Consilierii îi eutanasiază referendumul lui Oprescu. Cum poate fi oprită consultarea publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, nu mai este aşa de sigur de referendumul pentru eutanasierea câinilor FOTO Adevărul
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, nu mai este aşa de sigur de referendumul pentru eutanasierea câinilor FOTO Adevărul

Consilierii din Primăria Capitalei nu mai sunt de acord cu referendumul pe tema câinilor maidanezi, propus de Sorin Oprescu şi pe care tot ei l-au votat, şi se gândesc să oprească organizarea acestuia

Membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au votat vineri un proiect privind gestionarea câinilor fără stăpân din adăposturile Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) prin care, practic, decid să respecte Legea 227 pe 2002 care reglementează eutanasierea. În acelaşi timp, au votat şi propunerea lui Sorin Oprescu de a organiza un referendum local pe această temă. Două lucruri care se bat cap în cap, ceea ce i-a făcut, ulterior, pe aleşii locali să ia în calcul varianta de a ataca hotărârea prin care se stabileşte organizarea consultării publice.

„Proiectul votat de majoritatea consilierilor privind gestionarea câinilor fără stăpân din adăposturile ASPA a fost necesar pentru a clarifica o hotărâre a Curţii Constituţionale de anul trecut care spunea că anumite articole din renumita lege Marinescu, cea refăcută, sunt neconstituţionale. Noi am invocat Legea 227 din 2002 care există şi care acceptă eutanasierea“, a explicat Cornel Pieptea, consilier PNL, pentru „Adevărul“.

UN SONDAJ DE OPINIE, MAI AVANTAJOS

Chiar dacă a fost de acord cu referendumul propus de Opres-cu, Pieptea consideră că mai avantajos pentru bugetul municipalităţii ar fi un sondaj de opinie. „Sondajul cu cea mai mică marjă de eroare ar costa maximum 50.000 de euro, deci mult mai puţin decât un referendum şi ar rezolva problema la fel de bine“, a adăugat Pieptea.

Potrivit acestuia, o decizie de anulare a referendumului s-ar putea vota în a doua parte a săptămânii viitoare. Tehnic, acest lucru s-ar face printr-o altă hotărâre care s-o anuleze pe cea care aprobă referendumul. „Am înţeles că ultima săptămână de dinainte de referendum înghite circa 80% din suma totală alocată. Asta înseamnă că, dacă se dovedeşte că există legislaţie pentru eutanasiere, am putea anula organizarea consultării publice prin vot cerută de edil“, a mai declarat Pieptea.

CUM POATE FI OPRIT REFERENDUMUL

Cea mai simplă cale de a întoarce referendumul este cea propusă de consilierii CGMB şi confirmată de Eugen Nicolicea, fost membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. „Referendumul s-a aprobat printr-o hotărâre de consiliu. Deci ea poate fi anulată printr-o altă hotărâre, prin decizia instanţei sau prin acţiunea prefectului“, a explicat Nicolicea, pentru „Adevărul“.

O altă variantă ar putea veni din afara instituţiilor statului, dar drumul până la anulare ar fi anevoios. „O parte interesată poate sesiza instanţa cu privire la decizia Consiliului, numai că acea hotărâre nu este suspendată, ea îşi continuă parcursul legislativ până la decizia instanţei“, spune Nicolicea.

Dacă aleşii nu se pun de acord să voteze o altă hotărâre, consultarea populară ar putea fi blocată, cu uşurinţă, de prefect. „În cazul în care prefectul atacă hotărârea în instanţă, ea este automat suspendată, iar, apoi, se aşteaptă judecata“, mai spune Nicolicea. Contactat de „Adevărul“, prefectul Capitalei a spus că a primit aseară atât decizia CGMB prin care s-a stabilit organizarea referendumului, cât şi proiectul consilierilor privind funcţionarea ASPA în care consilieri au introdus amendamentul care face posibilă eutanasierea. „Noi stabilim legalitatea hotărârii de Consiliu. În cazul în care nu este în ordine, atacăm în contencios administrativ, iar perioada pentru acest demers este de maximum şase luni. Momentan, cele două documente se află pe masa juriştilor Prefecturii şi vom urgenta pe cât posibil procedura, având în vedere importanţa situaţiei“, a declarat Georgeta Gavrilă, prefectul Bucureştiului.

AR AVEA CE CONTESTA

În mod normal, prefectul ar putea să conteste în instanţă hotărârea CGMB, deoarece întrebarea stabilită pentru referendum, „Sunteţi de acord cu eutanasiera câinilor maidanezi?“, repetă o prevedere din Legea 227 din 2002, privind gestionarea câinilor fără stăpân şi care legiferează chiar eutanasierea. Practic, Primăria condusă de Sorin Oprescu a dat o hotărâre prin care cere populaţiei permisiunea pentru a aplica legea. „Nu se poate organiza un referendum pentru a cere respectarea legii, hotărârea este ilegală“, conchide Nicolicea.

OPRESCU AR DA ÎNAPOI

Primarul general al Capitalei a declarat, luni, că în funcţie de parcursul în Parlament al legii referitoare la câinii comunitari, va decide, după o analiză a Consiliului General, dacă se mai impune un referendum pe tema maidanezilor sau nu. „Sondajul cu cea mai mică marjă de eroare ar costa maximum 50.000 de euro, deci mult mai puţin decât un referendum şi ar rezolva problema la fel de bine”, a declarat Cornel Pieptea consilier CGMB.

ONG-urile ies de astăzi în stradă

Mai mulţi iubitori de animale protestează astăzi, de la ora 12.00 la ora 14.00, şi mâine, de la ora 9.00 la ora 14.00, lângă Parcul Izvor din Capitală, vizavi de Camera Deputaţilor. Marcela Pîslă, preşedintele Asociaţiei „Cuţu-Cuţu“ şi organizatoarea manifestaţiei, a precizat că protestul va fi îndreptat împotriva eutanasierii maidanezilor. Aceasta susţine că vrea să atragă atenţia autorităţilor cu privire la necesitatea sterilizării animalelor fără stăpân. Reprezentanţii ONG-urilor susţin că eutanasierea nu va rezolva problema câinilor vagabonzi, iar cea mai bună soluţie pentru controlul animalelor este sterilizarea în masă şi microciparea.

Începând de vinerea trecută, în Capitală au avut loc mai multe proteste pentru siguranţa copiilor prin care sute de bucureşteni le-au cerut autorităţilor să pună capăt problemei câinilor fără stăpân. Astfel, comunitatea desprecopii.com a iniţiat vineri, duminică şi aseară un astfel de protest. Duminică, aceştia s-au alăturat manifestaţiei organizate de artista Nadine în Parcul Izvor din Capitală.

Maidanezii, pot  electoral pentru primarul Capitalei

În cadrul campaniei „Adevărul“ – „Bucureştiul nu crede în lacrimi“ vă reamintim promisiunile primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pe care le-a făcut înainte de a câştiga cel de-al doilea mandat în ceea ce priveşte câinii fără stăpân. Sorin Oprescu i-a cucerit de două ori pe bucureşteni, la alegerile din 2008 şi 2012, atât prin charismă, cât mai ales prin două programe electorale, prin care le promitea rezolvarea marilor probleme ale Capitalei, una principală fiind cea a maidanezilor.

Mai 2012: „Încrederea acordată pentru mine a devenit o imensă obligaţie, o mare provocare, o sarcină nobilă de a reda oraşul cetăţenilor lui“. Aşa suna o parte a scrisorii lui Sorin Oprescu către bucureşteni, care a fost ataşată la programul pe care primarul l-a prezentat, anul trecut, în campania electorală.

Mai 2012: „Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân în Bucureşti are două componente: prima este înfiinţarea unui adăpost ultramodern şi a unui spital veterinar la standarde europene, iar ce-a de-a doua este continuarea campaniei de sterilizare desfăşurată de Primăria Capitalei“.

Cu doar o lună înainte de alegerile din 2012, primarul Sorin Oprescu inaugura cu fast Dogtown, în comuna giurgiuveană Uzunu, cel mai modern centru de îngrijire a animalelor fără stăpân. Primarul a promis că acolo vor fi adăpostiţi, în final 10.000 de câini. Fondurile folosite pentru construirea lui, dar şi pentru întreţinerea şi administrarea lui sunt bani din donaţii, grosul fiind asigurat de prieteni ai fiului primarului Oprescu, creatorii Asociaţiei Portico, cea care a pus bazele Dogtown.

Acest aspect a fost, de altfel, reconfirmat de edil, chiar în discursul de joia trecută. „Am adunat câţiva prieteni de-ai băiatului meu şi i-am întrebat dacă nu ar fi cazul să facă şi ei ceva pentru oraşul lor. Pentru acel adăpost nu s-a cheltuit niciun leu din banii Primăriei“, a spus Oprescu. Deşi ar fi trebuit să aibă o capacitate de maximum 10.000 de locuri, în prezent, acolo se află circa 400 de câini.

Iunie 2012: Capitolul 15. Punctul L, din platforma electorală: „Centrul Vechi va rămâne fără câini“. „Întărirea activităţii de ecarisaj şi de ridicare a tuturor câinilor fără stăpân din zona zero, turistică, instituţii, parcuri şi principalele spaţii aglomerate din Bucureşti“.

Acesta este doar unul dintre multele punctele din „Programul de supraveghere şi protecţie a animalelor fără stăpân“, inclus în marele proiect electoral cu care Sorin Oprescu a câştigat, în 2012, Primăria Capitalei. Tragedia morţii micuţului Ionuţ, lângă Parcul Tei, dar şi moartea unei femei, în ianuarie 2011, atacată de o haită de câini, în curtea unei instituţii publice (ADP Sector 5), demonstrează că „Punctul L, Capitolul 15“ a fost doar o simplă promisiune fără acoperire.

Legea maidanezilor, în Parlament

După ce legea câinilor fără stăpân a trecut prin mâna Comisiei pentru Administraţie publică, ieri, a venit rândul Comisiei Juridice din Parlament să dezbată pentru a întocmi un raport care să fie înaintat Parlamentului. La dezbatere a fost invitat şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, fiind şi primul care a luat cuvântul. Edilul Capitalei îşi menţine în continuare poziţia. „Am convocat împreună cu Consiliul General acest referendum pentru că am constatat dualitatea. 90% nu vor să vadă animale, 10% sunt iubitorii de animale.

Am fost deschişi şi cred că am greşit faţă de ONG-uri. Am început acţiunea de a-i strânge, dar nu pentru a-i eutanasia în masă. Mergem în continuare către partea cu referendumul. Este prima dată în care oamenii se pot pronunţa. Este un toiag al dreptăţii, în sensul că oamenii pot spune ce doresc“, a afirmat Oprescu.

Deputatul Remus Cernea, un oponent al eutanasierii maidanezilor, i-a cerut primarului Sorin Oprescu să renunţe la ideea organizării unui referendum. „Fac un apel către Sorin Oprescu. Nu cred că un referendum va rezolva problema, ci printr-o decizie cu experţii“, a afirmat Cernea.

Pe aceeaşi temă:

Manifestanţii: Oprescu, demisia! Primarul aruncă 6 miloane de lei pe referendum şi ignoră legea eutanasierii

CAMPANIE Bucureştiul nu crede în lacrimi! Cum a trecut primarul Sorin Oprescu de la „Bucureşteni dragi, SE POATE!” la „Iertaţi-ne pe toţi!”

Sorin Oprescu minte. Cheltuim şase milioane de lei pe un referendum inutil, când avem o lege care rezolvă problema maidanezilor din Capitală

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite