Grădina Zoologică şi Pădurea Băneasa vor fi transformate în următorii 8 ani într-un Parc Bio de 58 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul animalelor din Grădina Zoologică din Băneasa ar urma să crească până la 7.000.  Foto Adevărul
Numărul animalelor din Grădina Zoologică din Băneasa ar urma să crească până la 7.000.  Foto Adevărul

Primăria Generală a Bucureştiului vrea să transforme Grădina Zoologică din Băneasa într-un Bio Parc Zoo, desfăşurat pe o suprafaţă de 10 ori mai mare faţă de actualul amplasament. Decizia consilierilor locali este motivată de faptul că actuala Grădină Zoologică nu corespunde normelor europene în vigoare, iar două din cele 5,8 hectare pe care se află în acest moment sunt revendicate.

Grădina Zoologică din Băneasa, aflată în administrarea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, se va transforma în perioada următoare într-un Parc Bio împărţit pe zone tematice, odată cu transformarea Pădurii Băneasa într-o zonă de agrement.

Cum mutarea Grădinii Zoologice Băneasa ar însemna o cheltuială prea mare să fie justificabilă, consilierii locali ai Primăriei Generale vor să includă cele 57 de hectare ale Pădurii Băneasa în noua grădină zoologică. Astfel, s-ar putea pune la dispoziţia animalelor zone special amenajate, în conformitate cu prevederile europene, iar Pădurea Băneasa ar putea fi prezervată ca pădure de agrement.

Cu prilejul acestei transformări, Municipalitatea vrea să înfiinţeze în acest spaţiu şi un centru de cercetare şi conservare a speciilor în apropierea Capitalei. 

“Grădina Zoologică Bucureşti a fost înfiinţată oficial în anul 1959 şi încă de la început spaţiul destinat colecţiei de animale a fost foarte mic. Pentru întreţinerea animalelor sălbatice, conservarea speciilor ameninţate cu dispariţia şi educarea publicului vizitator privind protecţia biodiversităţii, obiectivele principale ale unei grodini zoologice moderne, spaţiul de numai 5,8 de hectare deţinut în prezent de Grădina Zoologică din Bucureşti este practice insufficient, mai ales că din această suprafaţă sunt revendicate 2 hectare” se arată în expunerea de motive a hotărârii.

Astăzi, grădina Zoologică din Bucureşti are în întreţinere o colecţie de aproximativ 1.839 de exemplare din 211 de specii şi subspecii, găzduite în circa 47 de amplasamente. Prin proiectul de extindere al Grădinii Zoologice, animalele exotice ar urma să rămână în actualul spaţiu al grădinii, în timp ce animalele din fauna autohtonă ar urma să fie expuse în Pădurea Băneasa, într-un mediu cât mai apropiat de cel natural. Astfel, numărul animalelor găzduite în noul Bio Parc ar urma să crească până la 7.000, din 500 de specii şi subspecii.

Transformarea Pădurii Băneasa în Parc Bio şi reamenajarea Grădinii Zoologice ar costa aproximativ 473.080.000 lei, conform estimărilor conisilierilor şi s-ar întinde pe o perioadă de opt ani. Prin această transformare, Parcul Bio din Pădurea Băneasa ar urma să atragă mult mai mulţi vizitatori şi să asigure educarea populaţiei în părivinţa protejării biosferei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite