„Aripi“ de două milioane de euro, în Piaţa Presei din Capitală. Cum arată monumentul ce va fi amplasat în locul statuii lui Lenin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul este alcătuit din trei aripi uriaşe FOTO Primăria Capitalei
Monumentul este alcătuit din trei aripi uriaşe FOTO Primăria Capitalei

În primăvara anului viitor, în locul fostei statui a lui Lenin din Capitală va fi amplasat un nou monument anticomunist de dimensiuni impresionante pentru care Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) plăteşte circa 2 milioane de euro. În replică, arhitecţii susţin că preţul este foarte mare şi că odată cu amenjarea Pasajului subteran Piaţa Presei Libere, zona se va transforma într-una de tranzit, prin care oamenii vor trece grăbiţi

Povestea monumentului „Aripi“ a început în anul 2004, atunci când sculptorul Mihai Buculei a câştigat un concurs de soluţii care l-a ajutat să ajungă şi mai aproape de idealul pe care îl avea: să realizeze un monument care să simbolizeze lupta împotriva comunismului.

2 milioane de euro

După acest pas, proiectul gândit de Buculei a fost pe masa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, primid aviz pozitiv din partea consilierilor. În urma aprobării proiectului de hotărâre care prevedea construirea şi amplasarea monumentului în Capitală, Primăria Capitalei, condusă de Sorin Oprescu,  a devenit instituţia responsabilă cu decontare cheltuielilor necesare realizării monumentului „Aripi“, plătind pentru realizarea operei de artă în jur de două milioane de euro.

„Costurile necesare pentru finalizarea acestei lucrări de artă monumentală sunt de 9.240.210 lei, fără TVA, cheltuieli decontate din bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti, conform hotărârilor Consiliului General“, au precizat reprezentanţii municipalităţii.

O sumă impresionantă, după cum spun unii arhitecţii, care susţin că în locul realizării unui monument atât de costisitor ar fi putut fi găsite unele soluţii mai ieftine. „Atât plăteşte Primăria Capitalei? De ce nu mută acolo (n.r. în locul în care a fost statuia lui Lenin) un alt monument care este undeva prin Bucureşti dacă tot vor să pună ceva acolo? Decât să dai banii ăştia mai bine nu mai faci nimic acolo“, a declarat arhitectul Crişan Atanasiu.

Acesta spune că firesc ar fi ca în locul statuii lui Lenin „să fie totuşi amplasat un alt monument“, însă unul ceva mai ieftin, deoarece odată cu realizarea Pasajului subteran Piaţa Presei Libere zona se va transforma mai degrabă în una de tranzit. Concret, spun arhitecţii, oamenii nu se vor concentra pe impresionantul monument care urmează să fie amplsat acolo. „Cu atât mai mult cu cât în zonă se află şi alte opere, precum Fântâna Mioriţa“, mai precizează Atanasiu.

Peste o sută de tone

Monumentul dedicat luptei anticomuniste este o lucrare alcătuită din trei aripi stilizate cu o structură dantelată de oţel inoxidabil care va avea o înălţime de aproximativ 24 de metri şi o greutate de peste o sută de tone. Conform conceptului dat de Buculei, fiecare aripă este alcătuită din nouă pene cu dimensiuni diferite prinse cu nervuri, fiecare aripă având la bază câte un butuc ce urmează să se prindă pe soclul înclinat pe care va sta monumentul. „Este victoria vieţii asupra morţii, lucrarea fiind făcută din simboluri “, a spus Mihai Buculei.

Aripile au fost realizate la SC Electromecanica SA Ploieşti, urmând ca după finalizarea lucrărilor acestea să fie transportate în Bucureşti de către o firmă specializată şi să fie prinse între ele cu ajutorul unor şuruburi uriaşe. „La început, s-a pus problema transportului aripilor pentru că sunt foarte mari. Se vorbea despre un elicopter militar care să le transporte, dar până la urmă s-a ajuns la un transport rutier asigurat de o firmă care a câştigat prin licitaţie“, a mai spus Buculei.

În ceea ce priveşte data amplasării monumentului în Capitală, acesta ar trebui să fie montat în Piaţa Presei Libere undeva în luna aprilie a anului viitor, dacă lucrările decurg conform graficului stabilit de municipalitate.

Iniţial, programul „Monumentul Luptei Antincomuniste- Aripi“ a fost început de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, ulterior implicându-se şi Primăria Capitalei.

Cine este Mihai Buculei?

Mihai Buculei, artistul care a dat viaţă operei de artă „Aripi“ ce urmează să fie amplasată în Piaţa Presei în primăvara anului viitor, este un sculptor român cunoscut pentru numeroasele monumente pe care le-a realizat şi care astăzi sunt expuse fie pe străzile României, fie în muzee sau galerii de artă din ţara noastră şi din străinătate. Bărbatul s-a născut în anul 1940 şi a fost profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Una dintre cele mai cunoscute creaţii semnate de Buculei este bustul lui Şerban Cantacuzino, monument pe care bucureştenii şi turiştii îl pot vedea amplasat pe Dealul Patriarhiei din centrul Capitalei. De asemenea, tot în Bucureşti mai există câteva monumente celebre semnate de sculptorul Mihai Buculei, printre care statuia lui Simon Bolivar - aflată pe Bulevardul Dorobanţi, vizavi de sediul Televiziunii Române - şi bustul lui Corneliu Coposu,  monument instalat în Piaţa Revoluţiei, lângă Biserica Kreţulescu.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Pasajul Mihai Bravu, gata după trei ani. Oprescu: Şoferii ajung din sudul Capitalei în nord mai repede cu 18 minute

Pasajul Piaţa Presei va fi gata în primăvara anului viitor. Costurile lucrării se ridică la circa 18 milioane de euro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite