Oprescu, la Conferinţa Oraşelor Dunărene: „Oraşele sunt cele mai puternice motoare ale unei ţări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sorin Oprescu a participat la cea de-a şaptea Conferinţă Europeană a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene FOTO PMB
Primarul Sorin Oprescu a participat la cea de-a şaptea Conferinţă Europeană a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene FOTO PMB

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a participat astăzi la cea de-a şaptea Conferinţă Europeană a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, eveniment organizat în comun de Comisia Europeană şi Primăria Capitalei.

La manifestarea care a avut loc la Palatul Parlamentului au participat, potrivit unui comunicat de presă emis de municipalitate, primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, care este şi Preşedinte al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, primarul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) din partea oraşului Viena, Kurt Puchinger, Ministrul Afacerilor Europene al landului Baden-Württemberg, Peter Friedrich, precum şi alţi oficiali europeni şi primari ai oraşelor dunărene.

Cu acest prilej, a fost adoptata cea de-a şaptea Declaraţie a Conferinţei Europene a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene.

“Oraşele sunt cele mai puternice motoare de creştere a unei ţări, iar faptul că oraşele dunărene formează acum o echipă în adevăratul sens al cuvântului reprezintă în mod cert pilonul central al strategiei Dunării. Numai împreună putem implementa proiecte şi programe comune de dezvoltare, eliminându-se astfel decalajele economice şi sociale de-a lungul traseului parcurs de Dunăre din Germania şi până în România“, a declarat Oprescu.

Obiectivul: îmbunătăţirea infrastructurii, a mediului şi creşterea calităţii vieţii

La rândul său, Preşedintele Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, a ţinut să sublinieze faptul că aceste reuniuni doresc să aducă oraşele şi regiunile dunărene împreună, contribuţia autorităţilor locale fiind esenţială în procesul de implementare a Strategiei Dunării.

“Obiectivul nostru este sa îmbunătăţim infrastructura, mediul şi să creştem calitatea vieţii în intreaga Europă. Este un proces deschis, transparent pentru că societatea civilă reprezinta un partener important. De asemenea, este esenţială dezvoltarea unor administraţii locale stabile, pentru ca schimbările politice duc, din păcate, la schimbări administrative ceea ce reprezintă un impediment în dezvoltarea unei administraţii eficiente“, a spus Gonner. 

Oficialul a mai spus că este important ca în administraţie să existe experţi care să îşi poată face treaba indiferent de politică, dar şi că se vor organiza cursuri pentru cei din administraţie. „Dorim să implementăm această strategie cu specialişti şi, în acest scop, de anul viitor, vom organiza cursuri de specializare pentru administrarea regiunilor Dunării”, a mai spus preşedintele Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene.

În Capitală, zilelea acestea are loc cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Temele de discuţie ale forumului  vor viza rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, echilibrarea dezvoltării economice cu ecologia şi gestionarea riscurilor de mediu, precum şi finanţarea proiectelor pentru Strategia Dunării în viitorul cadru de finanţare europeană 2014-2020.

România şi Austria, acord pe strategia Dunării

Strategia UE pentru Regiunea Dunării s-a născut la iniţiativa României şi Austriei în 2008 şi este implementată de fiecare stat membru riveran. Strategia se adresează în special autorităţilor publice locale şi regionale.

Potrivit sursei citate, cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt:

-conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie)

-protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor) creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate)

-îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă)

În ceea ce priveşte Bucureştiul, unul dintre proiectele de bază constă în construirea canalul Dunăre-Bucureşti, canal prin care Capitala ar deveni practic, port la fluviul european.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite