FOTO VIDEO Demolarea Halei Matache a încins mediul online. Demontarea monumentului, în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demolarea Halei Matache Măcelarul a început în toiul nopţii de luni spre marţi, după ce Primăria Generală a obţinut toate avizele pentru ca monumentul să fie strămutat. Evenimentul a născut controverse în rândul bucureştenilor care nu au ezitat să-şi spună părerile în mod înverşunat pe paginile de socializare.

Lucru deja cunoscut, clădirea monument istoric este subiectul unor controverse care a născut de-a lungul timpului două tabere. Pe de-o parte se poziţionează cei care susţin că Hala Matache este un monument cultural care nu trebuie mutat, şi deci demolat pentru a fi reconstruit, pentru că această acţiune nu face decât să fie una din multele modificări care vor transforma întreaga zonă Buzeşti, cu importanţă culturală pentru Bucureşti.

De cealaltă parte se situează cei care consideră Hala Matache un simplu motiv de exagerare al câtorva asociaţii care ar trebui să se concentreze pe probleme mai importante decât această clădire şi care sunt de altfel susţinători ai bulevardului Uranus, bulevard care va lega Guvernul de Parlament.

Strămutarea clădirii controversate a început în mijlocul nopţii, acţiunea autorităţilor fiind acuzată de lipsă de transparenţă şi indiferenţă faţă de părerea organizaţiilor non-guvernamentale care au luptat până în ultima clipă pentru păstrarea clădirii până în ultima clipă (luni dimineaţă, a avut loc o dezbatere la sediul Primăriei Generale pe tema a trei PUZ-uri din zona Buzeşti, inclusiv strămutarea Halei Matache).

În acest context, mai multe ONG-uri care s-au implicat în problema Hala Matache au postat comentarii ample cu imagini făcute chiar în timpul acţiunii de luni noapte. De asemenea, comentariile la adresa acţiunii municipalităţii nu au ezitat să apară. Reproducem câteva din ele mai jos:

Luculescu Victor comentează pe contul de Facebook al Casei Jurnalistului: ”Până la Ceaşcă nu a îndrăznit nimeni să atenteze la istoria oraşului”

”Să o dea jos...ştie nea Costică ce face”, îi răspunde Costin Cos.

image

Foto

image

Alexa Alexa este mulţumită de intervenţia autorităţilor, în lipsă de alte soluţie. ”Nu ştiu cum, cu regrete sau nu, dar ceva trebuia făcut în zonă. Nu mai puteai trece pe acolo. Zona era focar de infecţie, se strânsese o haită de câini. Renunţasem să mă mai duc în piaţă”, comentează Alexa pe aceeaşi pagină.

Între „Desprins din absurd” şi „Ce va place asa de mult la hala asta?”

„La 22:12, luni noaptea, văd pe Facebook un status de la Casa Jurnalistului: se demolează Hala Matache. Ceea ce părea iniţial un zvon s-a transformat în fotografii şi status-uri care anunţau ceva ce părea desprins din absurd: în ceas de noapte, fără anunţuri, în prag de cod portocaliu de ninsori şi viscol, la doi paşi de guvern, după ce dimineaţă avuse loc un simulacru de dezbatere publică, macaralele adunau tacticos bucăţi din Hala Matache”, scrie Elena Calistru pe blogul Madama de pică.

„Înfăşurată într-un giulgiu de sârmă şi cârpe, Hala Matache aşteaptă.  Cerul e alburiu întunecat, ca un fum. Braţul macaralei se apleacă peste Hală. Uniformele întunecate stau de strajă”, scrie Maria Adriana Popa pe blogul organizaţiei Active Watch.

Nu toţi sunt de aceeaşi părere. Există şi bucureşteni care consideră normală strămutarea Halei Matache, întrucât vechea clădire ajunsese un adevărat focar de infecţie, o clădire derăpănată dezertată în paragină.

„Tot vad o multime de revolutionari pe facebook si pe twitter care se plang ca se demoleaza Hala Matache. Vor sa faca petitii online, vor sa faca lucrul asta cat mai cunoscut cu putinta. De ce prieteni? Ce va place asa de mult la hala asta? Aaa, are o istorie si ati auzit acum de ea, pe net? Sau cum? Pana acum n-am vazut petitii in care sa se doreasca reconstruirea halei, n-am vazut oameni dornici sa faca ceva cu piata aia. Era o piata darapanata, un focar de infectie, o chestie ce nu avea ce sa caute intr-o capitala civilizata”, scrie Cristian Serb pe blogul său www.criserb.com.

Nu au lipsit comentariile celor care sunt de acord cu el: „Şi eu sunt pro demolării acestei urâţenii. Dar nu mi se pare normal ce au făcut băieţii veseli de la primărie cu dat autorizaţie dimineaţa/la prânz şi început demolarea seara poate n-apucă nimeni să observe. Dacă data viitoare e o clădire pe care n-aş vrea să o văd demolată?”, se întreabă un citior.

Alt cititor de pe blogul citat, aduce în discuţie o altă clădire controversată din Bucureşti: ”Adevăratele probleme sunt abuzul de putere şi tupeul. Aştept însă (degeaba) să se demoleze Cathedral Plaza cu sentinţa definitivă de demolare”.

Nici cititorii adevarul.ro nu s-au abţinut din a-şi exprima părerea despre controversata clădire.

„Aşa ne trebuie, că nu suntem uniţi ca în ’89”, a comentat Paul Chinez pe pagina de Facebook.

„Hala Matache nu are nicio valoare istorică sau arhitecturală, a fost doar un pretext pentru nişte ONG-işti. Şandramaua a fost folosită împotriva lui Sorin Oprescu. Doar nu credeţi că alde Nicuşor Dan sunt de capul lor! Au şi ei nişte stăpâni ale căror ordine le execută”, comentează Valentina Rizescu la articolul scris pe adevarul.ro.

Demolarea Halei Matache a început odată cu lăsarea serii, la fel cum s-a întâmplat şi cu alte clădiri din calea viitorului Bulevard Uranus, cum a fost cazul Hotelului Marna. Deşi ONG-urile susţin că municipalitatea nu ar deţine autorizaţie de demolare, reprezentanţii Primăriei precizează că a fost emis între timp un asemenea document.

Grigore Pintea scrie pe pagina sa de Facebook: „În sfârşit înţeleg de ce trebuie dărâmată hala Matache: «Bd. Buzesti-Berzei uneşte Guvernul Romaniei cu Gara de Nord care este izolată acolo şi nu ar trebui fiindcă viitorul aparţine căilor ferate. Mai departe, strada aceasta merge către Parlament, către sudul Bucureştiului. Grupurile de pelerini care speram să vină la Catedrala Neamului vor trebui să treacă totdeauna pe Magheru şi pe alte zone din acestea», sspune  Constantin Enache, arhitectul angajat de Primaria Capitalei să facă“.

Cu toate astea însă, autorităţile susţin că relocarea clădirii se face sub supravegherea atentă a specialiştilor şi că nu va afecta starea clădirii o dată din viitoarea locaţie.

„Demontarea şi remontarea se face sub supravegherea atentă a muzeografilor şi a istoricilor aflaţi la faţa locului. Clădirea va fi feliată, bucăţi din ea vor fi recondiţionate fiind într-o stare avansată de degradare, iar după oţinerea avizelor şi a PUZ-ului Hala Matache va fi remontată la aproximativ 10 metri distanţă de locul unde se află acum”, a declarat pentru adevarul.ro, directorul de Transporturi Sistematizare din cadrul Primăriei Capitalei, Ion Dedu.

Demolarea Halei Matache

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite