BAC 2013 Povestea bucureşteanului care a picat pentru a treia oară examenul de maturitate: „Mama m-a ţinut acasă să învăţ. Eu voiam să muncesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan a susţinut pentru a treia oară examenul de Bacalaureat
Bogdan a susţinut pentru a treia oară examenul de Bacalaureat

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013 au fost afişate luni, 8 iulie, atât la avizierelor centrelor de evaluare, cât şi pe site-ul Ministerului Educaţiei. În curtea Liceului „Edmond Nicolau“ din Capitală, Bogdan Rasu aştepta cu emoţii afişarea rezultatelor. Era pentru a treia oară când a încercat să obţină diploma de Bac.

Rezultatele parţiale pot fi consultate pe portalul bacalaureat.edu.ro. Rezultatele finale vor fi afişate pe edu.ro. 

Candidaţii din Bucureşti, care au susţinut examenul de Bacalaureat 2013, pot afla rezultatele parţiale pe adevarul.ro, luni, 8 iulie. Elevii pot depune contestaţii luni, între orele 12.00 şi 16.00, iar rezultatele finale pentru BAC 2013 vor fi afişate vineri, 12 iulie, după rezolvarea contestaţiilor.

Cu emoţii sau nu, aşteptat sau mai puţin aşteptat de elevi, majoritatea candidaţilor de anul acesta au declarat că examenul de BAC a fost mai uşor decât se aşteptau, în unele cazuri chiar mai uşor decât simulările din timpul anului şcolar.

Rezultatele parţiale au fost afişate luni, în jurul orei 12.00, la centrele în care s-a dat examenul de Bacalaureat. În aerul fierbinte au plutit emoţii amestecate cu planuri de viitor, după cum povesteau candidaţii din acest an.

Printre cei care nu au reuşit să obţină o notă de trecere în această sesiune se numără şi Bogdan, un bucureştean, fost elev la Colegiul Tehnologic „Edmond Nicolau“ din Bucureşti,  care a susţinut pentru a treia oară examenul de Bacalaureat anul acesta. Băiatul povesteşte că în anul 2011 a dat prima dată testarea, dar atunci nu a reuşit să obţină o notă de trecere la două dintre probele examenului, discipline la care a trebuit să susţină din nou testările: Matematică şi Biologie. În schimb, la Limba şi Literatura Română nu a avut niciun fel de problemă, promovând examenul fără emoţii încă de acum doi ani.

„Mama m-a ţinut acasă să învăţ. Eu voiam să muncesc“

Bogdan povesteşte că mama lui a fost cea care l-a îndemnat să dea examenul de BAC din nou şi să nu renunţe la ideea de a-şi obţine diploma. În toată această perioadă, tânărul s-a gândit că poate ar fi o variantă mai bună să muncească, ce-i drept, fără să se mai înscrie la examen.

„Mama m-a ţinut acasă să învăţ. Eu voiam să muncesc. Dar am zis că dacă nici anul acesta n-o să iau n-o să mai încerc“ , a povestit tânărul. Băiatul spune că a contat foarte mult faptul că face parte dintr-o familiecare nu se confruntă cu probleme financiare, pentru că părinţii lui au salarii destul de bune, după cum povesteşte chiar el.

„Poate dacă nu avea bani trebuia să muncesc. Dar n-a fost vorba de bani niciodată, ăsta a fost motivul pentru care am stat acasă să învăţ“ , precizează Bogdan.

A făcut meditaţii pentru o scurtă perioadă de timp, în primul an în care a susţinut examenul de Bacalaureat, apoi a renunţat la ajutor. „Făceam meditaţii cu o tipă care s-a mutat. Avea un stil de a preda care mă prindea, îmi plăcea mie cum îmi explica. După ce s-a mutat n-am mai făcut meditaţii cu nimeni“ , a precizat băiatul.

De atunci a decis să înveţe singur şi să încerce să promoveze examenul bazându-se pe câteva ore de studiu în fiecare zi. „Anul acesta, când s-a aporpiat examenului, am început să învăţ în fiecare zi vreo două ore“, a spus Bogdan.

Pentru probele din 2013, tânărul a pornit la drum fără meditaţii, dar încrezător că o să-şi încheie socotelile cu BAC-ul, povestind înainte de afişarea rezultatelor că s-a decis să încerce pentru ultima dată în acest an. Abia după ce a văzut rezultatele, mai exact nota sub cinci pe care a obţinut-o la Matematică, şi-a dat seama că în toamnă îl aşteaptă un nou examen, o ultimă şansă, după spune chiar el.

„Speram din tot sufletul să iau acum, pentru că nu mai am de gând să dau şi anul viitor. O să mănânc cartea până în toamnă. Dacă nu nici acum n-o să mai dau“ , a povestit  tânărul dezamăgit.

Planuri pentru facultate: Electronică şi Informatică

După ce rezultatele au fost afişate, dezamăgirea i se citea pe chip tânărului, pentru că avea planuri destul de mari pentru facultate. Voia să meargă la o facultate privată din Capitală, acolo unde urma  să studieze Electronica şi Informatica, domenii care îl fascinează.

Planurile i-au fost spulberate pentru moment, dar mai are o şansă să obţină diploma de Bacalaureat în sesiunea din toamnă şi să îşi ducă la bun sfârşit dorinţa: să studieze Electronica şi Informatica, domenii pe care le consideră extrem de interesante şi prin care speră să obţină şi un loc de muncă avantajos.

Emoţii la "Caragiale"

În curtea Colegiului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, zeci de tineri au aşteptat cu sufletul la gură să fie afişate notele de la examenul maturităţii. Imediat după ce au acces la rezultatele parţiale, cei mai mulţi au început să-şi sune cunoscuţii, anunţându-i dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat.

Bucuria reuşitei şi tristeţea eşecului s-au împletit imediat după ce notele au fost făcute publice, iar tinerii care au luat examenul au început să-şi facă planuri de vacanţă, dar şi pentru facultate. Cei care nu au obţinnut note de trecere au preferat să plece dezamăgiţi spre casă, dar cu speranţa că mai au o şansă în toamnă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite