Platouri de filmare ca-n Bucureşti în toată lumea nu găseşti: de la fermecătorul „Modigliani“ la „Chucky“, înfricoşătoarea păpuşă ucigaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul regizorului Mick Davis, „Modigliani“, a fost filmat în Bucureşti. FOTO allmovie.com
Filmul regizorului Mick Davis, „Modigliani“, a fost filmat în Bucureşti. FOTO allmovie.com

Cine spunea că fetiţele dulci ca-n Bucureşti sunt de negăsit în toată lumea nu a fost deloc exhaustiv: se pare că sunt mult mai multe lucruri ce se găsesc exclusiv în Capitala dâmboviţeană; cel puţin aceasta este părerea zecilor de regizori şi producători străini care vin să-şi toarne peliculele în studiourile şi peisajele de aici.

Totuşi, dincolo de nostalgiile bucureştene de „mic Paris“, principala raţiune care îi aduce la noi pe oamenii din industria hollywoodiană este, cât se poate de previzibil, preţul: un film realizat la noi costă cu 30 la sută mai puţin decât în ţările cu industrie cinematografică puternică. 

Van Damme şi Steven Seagal, de-ai casei

Zeci de producţii străine au fost filmate, parţial sau integral, pe străzile şi în studiourile din Bucureşti, de la filme horror, la cele de acţiune, thrilleruri, SF-uri, drame sau comedii. Numai celebrul Van Damme este cap de afiş pentru patru pelicule de acţiune americane, cu scene filmate pe malurile Dâmboviţei: „The Hard Corps“ (2006), „Second in Command“ (2006), „Assassination Games“ (2011) şi „Six Bullets“ (2012).

Farmecul Bucureştiului fredonat în cântecele lui Gică Petrescu nu l-a lăsat necontaminat nici pe Steven Seagal, al cărui nume este legat de trei producţii realizate la noi, în care apare fie în calitate de scenarist, fie în cea de actor principal. Este vorba de „Attack Force“ (2006), „Shadow Man“ (2006) şi „Flight of Fury“ (2007).       

Păpuşa ucigaşă, pe mal de Dâmboviţa

Însă, alături de filmele de acţiune, genul cinematografic cel mai popular printre străinii veniţi să filmeze la Bucureşti este genul horror. Pentru cine filmele de groază sunt echivalentul figurii sinistre a păpuşii ucigaşe, ei bine, al cincilea film de seria „Chucky“, „Seed of Chucky“, în care îl cunoaştem pe fiul păpuşii, este filmat în mare parte într-un studio bucureştean. Răul inimaginabil din horrorul „Mirrors“ (2008) intră în casa poliţistului Ben Carson tot prin oglinzi „made in Romania“, pentru că şi acest film a fost făcut la noi. Alt film de groază făcut la noi este şi co-producţia româno-franceză „Them“ („Ei atacă“), care a folosit drept platou de filmare o casă idilică, dar plină de sunete şi personaje înfricoşătoare, din Snagov.

Modigliani în „micul Paris“, Balşoiul bucureştean şi sensul vieţii într-o catedrală din Capitală

Bucureştiul a asistat şi la realizarea unor producţii remarcabile, printre care se numără şi filmul biografic „Modigliani“ (2004). Pelicula este regizată de Mick Davis, îl are în rolul principal pe Andy Garcia şi înfăţişează viaţa pictorului italian în toate ipostazele sale: duelându-se în picturi cu Pablo Picasso, pictând figura alungită şi ochii verzi ai Annei Akhmatova sau murind epuizat de propriile vicii şi de tuberculoză pe străzile Parisului. Deşi totul pare că se petrece în decorul parizian al secolului XX, în realitate, mare parte din acţiune are loc pe platourile de filmare ale... „micului Paris“. Davis a fost şi el atins iremediabil de farmecul bucureştean, pentru că, în 2012, după opt ani de la „Modigliani“, a revenit în ţara noastră cu noul său proiect „3:30 a.m.“. 

Alt film remarcabil, care a câştigat premii importante, printre care premiile César pentru cel mai bun sunet şi cea mai bună coloană sonoră, este producţia franceză regizată de Radu Mihăileanu „Le Concert“ (2009). Filmul spune povestea unui fost dirijor al orchestrei Teatrului Balşoi, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. După 30 de ani, fiind om de serviciu la Teatru, sustrage din biroul directorului un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris. El reuneşte fosta sa echipă de muzicieni pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi. Pelicula a fost filmată în proporţie de 60 la sută în Bucureşti, în studio, dar şi în alte locuri precum Institutul „Ana Aslan“ şi Arenele Romane, restul fiind filmat la Moscova şi Paris.

Ultima producţie filmată în Bucureşti a fost „The Zero Theorem“ în regia lui Terry Gilliam, care a avut premiera, anul acesta, la Festivalul de Film de la Veneţia. Pelicula îl are în vedere pe Qohen (Christoph Waltz), un bărbat emotiv, geniu al computerelor, care locuieşte într-o biserică şi care îşi petrece întreaga existenţă aşteptând un apel menit să-i spună care este sensul vieţii.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Filmul California Dreamin’ a fost realizat în judeţul Dolj. Povestea gării din Pieleşti a fost sursa de inspiraţie pentru Cristian Nemescu

FOTO VIDEO Producţii româneşti premiate la Cannes, turnate în inima Bărăganului

Filme pe meleaguri bistriţene: de la documentarul de la Tăşuleasa Social, la scurtmetrajul „macabru” premiat în Egipt

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite