Cauzele şi posibilele soluţii pentru a nu mai achita apa rece la preţ de apă caldă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai este un secret pentru nimeni că există suficiente probleme pe lanţul „slăbiciunilor” Elcen, Radet, Primărie, Asociaţie astfel încât, noi, consumatorii finali, suntem privaţi de serviciile contractate. Mă refer aici la livrarea de apă caldă.

Este clar pentru toţi cei care locuiesc la bloc, iar furnizorul este în sistem centralizat, că deschidem robinetul de apă caldă şi o bună bucată de timp curge apă rece, cantitate de apă pe care o plătim la preţ de apă caldă.

Menţionez că apometrul din subsol (cel ce aparţine furnizorului) înregistrează consum (mc) de apă caldă, apometrul din apartament înregistrează consum de apă caldă (mc), iar în final administratorul, pentru a recupera valoarea facturii, introduce la plată cantitatea de apă caldă consumată, la preţ de apă caldă.

Ei bine, cei care au „neşansa” de a pleca la muncă dimineaţa şi se întorc seara târziu, şi doresc ca la plecare şi la sosire să facă duş şi mai stau şi la etajele superioare, lasă robinetul deschis şi trec şi 15 minute timp în care curge apă rece, până ce apa ajunge la o temperatură potrivită pentru spălat.

Ce doresc să subliniez este că într-un interval de o lună, o astfel de familie achită sume de bani în plus pentru servicii ce nu îi sunt furnizate în conditiile în care un astfel de proprietar nu poartă nicio vină, însă, este practic obligat să-şi achite cota lunară afişată în listele de plată (pentru cei interesaţi modul de calcul şi diferenţele sunt menţionate la sfarşitul materialului). Cu alte cuvinte, deşi nu beneficiem de o temperatură a apei conform contractului, deşi suntem trecuţi la plată în liste pentru respectiva cantitate de apă rece consumată la preţ de apă caldă, acceptăm o astfel de „prosteală” pentru că, cred, nimeni nu a stat să calculeze care este valoarea achitată în plus (pe lună şi mai apoi pe un an). 

Pentru a elimina acest inconvenient, tot mai mulţi proprietari şi-au montat boilere astfel încât nu sunt nevoiţi să aştepte minute în sir până să vină apă caldă, socotind că se merită investiţia. Alţii au recurs la montarea de centrale de apartament şi au eliminat această dependenţă de furnizorul de apă caldă.

Atât timp cât la subsolul blocurilor nu mai există acel sistem de recirculare şi atât timp cât furnizorul nu este dispus a realiza investiţii astfel încât pe orizontală furnizarea apei calde să fie la temperatura stabilită în contract, în permanenţă, cu siguranţă această problemă cu care ne confruntam va persista şi în viitor. Eu spun că pe verticală, chiar şi cel de la etajul 10, îşi asumă diferenţa de apă rece plătită la preţ de apă caldă, până ajunge apa caldă la robinetul său din ţeava “mare” de la subsol, în condiţiile în care după acel timp necesar apei să ajungă din subsol la etajul 10 apa este caldă.

În condiţiile în care acelaşi proprietar de la etajul 10 dă drumul la apa caldă şi trebuie să aştepte până goleşte de apă rece ţeava pe verticală şi cea pe orizontală, eventual până în punctul termic cel mai apropiat, evident că lucrurile nu pot continua aşa. Ceea ce ar fi cu adevărat interesant, ar consta în montarea la fiecare scară de bloc a unui apometru al furnizorului care să înregistreze consumul de apă caldă. Numai dacă aceasta este furnizată la temperatura contractuală.

Iată modul de calcul şi sumele pe care le plătim pentru apa rece la preţ de apă caldă.

În Bucureşti la facturile emise pe luna august 2014 de RADET şi Apa Nova situaţia este următoarea:

   -       Apă rece – 7,00 lei/mc

    -      Apă caldă – 11,23 lei/mc

Preţul metrului cub de apă rece este format din:

    -      Apă rece – 4,59 x 24% = 5,6916 lei

    -      Canalizare – 1,02 x 24% = 1,2648 lei   

    -      Taxa municipală – 0,05 lei

Preţul metrului cub de apă caldă este format din:

   -       Apa caldă (Apa Nova) – 4,59 x 24% - 5,6916 lei

   -       Canalizare - 1,02 x 24% = 1,2648 lei

   -       Taxa municipală – 0,05 lei

   -       Gigacalorie RADET – 4,2267 lei

Concluzie: Dacă pentru fiecare metru cub de apă caldă (care este nimic altceva decât apă rece ce curge până vine apă caldă) plătesc cu 4,23 lei mai mult, mă îngrozesc când calculez la nivel de bloc şi înnebunesc când calculez la nivel de cartier. La nivel de Bucureşti, mă depăşeste.

Haideţi ca împreună să dezvoltăm o platformă dedicată tututor acestor probleme din asociaţiile de proprietari, iar profesionişti în domeniu să răspundă întrebărilor şi să-şi exprime un punct de vedere.

Pentru mai multe informaţii din domeniu vă rugăm să daţi like si share paginii noastre ConsultantaAsociatiiProprietari.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite