„Se mutilează parcul Herăstrău“. Un bucureştean acuză Primăria de ilegalităţi. Muncipalitatea: „Toaletările sunt necesare pentru a salva copacii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bucureştean a semnalat posibile ilegalităţi întreprinse de angajaţi ai unei firme de salubrizare ai cărei angajaţi toaletau copacii din parcul Herăstrău din Capitală. Primăria este acuzată că mutilează copacii, tăind masiv crengile şi acţionând chiar împotriva legislaţiei în vigoare.

Anunţul a fost făcut de un bucureştean, iar fotografiile au fost făcute de deputatul Remus Cernea. Acţiunea angajaţilor firmei de salubrizare a fost anunţată de deputatului independent Remus Cernea care, la rândul lui, a scris un articol în care atrage atenţia primarului general, Sorin Oprescu, pentru a lua măsuri. 

„Astăzi, 21 ianuarie 2014, răspunzând apelului primit din partea unui cetăţean (căruia îi mulţumesc foarte mult pentru că mi-a sesizat această problemă), am intervenit în Parcul Herăstrău pentru a stopa tăierile brutale şi ilegale ale crengilor copacilor! Aleea dinspre Arcul de Triumf, care are copaci maiestuoşi a fost desfigurată prin decizii iresponsabile ale Primăriei Capitalei“, scrie Cernea.

În susţinerea ipotezei sale, Remus Cernea citează Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, republicată, care prevede că: “(5) În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene”. 

image

Legea spune, aşadar, că este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana copacilor. Tocmai acest lucru s-ar fi întâmplat în Parcul Herăstrău. Mai mult, dacă se dovedeşte a fi cu adevărat o intervenţie ilegală, firma Romprest, cea care a făcut tăierile, ar putea fi sancţionată cu amendă contravenţională de la 40.000 la 700.000 lei conform Art. 23, lit. d) a aceleiaşi legi.

Deputatul Remus Cernea este de părere că legea ar trebui chiar înăsprită: „Am iniţiat demersurile de sancţionare a celor care se fac vinovaţi de acest abuz, depunând şi o plângere la poliţie – Secţia 2 de Poliţie. Sunt de părere că pentru astfel de mutilări ale copacilor care se petrec în mai multe locuri din ţară, din câte am înţeles, să fie pedepsite şi penal nu doar contravenţional. Mă voi consulta cu jurişti şi voi avea în vedere o amendare a legii nr. 24/2007 prin amplificarea sancţiunilor prevăzute de aceasta“.

Primăria Capitalei: toaletările sunt necesare pentru salvarea copacilor

image

La polul opus, însă, Primăria Capitalei spune că nu este vorba despre nicio activitate ilegală, mai mult, ar fi de fapt vorba despre o operaţiune normală menită să salveze copacii bătrâni. 

„În această perioadă se fac tăieri de corecţie, de regenerare şi de reducere a coronamentului arborilor. Lucrarea se execută în prezent la arborii aflaţi în declin biologic din zona de aliniament alei, iar această operaţiune se impunea deoarece sarpantele sunt uscate şi deteriorate peste 80%. Dacă nu s-ar executa această lucrare obligatorie, arborii bătrâni ar fi în pericol de prăbuşire totală sau rupere a crengilor din cauza intemperiilor care se prevăd în următoarele săptămâni“, se arată în răspunsul municipalităţii, dat unei solicitări făcute de adevarul.ro.

Potrivit Primăriei Capitalei, reducerile se execută puternic în coronament pentru echilibrarea acestor arbori astfel încât să se poată preveni pericolul ruperii sau prăbuşirii ramurilor, acestea fiind îngreunate de excesul de umiditate provocat de precipitaţii mixte sau chiciură. „Toate lucrările de reducere şi regenerare a coronamentului se execută în baza avizelor de specialitate emise de către Direcţia Mediu - P.M.B.“, mai arată sursa citată.

Remus Cernea, deputat independent afiliat PSD

În 2012, Remus Cernea fondează partidul Mişcarea Verzilor-Democrat Agrarieni (MV-DA). Partidul este admis în interiorul Uniunii Social-Liberale (USL). La 23 mai 2012, Cernea este numit consilier de stat pe probleme de mediu în guvernul Ponta I.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, obţine un mandat de deputat în circumscripţia electorală nr.14 din Constanţa, pe colegiul uninominal 9. La 20 decembrie 2012, a optează pentru a depune jurământul în plenul Camerei doar pe Constituţia României, adică pentru varianta prevăzută în legea jurământului de credinţă al parlamentarilor care face abstracţie de formula religioasă.

La 21 ianuarie 2013, în urma unui congres, desfăşurat la Palatul Parlamentului, MV-DA fuzionează cu Partidul Verde, iar Remus Cernea este ales preşedinte al Partidului Verde. Potrivit unui comunicat remis în urma congresului de fuziune, Remus Cernea este deputat al Partidului Verde, urmând să activeze însă ca afiliaţi ai grupului parlamentar PSD.

Ce spun specialiştii

În ceea ce priveşte normalitatea intervenţiei făcute de reprezentanţii Primăriei Capitalei, directorul Departamentului de Ştiinţele Plantelor din cadrul Facultăţii de Agricultură, conferenţiarul universitar doctor Marin Dumbravă, susţine că toaletarea copacilor de pe marginea aleii principale din Parcul Herăstrău este o încercare de a-i salva.

„Toaletarea înseamnă ceva, reglarea arhitecturii înseamnă altceva. Eu am văzut mai de la distanţă că s-au tăiat, dar cei care fac aceste operaţiuni nu iau pur şi simplu drujba şi taie. Au un inginer care recomandă cum să o facă. Aceşti stejari roşii de pe aleea centrală din parcul Herăstrău, cea mai mare parte dintre ei aveau porţiuni din coroană care erau îmbătrânite şi care cădeau de la vânt, de la ploi. Crengile erau practic putrezite. Atunci probabil dânşii au încercat să facă acest reglaj, dar fără să defrişeze, în ideea să încerce să regenereze. Când e vorba despre tăieri de regenerare, tăierile sunt foarte agresive. Lucrul acesta se practică şi în livada de pomi fructiferi“, a explica specialistul.

Acesta a mai explicat cum în alte oraşe, cum este în Paris pe faimosul Champs Elysee, copacii care sunt de o parte şi de alta, au o coroană de tip pătrat, ei fiind îngrijiţi în permanenţă. Dar acest lucru se începe din timp şi se păstrează de-a lungul anilor. În cazul celor din Herăstrău, copacii sunt bătrâni, au 80 de ani. Durata de viaţă poate fi de 100 de ani, dar trebuie avut grijă din timp pentru ca acest lucru să se întâmple.   

„Copacii mai izolaţi, la distanţă de aleea principală, sunt mai sănătoşi, dar cei care sunt imediat lângă au sistemul radicular obturat de alei. Acest sistem care dirija apa şi elemente de nutriţie către ramurile principale nu a mai funcţionat, iar crengile respective s-au uscat până către zona trunchiului. Este normal să încerci să faci aşa ceva, dar nimeni nu-ţi garantează că vor face nişte coroane superbe, că se vor regenera“, a mai spus Dumbravă. 

Chiar şi aşa, specialistul este de părere că, cel mai probabil, tot la defrişare şi la plantarea unora noi se va ajunge.

Mai puteţi citi:

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Mandache Leocov, "părintele" actualei Grădini Botanice din Iaşi şi unul dintre cei mai mari specialişti în cultivarea plantelor din istoria României, predă, prin intermediul adevarul.ro, o lecţie completă privind plantarea şi îngrijirea arborilor în oraş. Profesorul demontează argumentele şefilor Primăriei Iaşi, potrivit cărora dispariţia din oraş, în 2013, a sute de copaci, s-ar datora poluării sau unei boli necunoscute.

„Nu e om cine nu a plantat un pom“. Campanie ecologică cu 100 de elevi, în Sectorul 2

Peste 100 de elevi din şapte unităţi de învăţământ din Sectorul 2, câştigătoare ale concursului „Primăvara Şcolilor“, au participat la o acţiune ecologică în parcul Sfântul Pantelimon. Alături de aceştia s-a aflat şi edilul sectorului 2, Neculai Onţanu.

Specialist în mobilitate urbană: „Bulevardul Unirii a fost distrus“. Arhitectul-şef: „Am grijă de copaci, am mai făcut parcări“

Amenajările Bulevardului Unirii continuă să producă controverse în rândul opiniei publice bucureştene. În timp ce specialiştii în mobilitate urbană susţin că nu se păstrează principiile  europene moderne, autorităţile acuză oamenii de rea intenţie.

Primarul Piedone oferă 2 metri cubi de lemne pentru 146 de familii din sectorul 4 Materialul vine din toaletarea copacilor

Primăria Sectorului 4 anunţă că va oferi un ajutor pentru cetăţenii care se încălzesc cu lemne de pe raza sectorului. Oamenii vor primi câte 2 metri cubi de material lemnos pentru încâlzirea locuinţelor, rezultat din toaletarea copacilor. Măsura, aplicată ca urmare a răcirii bruşte a vremii.
 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite