Izolaţi fără voie. Primăria lui Robert Negoiţă îşi împrejmuieşte cetăţenii cu garduri de doi metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile de pe strada Bucovina din Capitală vor fi împrejmuite cu un gard de 1,80 cm FOTO Marian Iliescu
Blocurile de pe strada Bucovina din Capitală vor fi împrejmuite cu un gard de 1,80 cm FOTO Marian Iliescu

Locatarii de pe strada Bucovina din Bucureşti s-au trezit, peste noapte, parte dintr-un proiect pilot demarat de Primăria Sectorului 3. În trei săptămâni, blocurile în care locuiesc de zeci de ani de zile vor fi împrejmuite de un gard înalt de aproape doi metri, prevăzut cu camere video, porţi şi interfon, iniţiativă care îi nemulţumeşte pe unii proprietari. Administraţia arată că proiectul sporeşte siguranţa locatarilor.

Părerile proprietarilor de apartamente sunt, totuşi, împărţite. Dacă unii consideră că noua găselniţă a primăriei îi va feri de suporterii care vin aproape săptămânal la stadionul Naţional Arena şi îşi parchează maşinile exact la ei sub geam, alţi proprietari sunt nemulţumiţi de iniţiativă şi sunt de părere că gardul de 1 metru şi 80 de centimetri, prevăzut cu poartă şi cu sistem electronic de deschidere contectat la interfoanele de la fiecare bloc în parte îi va face să se simtă exact ca la puşcărie.

„În alte cartiere, sunt garduri de jumătate de metru sau de cel mult un metru. La noi vor pune un gard de 2 metri. Este scandalos. La noi în bloc nu a fost nimeni informat despre acest proiect şi de cateva zile ne-am trezit cu muncitorii care montează aceşti stâlpi de 2 metri. Nu e normal să nu ceri părerea proprietarilor, chiar dacă este un proiect finanţat de primărie. Fac experimente pe aleea noastră şi nu e normal”, a declarat o locatară, nemulţumită de faptul că a fost pusă în faţa faptului împlinit.

Locatar: „Ne închide cu poartă, care o fi rostul habar nu am!”

Un alt vecin este şi el nemulţumit de proiect. Susţine că gardul ar fi trebuit să aibă cel mult un metru şi zece centimetri, cât să acopere gardul viu care împrejmuieşte blocurile şi de care au grijă proprietarii de apartamente şi nu primăria.

„Ne închide cu poartă, care o fi rostul habar nu am. Cel mai tare mă deranjează că pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem sau nu de acord. Nicăieri nu există aşa ceva. În plus, nu sunt copii mici ca să spui că încerci să îi protejezi pe ei”, a explicat bărbatul.

Administraţia: „S-a mers pe principiul primul venit, primul servit”

Pe de altă parte, administratoarea celor cinci blocuri spune că a obţinut semnături de la mai mult de jumătate din proprietarii celor 59 de apartamente implicate în proiect. Prin urmare, arată femeia, proiectul a primit undă verde şi va fi curând finalizat. În plus, continuă ea, dacă îşi dovedeşte eficienţa, ar putea fi replicat şi în alte cartiere expuse pericolelor şi fluxului mare de cetăţeni.

„Domnul primar a menţionat că vrea să facă acest proiect şi a spus că administraţia care depune prima solicitare în acest sens va fi selectată. S-a mers pe principiul primul venit, primul servit. Noi, ştiind că avem atâtea probleme cu suporterii care vin beţi de la stadion şi parchează sau îşi fac nevoile la noi sub geam, am fost cei care am depus prima cerere. Şi aşa ne-au selectat pe noi. Proiectul, deşi este contestat de unii locatari, este doar pentru siguranţa noastră, cu atât mai mult cu cât nu puţine au fost situaţiile în care pe cei de la parter i-au prădat hoţii. Noi îl facem, cui nu-i place, să facă ce vrea. La primărie am depus şi tabelul cu semnături odată cu cererea”, a explicat administratoarea celor cinci blocuri implicate în proiect.

„Oricum, va fi lumină, nu e ca şi cum am trasa un zid în faţa acestor blocuri, nu am fi fost de acord cu asta. Toţi fac gălăgie dar aici sunt oameni bătrâni şi e normal să vrei să îi protejezi”, a completat administratoarea.

Proiectul, finalizat în cel mult trei săptămâni

O bătrână, care locuieşte la parterul unuia dintre blocuri, a explicat că iniţiativa primăriei este de bun augur. „Eu stau aici din 1961, este o zonă periculoasă şi nu am avut bani să montez grilaj la geamuri. Uneori mi-e şi frică să las geamul deschis noaptea din cauza boschetarilor. M-am trezit că mi-au aruncat cu pietre în casă”, a povestit bătrâna.

O altă administratoare, de la un bloc de garsoniere, nu pare prea mulţumită de înălţimea stâlpilor care au fost deja montaţi. „Dacă e gratis, e bine, dar parcă sunt prea înalţi stâlpii ăştia. La noi, părerile sunt tot împărţite, unii vor, alţii nu. Nu ştiu ce să zic”, a menţionat femeia.

În schimb, locatarii nemulţumiţi vor să ia problema în propriile mâini şi să depună o solicitare la primărie prin care speră să oprească proiectul. „Dacă gardul ar fi doar de un metru, problema nu ar mai fi atât de mare”, punctează oamenii.

Groapa de gunoi ecologică, în „aer” de un an

Cu toate acestea, proiectul merge înainte, cu o repeziciune care îi uimeşte pe locatarii nemulţumiţi. Muncitorii sapă de zor, iar stâlpii montaţi pe alee se înmulţesc pe zi ce trece. De lucrat s-a lucrat chiar şi duminica, motiv pentru care oamenii nu înţeleg de ce atâta grabă pentru finalizarea acestui proiect, în condiţiile în care alte proiecte demarate de primărie au fost lăsate în aer de luni bune. Un exemplu, spun oamenii, e ghena ecologică pe care primăria le-o promite de un an.

„În loc să investească bani în alte lucruri, cum ar fi să termine groapa de gunoi ecologică cu care ne amăgesc de un an, investesc în toate tâmpeniile. Ne îngrădesc ca la grădina zoologică! Măcar să nu facă gardul de doi metri. Ce, suntem la ţară? Alt lucru care m-a deranjat e că au săpat cu picamerele şi au rupt şi gardul viu. Păi ştiţi de câţi ani a fost nevoie să îl îngrijim ca să arate aşa cum arăta? De mulţi!”, a conchis un alt proprietar.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite