Compromisuri pe timp de criză. De ce nu are Promenada Mall şi cinematograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe terasa mallului Promenada există un ecran unde se vor face proiecţii de filme în timpul verii. FOTO Dorin Costanda
Pe terasa mallului Promenada există un ecran unde se vor face proiecţii de filme în timpul verii. FOTO Dorin Costanda

Promenada este primul mall construit exclusiv în timpul crizei financiare şi una dintre cele mai de succes construcţii din această perioadă, însă, cu toate acestea, contextul economic delicat şi-a pus amprenta şi asupra celui mai nou centru comercial din Bucureşti. Investitorii au sacrificat cinematograful din planul mallului, dar sunt convinşi de succesul proiectului.

Floreasca City a fost un brand gândit de compania austriacă Raiffeisen evolution, brand ce urma să încorporeze trei proiecte diferite: turnul de birouri Sky Tower, cea mai înaltă construcţie din Bucureşti, clădirea Floreasca City Center Office şi Promenada Mall. Demersurile pentru realizarea proiectului au fost începute de Raiffeisen evolution încă din 2005, când compania a achiziţionat terenul de 4 hectare, situat la intersecţia celor trei artere rutiere importante: Barbu Văcărescu, Calea Floreasca şi Şoseaua Pipera.

O reevaluare a strategiei de business din cauza crizei

Cu toate acestea, în 2008, odată cu izbucnirea crizei financiare, noul context economic mondial a impus o reevaluare a strategiilor de afaceri pentru toţi jucătorii din piaţă, inclusiv pentru investitorul austriac. Raiffeisen evolution a decis, atunci, să se concentreze pe componenta de birouri a complexului Floreasca City.

Construcţia Sky Tower a început în 2008, fiind apoi reluată la începutul anului 2011 şi finalizată în 2012. În 2010, biroul românesc de arhitectură B23T, propunea dezvoltarea centrului comercial bazat pe un concept revoluţionar, după ce câştigase concursul internaţional organizat de Raiffeisen evolution.

Anul 2011 a fost anul-cheie pentru Promenada. În decursul lui, proiectele Sky Tower şi Floreasca City au fost vândute cu succes, iar proiectul centrului comercial Promenada a fost reautorizat. Astfel, în decembrie 2011, s-a obţinut finanţarea pentru mall şi a fost semnat contractul de antepriză generală cu constructorul Strabag. În ianuarie 2012, au început primele lucrări de excavaţii.

Promenada ar fi putut avea şi cinematograf

Promenada Mall îşi deschide oficial porţile pe 17 octombrie 2013 însă, deşi lucrarea a fost finalizată cu succes, proiectul a resimţit efectele crizei economice. Investitorii nu vorbesc prea mult despre compromisurile pe care le-au făcut, dar, cu siguranţă, o lipsă majoră a mallului este cinematograful. Promenada dispune doar de un ecran amplasat pe terasa de la ultimul nivel, pe care se vor face proiecţii ocazionale pe timp de vară. Markus Neurauter, managing director al Raiffeisen evolution, recunoaşte că o sală de cinema făcea parte din planul iniţial al proiectului. Dificultăţile financiare i-au determinat, însă, să renunţe la acest lucru, în favoarea optimizării celorlalte zone ale centrului comercial.

Neurauter: „L-am face din nou, chiar dacă e criză“

Cu toate acestea, întrebat dacă ar începe din nou proiectul dacă ar trebui să îl gândească acum, pe timp de criză, Neurauter a declarat: „Da, am face-o din nou, suntem convinşi de concept şi de valoarea lui, este nevoie de asemenea proiecte.“ De asemenea, austriecii au declarat că încă nu intenţionează să vândă mallul, deşi au început să primească oferte.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Promenada, singurul mall construit în criză, se deschide joi în Bucureşti: 140 de magazine şi zone de divertisment

FOTO Cum aşteaptă corporatiştii din Floreasca deschiderea mallului Promenada: „Nu o să mai fim clienţii captivi ai cantinei“

Ofensiva mallurilor bucureştene cu o lună înainte de deschiderea Promenada Floreasca: extinderi şi noi chiriaşi

H&M aduce colecţia de decoraţiuni interioare în magazinul din Promenada

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite