Încă un spaţiu verde din Capitală, în pericol. Parcul Nicolae Iorga, de pe Calea Victoriei, a fost scos la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul Nicolae Iorga, de pe Calea Victoriei, folosit în prezent ca parc public, a fost scos la licitaţie de către Ambasada Italiei, în a cărei proprietate se află. În cazul în care pentru parc nu va licita şi Primăria Capitalei sau primăria de sector, există riscul ca pe acest spaţiu să fie ridicate construcţii, ceea ce ar reduce din nou spaţiul verde deja periclitat al Capitalei.

Parcul Nicolae Iorga se găseşte pe Calea Victoriei nr. 184-188 şi are o suprafaţă de circa 3.000 mp, fiind folosit în prezent drept parc public.

Acesta se află în proprietatea statului italian, care acum scoate acest spaţiu la licitaţie, împreună cu alte cinci proprietăţi din România.

Preţul de pornire al licitaţiei este de 5.525.700 de euro, iar cei interesaţi pot depune ofertele la Biroul Administrativ al Ambasadei Italiei la Bucureşti până pe 15 mai 2017, orele 12.00.

Printre imobilele scoase la licitaţie de Ambasadă se mai regăsesc: unul în Târgovişte, pe Calea Domnească nr. 165, unul în Galaţi, pe Str. Gării nr. 38, unul în Brăila, pe Str. R.S. Câmpiniu nr. 35, unul în Constanţa, pe Bd. Mamaia nr. 42, şi altul în Bucureşti, pe Str. Luigi Cazzavillan  nr. 26-28 Sector 1.

image

„Ambasada Italiei îşi rezervă dreptul de a proceda la vânzarea chiar şi în cazul în care va exista o singură ofertă, atât timp cât este valabilă, corespunzătoare şi adecvată, precum şi de a anula, suspenda sau revoca, în conformitate cu legislaţia în vigoare, procesul de licitaţie în fiecare etapă”, se arată în documentul publicat de Ambasadă.

Miza parcului

Parcul Nicolae Iorga este unul din puţinele spaţii verzi pe care le mai are Capitala, deja supraaglomerată şi suprapoluată.

Preluarea acestuia de către un cumpărător privat ar însemna că spaţiul folosit în prezent drept parc nu va mai putea fi accesat de către public. De asemenea, cumpărătorul ar putea avea planuri cu acest teren care să presupună construcţia de imobile, ducând astfel la dispariţia spaţiului verde.

image

O modalitate de a împiedica acest lucru este ca Primăria Capitalei sau primăria de sector să liciteze pentru acest spaţiu şi să depună o ofertă care să îi asigure câştigarea licitaţiei şi, implicit, menţinerea spaţiului verde.

În perioada 2001-2013, au fost retrocedate în Bucureşti 36 de hectare în parcuri, iar în ultimii 16 ani au fost restituite 23 hectare de spaţii verzi/ locuri de joacă, potrivit unui inventar făcut recent de Primăria Capitalei, scrie HotNews. Aceste terenuri au fost retrocedate fie prin dispoziţie de primar, fie în baza unor hotărâri judecătoreşti.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat recent că va constitui un grup de lucru care să identifice soluţiile legale pentru a putea recupera parcurile, spaţiile verzi sau terenurile pe care sunt amenajate locuri de joacă şi care au fost retrocedate, iar recuperarea va începe în acest an.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite