Bucureştenii, din nou în pericol să rămână fără apă caldă şi căldură. Ultimul avertisment al sindicaliştilor: „Într-o lună pică RADET-ul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că în şedinţa de guvern de săptămâna trecută nu a fost aprobat proiectul care viza ultimul pas din fuziunea ELCEN-RADET, sindicaliştii regiei trag din nou un semnal de alarmă şi susţin că pericolul ca bucureştenii să rămână fără apă caldă şi căldură în această iarnă n-a trecut.

Bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi caldură din ianuarie, după ce Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti riscă să aibă din nou conturile blocate integral, au avertizat reprezentanţii Sindicatului Liber Independent din RADET. Aceştia susţin că ar fi trebuit, potrivit unei hotărâri a Curţii de Conturi, ca de ieri, 1 decembrie, conturile regiei să fie blocate 100%, însă s-a ajuns la o mică amânare.

„S-a decis să fie poprirea de 50% momentan, dar se aplică până pe 10 decembrie. Din câte ştiu, proiectul de fuziune ELCEN-RADET este şi mâine pe ordinea de zi a şedinţei de guvern“, a declarat, pentru Adevărul, Ioana Stoica, preşedintele Sindicatului Liber Independent din RADET Bucureşti. Concret, blocarea integrală a conturilor RADET înseamnă lipsa resurselor financiare în cazul unui accident ce se poate produce la reţeaua de energie termică. Spre exemplu, sindicaliştii estimează că în perioada următoare ar putea apărea avarii la ţevile prin care trece apa, însă acestea nu vor putea fi rezolvate din pricina lipsei fondurilor.

Stoica a ţinut să precizeze că singurul mod prin care bucureştenii pot sta fără emoţii în această iarnă este fuziunea ELCEN-RADET, pentru că datoria uriaşă pe care o are regia ar urmea să fie ştearsă. În condiţiile în care acest lucru se amână şi fuziunea nu se realizează, locuitorii Capitalei care primesc apă caldă şi căldură de la RADET pot rămâne în orice clipă fără acestea, deşi îşi plătesc facturile timp.

„O să stăm în permanenţă cu sufletul la gură atâta vreme cât nu este aprobabtă fuziunea. E clar că nimeni nu se preocupă de binele bucureştenilor“, a mai spus Stoica.

RADET, „gaura neagră“ din bugetul Bucureştiului

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti a acumulat, de-a  lungul timpului, o datorie istorie care se ridică la 790 de milioane de euro.

În aceste condiţii, nu de puţine ori, primarul general al Capitalei a declarat că regia este „o gaură neagră în bugetul municipalităţii“. Anul trecut, RADET a furnizat agent termic pentru încălzirea şi prepararea apei calde de consum către 8.600 de blocuri (adica 566.000 de apartamente şi 1.230.000 de persoane), însumând un număr total de 32.503 branşamente. Pe lista RADET-ului au fost incluşi 3.082 de agenţi economici, dintre care 278 de instituţii publice şi 11 sere.

Pe aceeaşi temă:

Traficul rutier este „paralizat“ în Bucureşti din cauza ninsorii. Cum s-au pregătit edilii Capitalei pentru iarnă

RADET, bomba cu ceas de la Primăria Capitalei. Bucureştenii riscă să îngheţe în apartamente în această iarnă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite