Lupta de clasă. Faza pe trotuare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce nu repară Primăria trotuarele din Bucureşti?
De ce nu repară Primăria trotuarele din Bucureşti?

În fiecare zi merg 6 km pe jos până la serviciu şi înapoi. Ieri şi azi dimineaţă, prin ploaie. Nu mă aştept de la Primăria Capitalei să oprească ploaia, dar ar putea măcar să repare trotuarele şi să le redea pietonilor.

Viaţa de pieton prin Bucureşti este mult prea grea în zilele ploioase. Bălţi enorme pe jos, maşini ude (normal că ude…) pe trotuare, pe care când nu le poţi ocoli, le ştergi de ploaia zilei în curs şi praful zilelor trecute. Pe lângă borduri, bălţi şi mai mari care se urcă pe tine când vreun şofer simte nevoia să le calce cu viteză. Jeg şi umezeală.

În oraş se repară străzi care trebuie sau nu reparate, se pun borduri necesare sau nu, dar trotuarele sunt pline de denivelări, gropi, apă şi maşini parcate ilegal. Faci slalom printre bălţi, slalom printre maşini.

De ce nu repară Primăria trotuarele din Bucureşti?

Cunosc mulţi politicieni, de la toate partidele, care au legătură cu administraţia locală din Bucureşti. Nu îmi vine în minte niciunul care să fie pieton. Toţi, dar absolut toţi, vor muri de boli asociate sedentarismului – se ridică din pat, se urcă în maşină, parchează pe un trotuar, coboară din maşină, se aşază pe un fotoliu la birou.

Nu sunt adeptul separării politicienilor de societate, cred că de cele mai multe ori generalizările sunt păguboase, dar totul până la statutul pietonului! Când e vorba de asta, nu mă simt politician, ci pieton, când e vorba de asta sunt sigur că toţi sunt la fel – paraleli cu realitatea şi ostili cu pietonul.

Nu mi-i imaginez pe Oprescu, pe Onţanu, pe Vanghelie, pe Mănescu, pe Chiliman, pe Piedone sau pe Negoiţă mergând dimineaţa şi seara pe jos, cu metroul sau cu RATB până la serviciu şi înapoi, cu pantofiorii lor scumpi şi plini de apă de pe trotuar, cu pantalonii lor scumpi, uzi în jurul gleznelor, ocolind bălţile de pe trotuar. Şi nu mi-i imaginez aşa nu doar pentru că unii dintre ei nu mai au voie să meargă liberi pe stradă, ci pentru că toţi sunt altă clasă decât noi, pietonii.

Şi staţi să vină iarna, cu mocirla aia oribilă la capetele dinspre trotuare ale fiecărei treceri de pietoni, peste care trebuie să sari sau pe care, neputând-o ocoli, trebuie să o treci udându-te până la şosete. Ştiţi ce zic… Ei nu ştiu, habar n-au şi nici nu-i interesează pentru că ei nu trec şi nu vor trece niciodată prin asta. Pentru că ei sunt altă clasă.

Şi nu se va schimba nimic până când un pieton dintre noi va conduce Primăria Capitalei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite