Exproprierile de pe Fabrica de Glucoză nu au fost aprobate de consilieri. Oprescu, despre preţuri: „Acum 14 zile s-a modificat grila notarială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de Glucoză ar trebui să preia traficul de pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti FOTO Adevărul
Fabrica de Glucoză ar trebui să preia traficul de pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti FOTO Adevărul

Proiectul de hotărâre care stabilea nivelul despăgubirilor în urma exproprierilor necesare pentru supralărgirea Şoselei Fabrica de Glucoza, din nordul Capitalei, a fost respins, astăzi, de consilierii generali, în şedinţa CGMB. Proiectul se află deja a treia oară pe ordinea de zi.

Majoritatea consilierilor s-au abţinut la vot când s-a discutat proiectul privind exproprierile necesare supralărgirii Şoselei Fabrica de Glucoză. Consilierii au reclamat sumele mari prevăzute în proiect pentru exproprieri: „Sunt o serie de nereguli care frizează penalul. Nu poţi să dai 1.000 de euro pe metru pătrat într-o zonă în care preţul este de 300-400 de euro pe metrul pătrat“, a declarat consilierul PSD Doru Giugula.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat importanţa votării acestui proiect, deşi a recunoscut că este o problemă şi cu preţurile stabilite, şi cu o serie de proprietari nemulţumiţi. „Pe Fabrica de Glucoză nu s-a făcut nicio expropriere. Suma pare într-adevăr mare, dar ce se întâmplă acolo este ce s-a întâmplat în 1945 în SUA şi în România: speculaţii.Acum 14 zile, grila notarială s-a modificat. Trebuie să votăm cât mai repede această problemă. Poriectul este a treia oară pe ordinea de zi. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât preţurile vor creşte. Pe strada aia sunt două personaje care în Bucureşti au mii de terenuri. Aceste persoane au proprietăţi la marginea lacului. Dânşii pot să ne dea în judecată şi asta or să facă. Exact cum a făcut şi Becali. Nu i-a convenit 50 de euro pe metrul pătrat şi cerea 500-600 de euro“, a explicat Oprescu.

Tanţi Virigina Dumitrescu şi Adrian Ciorobea, 10 milioane de euro din exproprieri

Exproprierile pentru supralărgirea Şoselei Fabrica de Glucoză, din zona Pipera, unde ar trebui să ajungă Autostrada Bucureşti-Ploieşti, au fost evaluate, potrivit poriectului prezentat astăzi consilierilor, la suma globală de 28 de milioane de euro. O treime din suma globală prevăzută ar reveni femeii de afaceri Virginica Tanţi Dumitrescu şi soţului său, Adrian Ciorobea.

Suma globală a despăgubirilor prevăzute în proiectul de hotărâre de Consiliu pentru supralărgirea Şoselei Fabrica de Glucoză este estimată la aproximativ 28 de milioane de euro, din care o treime, adică aproximativ 10 milioane de euro, i-ar reveni femeii de afaceri Tanţi Virginica Dumitrescu, cunoscută pentru afaceri imobiliare cu scandal în Bucureşti.

Amplasamentul lucrării de utilitate publică „Lărgirea Şoselei Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca şi Şoseaua Petricani“ va închide inelul median conectat la Autostrada Bucureşti-Ploieşti.

Pe lista expropriaţilor figurează un număr de 42 de terenuri intravilane, dintre care pe opt sunt amplasate şi construcţii, aparţinând anumitor persoane fizice şi juridice. Valoarea individuală a despăgubirilor variază între sumele de 1.913 şi 4.796 de lei pe metrul pătrat (între aproximativ 430 de euro şi aproximativ 1.073 de euro pe metru pătrat). Ion Dedu, şeful Direcţiei de Transporturi din Primăria Capitalei, a explicat că această etapă de evaluare, de dinaintea declanşării procedurii de expropriere, s-a făcut conform Legii nr. 255/2010, care impune ca evaluarea să fie făcută prin aplicarea grilei notariale.

Pe aceeaşi temă

Cum scoate Tanţi o avere dintr-o expropriere. Afacerista Virginica Tanţi Dumitrescu şi soţul său vor lua caimacul despăgubirilor de pe Fabrica de Glucoză

„Regina imobiliarelor“, avocata Virginica Dumitrescu, încasează o treime din despăgurile exproprierilor de la Şoseaua Fabrica de Glucoză

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite