Şase luni de la tragedia de la Colectiv. Ce a rămas în urma focului devastator: „Mi-au fost pacienţi. Acum sunt nişte îngeri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ne-aţi schimbat viaţa fără să ştiţi“, acesta este mesajul rămas înrămat şi pus sub una dintre cele două cruci din altarul „Colectiv“. La colţul străzii „Între Gârle“, în Piaţa Bucur din Bucureşti, se simte cel mai apăsător durerea prin care sute de tineri au trecut în noaptea de 30 octombrie. Sâmbătă, pe 30 aprilie, se împlinesc şase luni de la incendiul devastator.

Altarul „Colectiv” este în continuare încărcat cu icoane, cruci cu îngeraşi, candele sau ghivece cu flori, dar şi cu pozele tuturor celor care au încetat din viaţă în urma incendiului. Poze în care zâmbesc, în care sunt înconjuraţi de prieteni sau în care sunt surprinşi practicându-şi pasiunile. Pe ele sunt scrise mesaje de rămas bun: „Te vom iubi mereu”, „Nu te vom uita niciodată”, „Odihniţi-vă în pace” şi „Împreună rezistăm”. Pe asfalt, lângă steagurile României pe care sunt imprimate simbolurile „Colectiv” şi lângă coroanele de flori din plastic, stau câţiva ursuleţi de pluş uzi şi plini noroi, care par să fi fost acolo, păzindu-I pe cei 64 încă de la început.

Memorialul Colectiv

Pe jos, în faţa altarului, au mai rămas doar semnele solidarităţii, în culori de roşu şi alb şi în forme de lumânări arse şi topite până când s-au lipit de ciment şi pe care nici ploaia nu a reuşit să le spele.      

Pozele alb-negru şi numele celor 63 de morţi sunt puse împreună, una lângă alta, pe un banner negru de pânză, agâţat acum de copacii şi stâlpii din spatele altarului. Pe o bandă neagră sunt agăţate amulete argintii în formă de inimă, iar pe fiecare dintre ele este agăţat câte un şnur alb-negru. Pe stâlp este lipită poza cu numărul 64, cea a lui Radu Sienerth, ultimul care s-a stins din viaţă. Nu se află alături de ceilalţi, pe banner, semn că toată lumea spera să nu mai fie nevoiţi să mai treacă încă un nume pe listă şi încă o poză în revistă.

Intrarea de la Maternitatea Bucur este păzită zi de zi de către un poliţist al Sectorului 4, însă acesta nu vrea să dea prea multe explicaţii: „Mergeţi la sediul nostru şi întrebaţi acolo. Dacă vreţi să aflaţi mai multe, mergeţi la Poliţia Locală a Sectorului 4, e aproape”. Cu greu şi cu puţine cuvinte, prezintă totuşi ce a văzut el că se întâmplă atunci când stă de pază: „Mai vine lumea, mai aprinde câte o lumânare”.

Tăbăcarilor nr. 7 şi intrarea în clubul groazei sunt şi ele păzite de către un echipaj de poliţie, dar pentru a se putea vorbi cu aceştia, trebuie mai întâi să îşi dea acordul paznicul barierei fabricii Pionierul. Domnul este, însă, scump la vorbă, iese afară din gheretă doar atunci când trebuie să ridice bariera pentru o maşină şi „sub nicio formă” nu lasă un civil care să nu lucreze acolo să meargă la intrarea Clubului „Colectiv”.

În fabrica Pionierul maşinile intră destul de des. Lumea merge la muncă, la sala de forţă sau la clubul de salsa, toate fiind deschise în continuare.

Într-o zi de marţi, ploioasă, aproape nimeni nu trece să aprindă o lumânare la altar. Trei tineri îmbrăcaţi în salopete au venit să facă acest lucru, dar nu au dorit să stea la discuţii. Nu lucrează nici măcar în apropiere, însă au trecut să îşi mai aducă un pic aminte din ce a fost, chiar dacă nu au cunoscut pe nimeni care să fi trecut prin iadul de la „Colectiv”: „Doar am venit să vedem şi noi pentru că simţim suferinţa”.

Cei câţiva oameni mai trec acum doar pe lângă pozele celor decedaţi în urma tragediei, în grabă, ori aruncând o privire scurtă.

Memorialul Colectiv

Marţi dimineaţa, deşi venise în zonă în legătură cu alte probleme, Paula Năstase s-a oprit şi în dreptul pozelor tinerilor care au mers să se distreze în urmă cu şase luni în clubul „Colectiv” şi care nu au scăpat cu viaţă. Pe unii dintre ei i-a cunoscut aşa cum probabil nimeni nu şi-ar fi dorit să o facă: „Din nefericire, mi-au fost pacienţi”. Paula Năstase este asistentă şi lucrează la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni". Femeia a fost trezită din somn de către mama ei şi informată în legătură cu ceea ce se întâmplă. Nu a mers la muncă în noaptea de 30 octombrie, dar a doua zi a plecat imediat către Secţia de Chirurgie Plastică, unde şi-a găsit colegii muncind: “Cred că noi am făcut tot ce se poate. Din nefericire, şansele au fost minore pentru unii dintre ei. S-au făcut eforturi supraomeneşti. S-a făcut tot ce se poate. Ştiu ce se vehiculează, dar colegii mei chiar au făcut tot ce se putea şi nu încerc doar să apăr sistemul”.

Paula Năstase îşi aminteşte ultimele săptămâni alături de răniţii de la Plastică (Secţia Chirurgie Plastică – n.r):  „În ultimele trei săptămâni în care au stat cei patru supravieţuitori de pe Plastică, am mers şi noi, le-am cerut autografe, am vrut să vedem în ce stare sunt ei, să-i simţim aproape. Erau afectaţi, într-adevăr”. Asistenta este convinsă că, fără psihoterapie, aşa ceva nu se poate depăşi uşor. Paula mai spune că s-a făcut tot posibilul pentru fiecare dintre pacienţii care nu au putut supravieţui mai mult de două săptămâni, şi inclusiv pentru cei care într-un final au fost transportaţi în străinătate: „Am ştiut că pentru patru dintre ei s-a întâmplat inevitabilul acolo. Dacă ar fi fost transportaţi mai repede, s-ar fi riscat mult mai mult. Au supravieţuit mulţi pentru că n-au fost transportaţi”. „Sunt nişte îngeri”, a adăugat vizibil afectată asistenta, la plecare.

Memorialul Colectiv

Îngerii despre care vorbeşte asistenta sunt: Vlad Ţelea, Claudiu Petre, Adrian Rugină, Ştefan Andrei Hamed, Cătălina Ioniţă, Alexandru Cătălin Simion, Anda Ioana Epure, Petru Andrei Bucă, Mihaela Vieru, Maria Dorina Vulcu, Valentina Florea, Carmen Irina Opriţă, Gabriel Matei, Radu Palada, Tilie Nelu, Vlad Ţelea, Diana Elena Enache, Nicoleta Baldovin, Ioan Tripa, Paul Alexandru Georgescu, Constantin Marian Ignat, Laurenţiu Marian Vârlan, Maria Ion, Ionuţ Valentin Fieraru, Mihai Cătălin Alexandru, Marius Ştefan Ruşitoru, Simona Livia Stan, Monica Tănăsoiu, Liliana Gheorghe, Mimi Voicu, Alexandra Matache, Costel Cârlicean, Andreea Chiriac, Adrian Popa, Alexandru Chelba, Andra Elena Toader, Mavi Serian, Tullia Ciotola, Florin Popescu, Ionuţ Maior, Ionuţ Costin Popescu, Daniel Ciobanu, Bogdan Enache, Dan Matei Alexandru, Ayberk Manci, Alexandra Rădulescu, Teodora Maftei, Liviu Zaharescu, Tudor Golu, Elena Niţu, Vlăduţ Roberto Andy, Alexandru Pascu, Mădălina Strugaru, Claudiu Bogdan Istrate, Loredana Dărescu, Ioana Victoria Geambaşu, Ana Albu, Andreea Ştefan, Alexandru Iancu, Alexandru Hogea, Ioana Raluca Pănculescu, Roxana Boghian, Cristian Mitroi şi Radu Sienerth.

Memorialul „Colectiv” din Piaţa Bucur

   

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite