Cum se construieşte cartierul din Parcul Tineretului, pe un teren defrişat ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a putea fi construit acest ansamblu rezidenţial, constructorii au tăiat mai mulţi copaci din Parcul Tineretului FOTO tineretuluiparkview.ro
Pentru a putea fi construit acest ansamblu rezidenţial, constructorii au tăiat mai mulţi copaci din Parcul Tineretului FOTO tineretuluiparkview.ro

Cartierul rezidenţial „Tineretului Park View” începe să prindă contur, asta după s-a început construirea primului bloc din cele şase care urmează să formeze ansamblul. Apartamentele au fost deja scoase la vânzare, chiar şi locuinţe care nu au fost prevăzute în proiectul iniţial.

Potrivit RISE Project, cartierul rezidenţial a cărui edificare a început anul trecut în Parcul Tineretului este ridicat prin încălcarea autorizaţiei de construire. Lucrările pentru acest ansamblu rezidenţial au început în mai 2014, prin tăierea ilegală a zeci de arbori din parc. 

Numele comercial pe care dezvoltatorul i l-a dat acestui cartier este „Tineretului Park View”, iar în reclamele prin care încearcă să atragă cumpărători acesta se foloseşte de vegetaţia pe care a distrus-o, însă, pentru construcţie.

Sloganul publicitar al „Tineretului Park View” este „Locul unde natura e la ea acasă”.

Valoarea de piaţă a „Tineretului Park View”, calculată la preţul la care sunt vândute apartamentele, este de aproximativ 30 de milioane de euro.

Potrivit autorizaţiei de construire pe care primarul Popescu-Piedone i-a emis-o Marioarei Micşunescu (proprietara terenului din parc în suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi) în octombrie 2012, cartierul din Parcul Tineretului ar trebui să înglobeze şase blocuri, cu câte trei etaje fiecare. În total, ar trebui să fie realizate aici 159 de apartamente cu una, două sau trei camere.

ansamblul tineretului park view

În octombrie 2012, Mărioara Micşunescu  avea autorizaţie de construire pentru cele şase blocuri, însă, pentru a putea începe lucrările, mai avea nevoie de un aviz de defrişare a terenului. 

Acest aviz trebuia să fie eliberat de Primăria Capitalei, dar instituţie refuzase să îl emită. Micşunescu a dat în judecată Primăria Capitalei tocmai pentru a obţine acest aviz, însă a pierdut prima fază a procesului în octombrie 2013.

Ansamblul ar urma să aibă cu 80 de apartamente mai mult decât prevede autorizaţia de construire

În prezent, abia un singur bloc dintre cele şase se află în curs de execuţie, iar apartamentele acestuia au fost deja scoase la vânzare. 

Reporterii RISE Project au contactat biroul de vânzări al „Tineretului Park View” spunând că sunt interesaţi să cumpere apartamente în acest ansamblu rezidenţial.

Răzvan Stroescu, cel care coordonează biroul de vânzări, le-a transmis că „Tineretului Park View” va cuprinde, în final, aproximativ 240 de apartamente. Altfel spus, cu 80 de apartamente mai mult decât sunt prevăzute în autorizaţia de construire. Acesta a mai precizat că, la unele dintre cele şase blocuri, acolo unde „structura permite”, mansarda va fi supraetajată şi că, suplimentar, vor fi amenajate apartamente şi la demisol, în locul parcărilor.

Prezentarea planurilor apartamentelor şi a întregului proiect – în conformaţia în care el este vândut cumpărătorilor – poate fi văzută pe pagina web creată special pentru promovarea acestui ansamblu imobiliar: www.tineretuluiparkview.ro. Planşele postate aici confirmă spusele lui Răzvan Stroescu şi arată că firma Construcţii Locuinţe Noi Chi, condusă de Ion Chiriţă, intenţionează să încalce prevederile autorizaţiei de construire emise de primarul sectorului 4.

Mai mult, sunt oferite spre vânzare şi apartamente cu patru camere, asta chiar dacă în autorizaţie nu erau prevăzute. Sunt vândute şi apartamente tip duplex, şi apartamente poziţionate la „mezanin”, deşi cele duplex nu sunt cuprinse în autorizaţia de construire, iar în proiectul iniţial de arhitectură nu există un nivel numit „mezanin”. 

ansamblul tineretului park view

În mai 2014, 50 de copaci din parcul Tineretului au fost tăiaţi

Lucrările au autorizaţie de construcţie din partea Primăriei Sectorului 4, emisă ca urmare a unui ordin judecătoresc, dar nu au şi un aviz de defrişare de la Primăria Capitalei. Autorizaţia stipulează că pe teren urmează să se construiască un ansamblu de vile cu subsol, parter, două etaje şi mansardă. 

Peste 50 de copaci au fost tăiaţi în zonă începând din luna mai 2014, în mod ilegal, susţin reprezentanţii Primăriei Capitalei, întrucât constructorul nu beneficiază de aviz de defrişare. În această direcţie, Primăria Sectorului 4 a aplicat o amendă în valoare de 5.000 de lei. 

Proiectul din strada Pridvorului are autorizaţie de construcţie, dar nu şi aviz de defrişare

ansamblul tineretului park view

Controversa a început în anul 2004, atunci când Marioara Micşunescu a cumpărat terenurile din zona Sălii Polivalente, ce fuseseră retrocedate foştilor proprietari. Un an mai târziu, în contextul mai multor cereri de retrocedare pentru bucăţi de pământ din Parcul Tineretului, Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), prin care se stabilea o porţiune cu suprafaţa de 7 hectare, la marginea parcului, pentru ca toţi cei care deţineau proprietăţi pe spaţiul verde să poată fi relocaţi. Acest PUZ prevedea că în zonă puteau fi ridicate doar construcţii cu maximum două etaje. 

În acord cu PUZ, în 2008, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat un schimb de terenuri, prin care Marioara Micşunescu renunţa la terenul din zona Sălii Polivalente şi primea în locul acestuia un altul, echivalent, în fâşia de relocare. 

Mai târziu, în 2009, a fost aprobat şi un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), de către Consiliul Local al Sectorului 4, prin care era reglementat aspectul cartierului rezidenţial ce urma a fi construit. După aprobarea PUD-ului, pentru demararea lucrărilor, era necesară o autorizaţie de construcţie venită din partea Primăriei Sectorului 4, însă primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, nu a fost de acord cu aceasta. 

În 2012, primarul de sector a fost obligat, printr-o hotărâre judecătorească, să emită autorizaţia respectivă, cu menţiunea că urmau să fie ridicate vile cu două etaje şi mansardă. Între timp, zona în care au început lucrările a ajuns să fie considerată spaţiu verde aparţinând de Parcul Tineretului, întrucât, în 2010, PUZ-ul care delimita porţiunea de teren consacrată relocării terenurilor retrocedate în parc a expirat, iar legea interzice construirea pe suprafaţa spaţiilor verzi. 

Deşi primarul Sectorului 4 a declarat în repetate rânduri că apără parcul şi doreşte să îl protejeze, după emiterea primei autorizaţii de construcţie, pe 26 octombrie 2012, la solicitarea instanţei, la fix un an mai târziu – 26 octombrie 2013 - , Primăria a prelungit valabilitatea documentului cu încă un an, şi anume până în octombrie 2014. În ciuda intrării în legalitate din perspectiva autorizaţiei de construcţie, proiectul nu beneficiază nici în prezent de aviz de defrişare din partea Primăriei Bucureşti, operaţiune fără care lucrările nu puteau fi începute. 

    

ansamblul tineretului park view

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

A apărut fundaţia primei clădiri în Parcul Tineretului. Locuitorii din apropiere au ieşit în stradă şi au cerut în instanţă sistarea lucrărilor

Zeci de persoane au protestat în Capitală pentru oprirea defrişărilor din Parcul Tineretului

 

Zeci de pomi au fost tăiaţi în Parcul Tineretului din Capitală

 

Peste 400 de pomi au fost plantaţi în Parcul Tineretului din Capitală

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite