi Calea Victoriei la vest, au obligaţia ca la orele 4.00, mobilierul să fie strâns în scopul asigurării condiţiilor necesare efectuării serviciilor de salubrizare”, după cum se arată în proiectul de hotărâre.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite