Curtea de Conturi caută 15 milioane de euro evaporaţi în proiectul Magistralei Drumul Taberei-Pantelimon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TBM-urile care vor săpa tunelurile Magistralei V. FOTO Adevărul
TBM-urile care vor săpa tunelurile Magistralei V. FOTO Adevărul

În raportul de control pe 2011 întocmit de Curtea de Conturi este menţionat faptul că Metrorex a majorat artificial costul proiectului magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon cu aproximativ 15 milioane de euro. Gheorghe Udrşte, fostul director, susţine că este doar o eroare de calcul.

După cum indică raportul de control al Curţii de Conturi, compania Metrorex a majorat nejustificat costurile proiectului magistralei V de metrou cu peste 67 milioane de lei prin includerea în total a cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

„Efectuarea plăţilor nu a fost realizată în concordanţă cu instrucţiunile BEI - Banca Europeană de Investiţii cu privire la finanţarea cheltuielilor eligibile, costul proiectului (n.r. - magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, tronsonul Drumul Taberei - Universitate) fiind astfel majorat artificial cu suma de 67.271 mii lei reprezentând cheltuieli neeligibile ale proiectului", se menţionează în documentul Curţii de Conturi din care reiese faptul că Metrorex nu a evaluat orespunzător gestionarea fondurilor externe nerambursabile întrucât nu a efectuat misiuni de audit intern privind proiectul de modernizare a metroului Bucureşti.

Udrişte: „Este o eroare a modului de calcul a celor care au întocmit raportul”

Pe altă parte, fostul director Metrorex, Gheorghe Udrişte, susţine că este vorba doar de nişte erori de calcul din partea celor care au întocmit raportul „Este o eroare a modului de calcul a celor care au întocmit raportul. Banca Europeană de Investiţii finanţează doar cheltuielile de bază ale proiectului, adică cheltuielile eligibile. În cazul cheltuielilor neeligibile, cum ar fi TVA-ul , decontul îl face Ministerul Finanţelor Publice de la bugetul de stat,” a explicat pentru Adevărul, Gheorghe Udrişte, fostul director Metrorex.

Între timp, zilele trecute a apărut o informaţie conform căreia proiectul de infrastructură în derulare din Bucureşti, Magistralei  V, care ar urma să facă legătura între cartierele Drumul Taberei şi Pantelimon, ar putea fi îngheţat din cauza subfinanţătii.

Din necesarul de 900 de milioane de lei, proiectul magistralei de metrou din Drumul Taberei a primit din partea bugetului de stat doar suma de 200 de milioane de lei, în urma analizei proiectului de buget pentru perioada 2013 – 2014. Mai mult, din totalul de 200 de milioane de lei bugetaţi pentru lucrările din acest an, 100 de milioane se vor duce doar către plata datoriilor din 2012

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite