Ce facem după înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Helmut Ignat, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti
FOTO Helmut Ignat, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti

Zilele acestea, mult aşteptata lege de înfiinţare a Parcului Natural Văcăreşti se află la semnat în Guvernul României. Este ultima etapă înainte de înfiinţarea parcului. Dacă nu o va uita Dumnezeu cu lunile prin cine ştie ce sertar al vreunui minister, HG-ul are şanse să fie aprobat de către premier în imediata perioadă. Ce urmează acestui moment?

Pe termen scurt, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va trebui să se implice cu adevărat în protejarea zonei. Zona este nesupravegheată. O latură a parcului, cea dinspre Soseaua Olteniţei, s-a transformat într-o groapă de gunoi. Rampele de acces trebuie închise, deşeurile strânse, zona trebuie igienizată, iar făptaşii pedepsiţi. Aceste acţiuni pot fi realizate fără prea mari bătăi de cap şi costuri. 

La fel, o intervenţie simplă, dar hotărâtă a poliţiei poate descuraja definitiv actele de braconaj care au loc săptămânal în bălţile parcului. Zeci de kilograme de peşte se scot săptâmânal şi sunt vândute în târgul din Vitan sau aiurea. Zona are valoare biodiversă recunoscută de Academia Română. Peştele reprezintă hrana păsărilor şi a vidrelor. Fenomenul trebuie oprit, iar făptaşii traşi la răspundere. 

Situaţia juridică a foştilor proprietari din cartierul demolat de Ceauşescu în anii 80 trebuie şi ea lămurită. Sunt oameni care aşteaptă acest lucru de 25 de ani. Autorităţile române au obligaţia să le rezolve de urgenţă situaţia (conform legilor şi hotărârilor judecătoreşti). Înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti este un bun moment pentru finalizarea dosarelor aflate în litigiu

Mai sunt şi alte probleme. Apa din lacuri, atât de valoroasă în echilibrul ecosistemului, se scurge printr-un canal improvizat, în Dâmboviţa. Zilnic se pierd zeci de metri cubi de apă. Se pun capcane pentru păsări, se ard cabluri – risc de incendiu, câinii fără stăpân ameninţă mamiferele sălbatice şi păsarile, ruinele fostei amenajări hidrotehnice sunt extrem de periculoase, se taie arbori etc. Toate aceste probleme pot fi rezolvate fără eforturi care să dea dureri de cap autorităţilor. Puteau fi rezolvate de mult timp, nu ştim de ce au fost amânate, deşi am cerut-o în repetate randuri. 

Pe termen mediu şi lung, Ministerul Mediului trebuie sa găsească – prin concurs de proiecte – un administrator în zonă, conform OUG 57/2007. Cei care vor administra zona vor dovedi capacitate ştiinţifică, financiară, administrativă pentru a putea implementa un plan de management pentru viitorii 10 ani. 

Mai mult decât atât, pornind de la exemplul Parcului Natural Văcăreşti, Ministerul Mediului are nevoie de o strategie de conservare, protecţie şi dezvoltare a zonelor cu valoare naturală, urbană şi periurbană. Bucureştiul are încă zone valoroase din punct de vedere natural, în interior şi în exterior. Gradul avansat de distrugere a acestora (vezi cazul Parcului Herăstrău sau al altor parcuri) dovedeşte că administraţia locală este incapabilă să le gestioneze. Ba mai mult, se impune prezenţa procurorilor pe aleile parcurilor unde, în ultimii 7 ani, administraţiile locale au cumpărat un fir de crizantemă şi cu 350 de lei! (Cf. Curţii de Conturi) 

Este campanie electorală. Câţiva candidaţi la locale (foşti consilieri locali) din Bucureşti au început deja să-şi facă selfie-uri cu Parcul Natural Văcăreşti, anunţând semeţi planuri de viitor. Ne bucură interesul lor. Dacă acesta există cu adevărat – şi nu sunt simple bla-bla-uri electorale, nu-i întrebăm de ce nu le-au pus în practică până acum (o puteau face oricând), ci îi invităm să-şi asume în programul lor paşii descrişi de mine mai sus. 

De partea cealaltă, Ministerul Mediului va beneficia de experienţa noastră în gestionarea acestor proiecte. Am decis sa colaborez cu această instituţie din poziţia de Consilier al Dl-ui Secretar de Stat Viorel Lascu. Şi voi propune din acestă poziţie punctele enumerate mai sus. 

Urmând exemplul sutelor de arii naturale protejate urbane din lume, Parcul Natural Văcăreşti poate fi altfel decat ceea ce ne-au oferit edilii până acum (spaţii verzi betonate şi invadate de restaurante zgomotoase, supra-mobilate, decorate cu „panseluţe de lux"). Va fi un centru de educaţie ecologică şi va avea rolurile fireşti – conservarea naturii, cercetare ştiinţifică, relaxarea oamenilor. Sperăm să fie şi un model pentru alte proiecte, în Bucureşti sau în alte oraşe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite