Bucureştenii ies în stradă pentru omagierea celor căzuţi la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un eveniment prin care bucureştenii sunt chemaţi în stradă pentru a-i comemora pe eroii căzuţi la Revoluţia din decembrie 1989 este anunţat pe reţelele de socializare. Printre activitiăţile anunţate se numără şi un omagiu adus la cimitirul eroilor din decembrie 1989, dar şi două proteste atât sâmbătă, cât şi duminică.

Anunţul evenimentelor a fost făcut pe pagina Uniţi Salvăm, dar şi pe alte pagini care s-au alăturat protestelor ce au avut loc pe străzile din Capitală începând cu 1 septembrie. De altfel, în mediul online circulă deja mai multe clipuri în care diverse persoane publice cheamă oamenii în stradă pentru a comemora eroii care au fost omorâţi la Revoluţia din 1989.

Acţiunile încep încă de sâmbătă dimineaţă când bucureştenii sunt invitaţi la ora 11:45 la Asociatia 21 Decembrie. De aici vor merge împreună la cimitirul eroilor din decembrie 1989, unde vor ţine un moment de reculegere şi vor aprinde lumânări pentru cei căzuţi.

„În atenţia politicienilor: românii îşi vor înapoi democraţia pe care au câştigat-o pe 21 decembrie 1989. Vorbim de democraţie reală. Ea nu se impune, ci emană de la popor. Fragilă cum e, democraţia românească e rodul luptei unei generaţii. De la Timişoara-n toată ţara, schimbarea regimului opresiv s-a produs rapid şi violent. Eroi au murit, dar eroii nu mor niciodată. E 21 decembrie iar, la 24 de ani după. O nouă generaţie renaşte sub ochii noştri, într-un moment în care puţini mai sperau la trezire. Suntem chiar noi, fiii părinţilor noştri, cei ce ne povesteau solemn despre decembrie 1989. Roşia a fost scânteia noastră, faraviolenta. Suntem informaţi şi avem conştiinţă - nu putem sta în casă în timp ce instituţiile ce ar trebui să apere democraţia o confiscă“, este descris evenimentul pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, sâmbătă după masă bucureştenii se vor aduna încă o dată în Piaţa Universităţii. Pe pagina evenimentului, peste 4.200 de oameni au spus că vor veni şi alţi 1.700 că poate vor veni.

În Piaţa Universităţii sunt invitaţi „toţi cetăţenii care vor sa traiască într-o societate mai bună şi care au înfruntat cinismul şi minciuna guvernanţilor“, manifestaţia fiind îndreptată în primul rând către comemorarea revoluţionarilor din 1989, dar şi către contestarea actualei clase politice. 

„Ţinuţi captivi, în lipsă de cunoaştere şi în lipsă de informaţii, poporul de atunci (decembrie 1989 - nota red.) a fost satisfăcut. Însă niciunul dintre noi nu a bănuit că în spatele acestui gest ritualic şi ocult (omorârea cuplului Ceauşescu - nota red.) s-a ascuns o miză mult mai puternică. În afară de Nicolae şi Elena Ceauşescu nimeni nu a mai avut de suferit. După 25 decembrie, foştii tovarăşi transformaţi în capitalişti au început planul doi al experimentului comunist şi anume ruinarea, jecmănirea, prăduirea unei ţări întregi. Când fărădelegea ajunge obişnuinţă, rezistenţa trebuie să devină o datorie“, spune Oreste Teodorescu într-un clip postate pe internet în care cheamă oamenii în stradă pe 21 decembrie.

De altfel, protestul are şi o proclamaţie simbolică prin care protestatarii explică ce îşi doresc.

image

Restricţii rutiere, de zilele comemorării

Mai multe acţiuni de comemorare ale eroilor căzuţi la revoluţia din decembrie 1989 au fost de altfel deja anunţate. În aceste condiţii, Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti a anunţat mai multe restricţii rutiere pentru acest weekend cu ocazia desfăşurării mai multor evenimente de comemorare a eroilor omorâţi la Revoluţia din decembrie 1989.

Mai puteţi citi:

Protestul faţă de noul Cod Penal s-a încheiat. Bilanţul: circulaţie blocată câteva ore, îmbrânceli cu jandarmii şi patru persoane ridicate de poliţişti

Amendamentele aduse Noului Cod Penal, extrem de contestate atât de opinia publică, cât şi de majoritatea forurilor naţionale şi internaţionale, au fost discutate direct în stradă în Capitală. Bucureştenii au protestat, duminică, faţă de parlamentarii care au votat controversatele amendamente aduse Codului Penal.,

Cum s-au văzut protestele de duminică la TV: jurnalişti agresaţi şi ziarişti intervievaţi

Manifestaţiile anti-Guvern, de duminică seară, din Capitală au fost transmise live de posturile Realitatea TV, B1 TV, Digi 24, TVR şi Antena 3. Reporterii posturilor TV i-au intervievat pe alţi reporteri ori s-au transformat în victime ale jandarmilor. adevarul.ro vă propune o scurtă trecere în revistă a abordărilor prin care un eveniment a fost mediatizat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite