VIDEO Anatol Mătăsaru, reţinut pentru „cinism şi obrăznicie deosebită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatol Mătăsaru este cunoscut pentru protestele creative pe care le organizează în Chişinău FOTO Alexandru Tarlev
Anatol Mătăsaru este cunoscut pentru protestele creative pe care le organizează în Chişinău FOTO Alexandru Tarlev

Activistul Anatol Mătăsaru, cunoscut pentru acţiunile sale de protest organizate creativ, a fost reţinut vineri, 29 ianuarie, în faţa blocului în care locuieşte. Reţinerea a avut loc de Ziua Procuraturii Generale.

Anatol Mătăsaru a fost reţinut a doua zi de la organizarea unui protest de două minute în faţa sediului Centrului Naţional Anticorupţie din Chişinău. Acesta a fost luat de acasă de cel puţin zece poliţişti fără a i se prezenta ordonanţa de reţinere.

Amintim că ieri, activistul a instalat la intrarea în sediu o budă şi un mulaj care seamănă cu fecalii. Mătăsaru s-a aşezat pe budă şi a afişat o pancartă pe care scrie „Protest”.

Cu buda în faţa CNA. Protest inedit al lui Anatol Mătăsaru

„Acţiunile cetăţeanului Mătăsaru Anatol, prin acţiunile lor se deosebesc printr-un cinism şi obrăznicie deosebită (...)”, au constatat poliţiştii din Capitală. Aceştia au decis să-l aducă la sediul Comisariatului sectorului Buiucani, bănuindu-l pe Mătăsaru de huliganism. Printr-o ordonanţă semnată de ofiţerul superior de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliţie Buiucani, Iurie Sidleţchi, a fost pornită urmărirea penală pe acest caz. Astfel, dacă Anatol Mătăsaru va fi găsit vinovat de încălcarea Codului penal, acesta riscă o amendă în mărime de la 8.000 la 20.000 de lei sau închisoare de până la 5 ani.

ordonanta de retinere a lui Matasaru

Potrivit protestatarului, acţiunea de ieri a avut loc în ajunul zilei procurorului în Republica Moldova care se marchează pe data de 29 ianuarie.

Amintim că, în luna martie 2015, Anatol Mătăsaru a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că la începutul lunii ianuarie 2013 a protestat în faţa Procuraturii aducând un machet al unui falus de doi metri. Pe falus era lipită poza preşedintelui PD, Marian Lupu. Mătăsaru a sugerat, astfel, că Procuratura este controlată politic, şefia acestei instituţii revenindu-i democraţilor. Pe 2 martie 2015, Anatol Mătăsaru a fost condamnat pentru huliganism sau pentru tulburarea ordinii şi moralei publice prin manifestări brutale.

Libertatea de exprimare, trimisă după gratii. Cazul lui Anatol Mătăsaru

Libertatea de exprimare este limitată în Moldova. „Lui Mătăsaru i-aş fi aplicat o pedeapsă reală - privaţiune de libertate”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite