Ferentari şi Dorobanţi, cele două extreme pe piaţa chiriilor din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa chiriilor din Bucureşti, deşi dominată în ultimele luni de o tendinţă de stabilizare, are totuşi foarte bine definiţi polii în ceea ce priveşte zonele cu cele mai mici şi cu cele mai mari chirii. Astfel, Ferentariul se clasează la cele mai mici chirii, iar la polul opus se află elegantul Dorobanţi.

Dacă Ferentariul este cartierul în care un chiriaş plăteşte, în medie, cea mai scăzută chirie din Capitală, zona Dorobanţi se înscrie printre primele într-un top al celor mai ridicate chirii. Conform calculelor Anunţuriparticulari.ro, chiria în cel mai scump cartier bucureştean ajunge să fie şi cu peste 60% mai mare decât chiria din cea mai ieftină zonă pe segmentul apartamentelor de două camere.

Raportând chiria medie din Ferentari la media întregii Capitale însă, se observă că persoanele interesate de închirierea unui apartament în această zonă pot plăti o chirie cu 30% mai mică la garsoniere şi apartamente de 3 camere şi până la 48% sub nivelul mediu al oraşului pe segmentul unităţilor de două camere.

Proprietarii de garsoniere din această zonă solicită în prezent o chirie medie de 161 de euro pe lună. Pentru doar 8 euro în plus, cei interesaţi pot închiria un apartament cu două camere, în timp ce preţul de strigare la chiria pentru o unitate de trei camere ajunge la 328 de euro.

Dorobanţiul, pe de altă parte, se situează în ceea ce priveşte chiriile cu 30-35% peste media Bucureştiului pe segmentul garsonierelor şi al apartamentelor de două camere. Chiria medie solicitată de proprietari pentru o garsonieră în Dorobanţi atinge 294 de euro, ajungând în cazul apartamentelor de două camere până la 440 de euro. Pentru un apartament de trei camere aflat într-un bloc din această zonă, chiriile se învârt în jurul sumei de 765 de euro.

Evoluţia chiriilor

La nivelul întregii Capitale, piaţa închirierilor a părut să dea în februarie primele semne de creştere timidă pe toată linia raportat la un interval de 30 de zile. Într-o lună, chiriile au crescut cu până la 2%, situaţie care nu s-a mai repetat din 2008 încoace.

Pentru o garsonieră, proprietarii au solicitat în februarie o chirie medie de 227 de euro pentru Bucureşti, în creştere cu 1% faţă de ianuarie 2013. Raportat la un interval de 12 luni, chiria medie s-a depreciat uşor însă, de la 230 de euro.

Pe segmentul apartamentelor cu două camere, statisticile au înregistrat în februarie a două lună consecutivă de creştere a chiriei. Chiria medie a ajuns în prezent la 325 de euro, cu 1% mai mare comparativ cu luna ianuarie 2013. În cazul apartamentelor de două camere, observăm creşteri în aceleaşi marje inclusiv pe un interval de 12 luni, chiria medie solicitată în februarie 2012 fiind de 322 de euro.

Apartamentele cu trei camere au înregistrat cea mai mare creştere de la o lună la alta. Dacă în ianuarie 2013, proprietarii solicitau o chirie medie de 439 euro, în februarie, nivelul a crescut cu 2%, până aproape de 450 euro. În comparaţie cu luna februarie a anului trecut, chiriile au scăzut uşor, cu aproximativ 1%.

Singurele tipuri de apartamente care au suportat scăderi ale chiriei au fost cele de patru camere. Proprietarii au solicitat în februarie o chirie medie de 642 de euro, în scădere cu 5% pe un interval de 30 de zile. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, deprecierea nu mai este atât de accentuată, în februarie 2012, chiria medie cerută de proprietari fiind de aproximativ de 655 euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite