10 gesturi mici pentru un oraş mai bun

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent, m-am pomenit într-o discuţie cu nişte cunoştinţe despre cât de „al nimănui” e Bucureştiul când vine vorba de cum ne raportăm şi cum ne implicăm în viaţa lui. De cele mai multe ori, asta se întâmplă o dată la 4 ani, când mergem să votăm.

În rest, suntem plini de nemulţumiri şi de frustrări şi ne-am muta „azi”, dacă s-ar putea, într-un orăşel de provincie. Şi pentru că discuţia asta e veche şi am auzit tot mai mulţi oameni plângându-se că vor să facă ceva pentru oraş, pentru comunitate, dar nu ştiu cu ce să înceapă, am făcut un mic ghid cu care să le vin în ajutor.

Ce lucuri putem face zilnic, în măsura timpului şi resurselor pe care le avem, pentru a-i ajuta pe alţii, pentru a contribui la schimbarea celor din jurul nostru şi pentru a obţine puţină satisfacţie că putem schimba ceva, chiar la o scală aparent mică.

  • Hrăneşte un om fără adăpost, sunt sigură că întâlneşti destui în drum spre şcoala sau serviciu. Nu sunt adepta pomenii în bani care încurajează cerşetoria, dar asta nu înseamnă că în Bucureşti nu există oameni care mor, literalmente, de foame şi de frig. Există. Sunt în jur de 5.000. Oricare dintre ei s-ar bucura să primească zilnic un sandviş.
  • Plantează un copac în părculeţul din faţa blocului sau în apropierea locuinţei tale (dacă există vreun petic de pământ). Staţi liniştiţi, nu o să vă îndemn să faceţi şi un copil. Ideea e că orice pom, a cărui plantare nu vă ia mai mult de 30 de minute, vă va răsplăti curând cu o mică oază de umbră şi verdeaţă.
  • Atrage atenţia celor din jur atunci când greşesc. E frustrant să treci pe lângă oameni care aruncă cu nonşalanţă ambalaje pe trotuar, sau care ascultă manele în autobuz. Desigur, e nevoie de mult calm, mult curaj şi puţin tact ca să intervii. Oricum, nu vă lăsaţi descumpăniţi de reacţiile oamenilor. Din proprie experienţă, satisfacţia că v-aţi făcut datoria şi aţi sancţionat o faptă urâtă e de multe ori suficientă, ca să nu mai spun că uneori, chiar dacă pe moment reacţionează urât pentru că se simt umiliţi, mulţi dintre cei vizaţi vor ezita să o ”comită” data viitoare.
  • Ia atitudine când ceva nu funcţionează. Nu mă refer aici la internet sau apă, sunt convinsă că toată lumea reacţionează când e privată de un serviciu atât de necesar. Putem reacţiona la fel de prompt şi atunci când containerele de colectare selectivă din cartier nu au mai fost golite de o lună, când o instituţie publică are programul neactualizat pe site, sau când o lucrare de reparaţii a lăsat în urmă munţi de moloz.
  • Renunţă la maşină în favoarea transportului în comun. Sau mergi cu bicicleta. Ştiu, în maşină e mai comod, nu miroase urât şi nici nu te atacă maidanezii. Dar fiecare automobil lăsat în parcare înseamnă mai puţină aglomeraţie, mai puţină poluare, mai puţini bani daţi pe combustibil şi un semnal mai puternic dat autorităţilor că trebuie să investească în infratructura RATB şi nu în autostrăzi suspendate sau alte proiecte megalomane, infernal de scumpe şi ineficiente.
  • Implică-te! Conştientizează faptul că ai drepturi şi că există pârghii pentru a decide soarta oraşului, doar că nu sunt cunoscute, iar cei mai mulţi dintre noi suntem prea debusolaţi sau prea comozi pentru a le utiliza. Din cauza asta, autorităţile publice îşi văd de treabă nederanjate. Interesează-te de proiectele primăriei şi exprimă-ţi părerea la consultările publice, semnează petiţiile sau protesteză dacă simţi că o decizie luată de cei care ne reprezintă este în detrimentul tău.
  • Fă voluntariat. Este un mod minunat de a fructifica timpul liber. Există o mulţime de organizaţii care derulează proiecte educative cu voluntari şi o grămadă de oameni care ar putea beneficia de pe urma ideilor şi simţului tău civic. În funcţie de ce ţi se potriveşte şi cât timp ai la dispoziţie, poţi ajuta bătrâni, poţi îngriji animale fără stăpân, poţi planta copaci sau poţi contribui la educarea copiilor din familii cu probleme. Deşi poate părea puţin, în realitate nicio acţiune nu e de prisos.
  • Cumpără legumele din piaţă. Sute de oameni îşi aduc zilnic marfa din afara Bucureştiului şi stau ore în şir, pe caniculă sau ploaie, să o vândă. Cumpărând de la ei îi ajuţi să trăiască şi alegi să susţii agricultura autohtonă. Ţineţi cont de faptul că în supermarketuri, chiar dacă e mai comod să-ţi faci cumpărărturile, preţurile alimentelor sunt mai mici doar pentru că sunt produse industrial şi au o calitate îndoielnică.
  • Descoperă-ţi oraşul. Bucureştiul înseamnă mai mult decât Centrul Istoric. Există o mulţime de locuri minunate, ignorate de cei mai mulţi dintre noi şi care ne-ar schimba cu siguranţă perspectiva despre oraşul în care trăim. Caută monumentele de arhitectură lăsate de izbelişte (nu de alta, dar dispar pe zi ce trece), petrece o seară plină de stele la Observatorul Astronomic, descoperă monumentalul Teatru de Vară din Parcul Bazilescu, aflat azi în paragină şi Galeria de artă de la Hanul cu Tei sau misteriosul Castel ”Ţepeş”, deschis publicului doar de două ori pe an.
  • Zâmbeşte. Stai, n-am zis să te hlizeşti la oameni pe stradă, vor crede că eşti vreun nebun. Dar le poţi zâmbi cu amabilitate celor care îţi dau prioritate în trafic, chelnerului care te-a servit sau vecinului de la bloc. Nu costă nimic şi va fi o rază de bucurie şi pentru cei din jur. Iar de multe ori, atitudinea creează atitudine.

Voi ce credeţi, mai sunt şi alte lucruri pe care le putem face cu plăcere?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite