FOTO Vânzări slabe la târgul de miei vii din Bucureşti, comercianţii vând de trei, patru ori mai puţin faţă de anii trecuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul târg din Capitală de unde se pot cumpăra miei şi iezi vii este vizitat de un număr mic de oameni, contrastând cu imaginea anilor trecuţi, atunci când târgul era luat cu asalt de cumpărători. Dacă în anii precedenţi se sacrificau în jur de 1.300 de animale pe zi, anul acesta doar 300-400 de miei şi iezi sunt asomaţi şi tranşaţi în Piaţa Apărătorii Patriei.

În jur de 30 de ţarcuri sunt ticsite cu animalele aduse din toate colţurile ţării şi care aşteaptă să ajungă pe mesele bucureştenilor.
Ionuţ este unul dintre producătorii care participă la Târgul de miei din acest an şi a venit din Teleorman cu o parte dintre animalele pe care le creşte cu multă trudă, sperând să vândă cât mai multe dintre acestea. În ţarcul pe care îl are în piaţa bucureşteană sunt în jur de zece animale, care aşteaptă să fie sacrificate pentru masa de Paşte.

Preţul cărnii a scăzut cu aproape cinci lei

Comerciantul a venit la târg cu o mică parte din „averea” pe care o are, pentru că în fiecare dimineaţă la ora 6.00 primeşte marfă nouă, în funcţie de vânzările de care se bucură. „Nu are rost să ţin aici animalele dacă nu se vând. Când nu mai am miei şi iezi aduc alţii, pentru că am foarte mulţi acasă” , poveşteşte bărbatul.

Din cauza lipsei de interes vizavi de târgul din acest an, bărbatul s-a hotărât să mai lase din preţ, sperând ca prin această metodă să atragă cât mai mulţi clienţi. De la preţul cel mai des întâlnit în târg, cel de 25 de lei pentru un kilogram de carne, Ionuţ a renunţat la aproape cinci lei pentru a vinde un număr cât mai mare de animale.

Nu este singurul comerciant care a recurs la o asemenea metodă pentru a atrage clienţii. La câteva  ţarcuri mai încolo, un alt bărbat s-a hotărât să renunţe la preţul standard pentru a vinde cât mai multe animale.

Carne proaspătă, pe alese

Fiecare cumpărător se uită prin cele 29 de ţarcuri amenajate pentru animale şi în funcţie de preferinţele pe care le are îşi poate alege „marfa” . După ce cumpărătorul hotărăşte ce animal doreşte, producătorul îşi scoate marfa aleasă din ţarc şi o duce către asomare. Mieii şi iezi ce pot fi cumpăraţi din târg sunt înregistraţi cu ajutorul unui număr de identificare, ce stă alături de un cip montat pe urechea fiecăruia, fiind verificaţi înainte de asomare şi tăiere.

Animalele sunt tăiate în abatorul din interiorul pieţei şi apoi sunt luate acasă pentru a fi pregătite pentru masa de Paşte. Înainte de a ieşi din piaţă, fiecare animal este verificat, din nou, de un medic veterinar pentru a se asigura că animalele au fost sănătoase.

Asomatoarele, aparate obligatorii pentru sacrificare

În încăperea amenjată special pentru sacrificare se găsesc asomatoare, aparate cu ajutorul cărora sunt sacrificate animalele. Mai exact, este vorba despre o cască metalică în interiorul căreia este prins capul animalului ce urmează să fie sacrificat şi care  anesteziază simţurile animalului.

„Aparatul acesta îi ameţeşte, practic le amorţeşte simţurile şi mieii nu mai simt nimic când sunt tăiaţi”, clarifică Ionuţ.
Pentru cei care vor să cumpere animale din singurl târg de miei vii din Bucureşti, producătorii au uşile deschise până pe 4 mai, atunci când aceştia vor pleca şi târgul se va închide.

De asemenea, pentru funcţionarea târgului în condiţii optime, în jur de 45 de minute, în fiecare zi, sunt destinate pentru igienizarea abatorului, proces care se desfăşoară în trei reprize.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite