Cât de dur e, de fapt, sadomasochismul. De ce 75% din femei preferă postura submisivă, iar copiii cu caractere puternice devin sadici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De cele mai multe ori, sadomasochismul este un subiect tabu
De cele mai multe ori, sadomasochismul este un subiect tabu

O mulţime de oameni se întreabă ce se întâmplă de fapt în timpul unei partide de sex în care unul dintre parteneri este dominat. „Adevărul“ vă prezintă ce presupune mai exact sadomasochismul şi în ce măsură îi afectează pe cei care îl practică.

Sadomasochismul, spun experţii, presupune obţinerea satisfacţiei prin durerea provocată de anumite practici agresive. În timpul unei partide de sex, partenerii îşi asumă roluri şi întodeauna există un dominator şi un supus. 

Cuvinte de siguranţă

Pentru a nu îşi face rău într-un mod exagerat, cei care participă la o partidă de sex în timpul căreia îşi provoacă durere stabilesc cuvinte de siguranţă pe care le spun în momentul în care durerea devine insuportabilă sau în clipa în care nu se mai simt confortabil cu partenerul ales.

De asemenea, în timpul unei asemenea partide de sex, spun specialiştii, deseori se întâmplă ca cei implicaţi să se lovească cu biciul.

„În sadomasochism, totul este făcut cu limită şi, evident, cu acordul partenerului. Durerea nu este aşa de intensă precum ne-o imaginăm noi. Spre exemplu, biciurile sunt realizate dintr-un material care nu provoacă o suferinţă intensă“, explică Tony Rafailă, pshilog cu formare în Hipnoză Clinică, Relaxare şi Terapie Ericksoniană, Sexologie şi Psihoterapie de cuplu. 

Practicile sadomasochiste sunt catalogate în ediţia a patra a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) la capitolul rezervat parafiliei, etichetare care a stârnit o mulţime de controverse între adepţii sadomasochismului şi specialişti privind includerea acestor paractici în cadrul afecţiunilor psihice, deşi manualul american (DSM-5) nu include practicile sadomasochiste printre aşa zisele tulburări pshice cu excepţia cazurilor în care acestea provoacă răul celor care le practică sau altor persoane.

Câţi sunt dominaţi?

Staticticile, spune Rafailă, arată că dintre practicanţii sadomasochismului 33% dintre bărbaţi s-au declarat ca fiind submisivi, 48% dominatori, în timp ce 18% s-au declarat ca fiind dispuşi să inverseze aceste roluri. În cazul femeilor, aceleaşi statistici arată ca aproximativ 75% dintre femeie s-au declarat submisive, 8% dominatoare şi 16% dispuse să varieze schimbul de roluri.

image

La ora actuală există studii care corelează practicile sadomasochiste cu relele tratamente la care adultul a fost supus în copilarie (abuzul de orice natură: emoţional, fizic sau sexual) şi în funcţie de caracterul acestuia se conturează preferinţa sa sexuala către sadism sau masochism.

„Astfel, dacă copilul are un caracter puternic, va deveni sadic, în timp ce un caracter slab şi/sau pasiv, va determina un comportament de tip masochist. Copilul traumatizat devenit adult va căuta o modalitate de a-şi refula tensiunea interioară neconstientizată, inclusiv în practicile sale sexuale, repetând la nesfârşit drama copilului care a fost abuzat“, mai precizează specialistul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite