FOTO VIDEO Incendiu la un azil de bătrâni din Capitală: o persoană a murit, alte 19 au fost transportate la spital. Imobilul nu avea autorizaţie ISU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ISU Bucureşti Ilfov
Foto ISU Bucureşti Ilfov

O persoană a murit, iar alte 19 au fost transportate la spital după ce un puternic incendiu a izbucnit sâmbătă dimineaţă la un azil de bătrâni din sectorul 3 din Capitală. Procurorii Parchetului Bucureşti au deschis un dosar penal.

UPDATE ora 11.00 Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, căminul de bătrâni mistuit de flăcări nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Imobilul a fost construit în anul 2004, cu destinaţia casă de locuit. Potrivit legislaţiei, proprietarii nu erau obligaţi să fie autorizaţi de ISU. În 2009 însă, clădirea a fost transformată în pensiune, ceea ce necesita autorizarea împotriva incendiilor. ISU a avizat iniţial funcţionarea, dar proprietarii nu ar mai fi făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. În 2017, imobilul şi-a schimbat iar destinaţia, găzduind un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice. Nici de data aceasta proprietarii clădirii nu au solicitat autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. 

UPDATE ora 10.00 Procurorii Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, au declanşat o anchetă, pentru a stabili cine se face vinovat de incendiul de la căminul de bătrâni.

”În vederea stabilirii cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs incendiul, după lichidarea acestuia, se va efectua cercetarea la faţa locului sub coordonarea directă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care a preluat cercetările împreună cu Serviciul Omoruri, din Poliţia Capitalei”, precizează Poliţia Română.

La sediul Poliţiei Capitalei sunt audiate mai multe persoane care au legătură cu organizarea şi funcţionarea centrului de bătrâni.

UPDATE ora 9.00 În interiorul căminului de bătrâni se aflau 20 persoane vârstnice, 19 dintre ele transportate la spitale, o persoană fiind găsită decedată. În acest moment se acţionează pentru  stingerea incendiului la mansarda unei clădiri învecinate căminului de bătrâni. Totodată, pompierii acţionează şi pentru stingerea incendiului de la service-ul situat în spatele căminului de bătrâni, unde ard cauciucuri depozitate în containere. Intervenţia este dificilă, pompierii confruntându-se cu temperatura foarte mare degajată, degajări foarte mari de fum, flăcări violente. Pompierii recomandă cetăţenilor din zonă să păstreze uşile şi ferestrele închise pentru a evita expunerea la fum. 

Opt maşini intervin pentru a stinge incendiul izbucnit la imobilul cu cu patru etaje, iar focul s-a extins la două clădiri învecinate.

A fost activat planul roşu de intervenţie, la faţa locului fiind  mobilizate ambulanţe SMURD, autospeciala transport victime multiple, autospeciale de stingere, echipaje de descarcerare, autoscari, detasamentul special de salvatori.

Incendiul se manifestă generalizat, la întreaga cladire, care are aproximativ 200 de metri pătraţi.

Prioritar, pompierii acţionează pentru evacuarea persoanelor surprinse de incendiu şi pentru localizarea incendiului.

Au fost evacuate 32 persoane, 17 dintre ele transportate deja la spitalele Floreasca, Sf. Ioan, Bagdasar, Universitar, Judeţean Ilfov şi Pantelimon. Cele 17 persoane transportate la spital sunt conştiente, posibil expuse la fum, dar fără arsuri.

Alimentarea autospecialelor cu apă se realizează de la hidranţi stradali şi din răul Dâmboviţa cu motopompe..

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite