
Bucureştenii pedalează la Velo City 2013 - ziua 4
0Viena, 14 iunie 2013. Este ultima zi a Conferinţei VeloCity 2013. Programul întâlnirilor reflectă acest lucru. Sunt programate discursuri de politicieni. Se pun întrebări, se fac promisiuni.
Diferenta dintre acesti politicieni si cei din Romania, este ca primii stiu despre ce vorbesc. Adica vorbesc despre bicicleta ca despre un mijloc de transport. Vorbesc despre intermodalitate, vorbesc despre mobilitate. Daca vei intreba un politician roman despre bicicleta, discutia se va reduce la o amintire din copilarie, cand parintii i-au cumparat prima bicicleta.
Astazi, din informatiile din presa din Romania, am aflat ca trebuie sa fie inaugurat podul peste Dunare de la Calafat. Pentru ca este o investitie a Comisiei Europene, acolo proiectul a prevazut piste pentru biciclisti. Da, pe podul de la Calafat avem piste pentru biciclisti in timp ce pasajul de la Basarab nu are nici piste si nici trotuare. Adica, in Bucuresti, capitala europeana, cele mai importante laturi ale mobilitatii, mersul pe jos si cu bicicleta, au fost omise din planurile administratiei. Ori cand mobilitatea oamenilor intr-un oras atat de aglomerat cum este Bucurestiul, este dependenta de autoturism, cel mai ineficient mijloc de transport in mediul urban, este normal ca strazile orasului sa se blocheze.
"Urcati politicienii pe bicicleta !"
Aceasta e opinia activistilor europeni. Cu cat mai multi politicieni vor fi pe bicicleta, cu atat mai repede vor intelege avantajele utilizarii bicicletei in mediul urban. "Iar daca nu inteleg, schimbati-i !"
In Viena, partidul ecologist este la guvernare, in coalitie, dupa ce ani la rand a promovat miscarea in randul tinerilor. De 15 ani, de primavara pana toamna, in fiecare vineri, de la ora 21, in Viena are loc evenimentul "FridayNight". Este organizat ca o demonstratie, dar scopul este de a permite oamenilor sa ocupe spatiul masinilor: strazile.
Cand am aflat de acest eveniment, am vrut sa particip. Asa ca la ora 20 sunt la Hoffburg, punctul de plecare in mars. In spatele nostru, la 50 de metri, se afla spatiul unde se desfasoara "Rainbow Festival", eveniment organizat de comunitatea gay. Festivalul s-a desfasurat toata saptamana iar sambata va culmina cu o parada pe strazile orasului. In timp ce in Romania se poarta discutii aprinse pe acest subiect, aici, steagul curcubeu este arborat pe sediul Primariei, la Universitate si pe toate mijloacele de transport. Interesant este ca doua evenimente publice se desfasoara in imediata apropiere. In Romania este interzis acest lucru.
FridayNight
La ora 20, cand am ajuns, erau aproximativ 100 de oameni. Cu biciclete, cu role, cu trotinete... Dintr-o masina a Partidului Verde (ecologist) rasuna muzica. O masina de politie e oprita in apropiere.
La 21.00, exact la ora programata, coloana se pune in miscare. Suntem peste 1000 de persoane. Sunt aici de exact 4 zile si este a 3a manifestatie pe care o vad si a 2a la care particip. Bulevardul central se blocheaza iar oamenii ocupa toata parta carosabila. Cu biciclete, cu role, cu trotinete... A inceput FridayNight.
Cei mai multi sunt tineri. Dar participa si copii si oameni in varsta. Aflu ca evenimetul e atat de apreciat, incat locuitori din Bratislava, care e la mai putin de o ora de mers cu trenul, vin sa participe la acest eveniment.
"FridayNight" se desfasoara de fiecare data pe alt traseu. Astazi, traseul are peste 25 de km. Da, 25 de km de bulevarde si strazi unde traficul va fi blocat.
Dupa 15 ani, organizarea evenimentului este floare la ureche. Un grup de 20-30 de roleri poarta veste refectorizante cu insemnele partidului. La spate au agatat un baston luminos de culoare rosie. Opresc pietonii si interseciile. Sunt atat de bine organizati incat nu omit iesirile din garaje si din benzinarii. Regula e simpla. Politia opreste circulatia pe strazi iar voluntarii se pozitioneaza in fiecare intersectie pentru a opri traficul rutier si cel pietonal. Dupa ce coloana trece de respectiva intersectie, voluntarii se deplaseaza rapid in fata, pe partea stanga. Cand auzi un fluier, inseamna ca trebuie sa eliberezi partea stanga pentru voluntari.
Cam la 2-3 km parcursi, coloana se opreste pentru regrupare. In acest timp oamenii discuta, rad, fac poze. Printre participanti se invarte un baiat pe role. Este fotograful oficial. Lumea stie de ce este acolo. Il cheama sa le faca poze. Toate instantaneele si portretele vor fi urcate apoi pe pagina de internet a evenimentului.
Masinile asteapta cuminiti la intersectii pana cand coloana trece. Am mai auzit cateva claxoane nervoase, dar in cei mai multi soferi si pietoni privesc cu simpatie coloana de tineri. Andra locuieste in Viena de mai multi ani. Imi povesteste ca a participat la primul "FridayNight" in urma cu 15 ani. I-a placut si de aceea, cand are timp, participa la aceasta intalnire. Are carnet de sofer, si are si masina. Dar nu o foloseste. pentru ea este mai simplu si mai rapid sa foloseasca bicicleta.
Andra imi povesteste ca Viena s-a schimbat in ultimii 3 ani. Nu existau atat de multe piste si benzi pentru biciclete. Dar, treptat, aproape fiecare straduta are indicatoare si marcaje pentru biciclisti. Iar zona in care parcarea pe strada se plateste, s-a marit, iesind mult in afara centrului orasului. Nu toata lumea este multumita de acest lucru. De aceea, crede ea, partidul ecologist va pierde voturi. O intreb daca aceste schimbari pot fi reversibile, daca oamenii ar renunta la biciclete si s-ar reintoarce la masini. Raspunsul este categoric: NU.
Este miezul noptii. Coloana de biciclisti si roleri a parcurs peste 25 de km prin oras in 3 ore.
3 ore in care carosabilul a fost al oamenilor, nu al masinilor.
In fecare vineri, din mai pana in octombrie.
De 15 ani.
In Viena.