Bucureştenii, victime nevinovate în războiul agentului termic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul dintre ELCEN şi RADET afectează bucureştenii, care riscă să dârdâie de frig în plină iarnă
Războiul dintre ELCEN şi RADET afectează bucureştenii, care riscă să dârdâie de frig în plină iarnă

De câteva zile, de când temperatura a scăzut sub 10 grade Celsius, bucureştenii racordaţi la sistemul public de încălzire tremură vârtos în case. De mai mulţi ani încoace, cam de prin 2008, se desfăşoară un adevărat război între Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi tandemul RADET/Primăria Capitalei, pentru banii pe care ultimele două instituţii îi datorează primei instituţii.

Singurele victime nevinovate ale acestui război sunt bucureştenii, care locuiesc în cele 550.000 apartamente racordate la acest sistem de încălzire.

Conflictul a ajuns în instanţa de judecată, care a pus poprire pe conturile Primăriei Bucureşti destinate subvenţiei pentru încălzire RADET. Astfel, în pragul iernii s-a ajuns în situaţia ca RADET să nu aibă bani decât pentru reparaţiile în curs şi cele în caz de avarii. Pe 12 octombrie 2015, RADET a anunţat cetăţenii că dă drumul la căldură, dar nu are bani pentru funcţionarea normală şi rezolvarea problemelor de fond ale Regiei, aruncând pisica neagră pentru această situaţie în curtea ELCEN, care i-a blocat conturile.

Trebuie să asigurăm orice intervenţie care ar putea apărea când se dă drumul la încălzire. Acum nu avem avarie, dar când o să fie frig ar putea să apară ceva. Dacă e nevoie de intervenţie masivă, nu vom avea cum să o facem. Nu avem niciun ban. Totul e blocat”, spune Valentin Viţalariu, directorul RADET.

De partea cealaltă, conform comunicatului ELCEN (http://www.elcen.ro/ro/media/comunicate), din 29 septemrbie 2015, „În primele noăa luni ale acestui an, ELCEN a livrat energie termică în valoare de 736,8 milioane lei şi a încasat 565 milioane lei, rezultând o restanţă de 171,8 milioane lei. Mai mult, în ultimele 20 de luni, RADET a acumulat o datorie de 469,1 milioane lei (exclusiv penalităţi). Bugetul Municipiului Bucureşti nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de «subvenţie», reprezentând diferenţa de preţ la energia termică livrată populaţiei, doar suma de 570,4 milioane lei, faţă de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane lei, rămânând de achitat 140 milioane lei.”

Pierderi plătite de bucureşteni

Un alt război între cele două instituţii este cel referitor la tarifele percepute cetăţenilor pentru încălzire, ELCEN susţinând public că „Afirmaţia domnului Gabriel Dumitraşcu, potrivit căreia «în Bucureşti, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul ELCEN este de 170 lei», este falsă. În realitate, tarifele sunt următoarele: 157,83 lei/MWt oră pentru populaţie, respectiv 184,32 lei/MWt oră pentru consumatorii non-casnici. Preţurile sunt reglementate de ANRE, iar pentru anul 2015, preţurile au fost transmise prin Decizia nr. 2127/16.12.2014. Totodată, în bugetul ELCEN pentru anul 2015, preţul MW-ului electric/oră este de 340 lei. De asemenea, faptul că preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET semnalează riscul ca populaţia Capitalei să rămână fără energie termică în sezonul de iarnă, reconfirmă situaţia critică în care se află RADET Bucureşti. În ultimii ani, regia a renunţat la reviziile anuale programate şi la probele de presiune hidraulică a reţelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice şi a le soluţiona.

Din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, RADET vinde consumatorilor din Bucureşti circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute în atmosferă şi în pământ prin reţeaua de transport spartă, neizolată termic corespunzător şi nereparată, nemodernizată de ani de zile. Pierderile de energie termică pe reţele au ajuns la peste 38%. ELCEN consideră că, pentru eliminarea acestor pierderi, RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să întreprindă de urgenţă măsuri de reabilitare a reţelei primare de termoficare cu finanţarea, atât din surse proprii, cât şi din fonduri structurale” Gabriel Dumitraşcu este preşedintele CA al RADET.

După cum vedem, bucureştenii se află la mijloc în acest conflict, care s-a intensificat odată cu intrarea într-un nou sezon rece, fiind obligaţi în multe cazuri să plătească, inclusiv pierderile RADET, scump o căldură pe care nu o primesc la parametrii contractaţi şi pe care s-ar putea să nu o mai primească deloc din cauze care nu ţin de ei.

Cauzele care au dus la acest război, începând cu 2008, sunt diverse, una dintre principalele cauze alături de incompetenţă, interese obscure, fiind şi implicarea politicului la vârf, problemele ţinând şi de activitatea Guvernului şi a Consiliului Municipal Bucureşti. Nu este exclus ca în spatele acestor cauze şi probleme de fond care afectează câteva sute de mii de bucureşteni şi implică fonduri importante destinate încălzirii Capitalei, să existe fapte de corupţie, să existe „băieţi deştepţi”, care, după perdeaua acestui conflict, să dreneze milioane de euro în diverse buzunare şi conturi.

Ca cetăţeni, tremurând gros în apartamentele racordate la RADET, ca bucureşteni care plătim din greu aceste „privilegii”, asistând la războiul pe seama agentului termic, cel mai puternic agent din Capitală, nu ştim ce să mai credem, întrebându-ne dacă nu cumva vinovaţii n-ar trebui luaţi în vizor, cercetaţi şi legaţi de DNA pentru prejudiciile comise.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite