Tinerii au cerut „Dreptate lui Voloc”. Procurorul: „E chiar atât de greu să te ţii departe de probleme timp de patru ani?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi tineri au protestat în faţa Procuraturii Generale cerând ca hotărârea judecătorească privind condamnarea actorului Sergiu Voloc la doi ani de închisoare cu suspendarea acesteia pe patru ani să fie revizuită. În timp ce protestatarii susţin că pedeapsa este prea gravă, procurorul sectorului Râşcani afirmă că decizia judecătorească poate fi contestată şi că, de fapt, aceasta nu este deloc dură.

„Dreptate lui Voloc!”, cu acest mesaj s-au adunat, ieri, un grup de tineri protestatari în faţa Procuraturii Generale. „Am venit să protestăm împotriva justiţiei care se aplică selectiv. Avem deputaţi cercetaţi penal, primari cu dosare penale, procurori cu interese. În timp ce Voloc a fost condamnat pentru că a provocat un scandal la Curtea Supremă de Justiţie, Papuc fiind acuzat de neglijenţă în serviciu soldată cu moartea unui om, este liber. Jos justiţia selectivă!”, au scandat tinerii. Aceştia mai susţin că soarta actorului Sergiu Voloc a avut-o mulţi alţi oameni. „Cerem revizuirea hotărâriri şi sancţionarea mai blândă a lui Sergiu, precum munca în folosul comunităţii. Cerem condamnarea lui Papuc”, au mai spus organizatorii acţiunii de protest.

image

  

image

„Este o decizie cu abuz de putere”

Tinerii au venit în faţa Procuraturii cu vuvuzele şi fluiere şi au scandat lozinci de susţinere a actorului, menţionând că nu vor să-l tranforme într-un erou naţional. „Nu facem din Sergiu un erou naţional. Dar el a fost acel focar care ne-a arătat că dacă vom mai răbda, ei vor crede că totul este bine. Trebuie să punem presiune pe autorităţi. Tinerii vor o schimbare. Solicităm de la toate instanţele de stat să-şi exercite obligaţiile în conformitate cu legea şi în interesul cetăţenilor, nu în interesul buzunarelor lor”, au spus protestatarii. 

Amintim că Sergiu Voloc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, cu suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pe un termen de patru ani pentru că anul trecut a provocat un scandal la Curtea Supremă de Justiţie, fiind nemulţumit de o decizie luată de instanţă atunci. Acum, Sergiu Voloc spune că decizia pronunţată la 1 iulie 2015 este greşită şi serveşte drept o lecţie pentru alţii care se pun cu justiţia din Republica Moldova. „Este o decizie pe care o aşteptam, dar este una greşită, fără investigaţie, cu abuz de putere. Este o lecţie pentru ceilalţi să nu se pună cu justiţia din Moldova”, a declarat Voloc.

image
„Condamnarea lui Sergiu Voloc este o ruşine pentru justiţia noastră. Inculpatul are şanse să câştige drept de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”.   Cristina Pereteatcu, directorul Amnesty International.

Procurorul: Nu e o pedeapsă dură

Igor Popa, procurorul sectorului Râşcani, afirmă că hotărârea judecătorească este cu drept de apel şi poate fi contestată în decurs de 15 zile de la pronunţarea acesteia. „Nu este o hotărâre definitivă. Se poate face o contestaţie la Curtea de Apel. Oamenii sunt liberi să protesteze”, a declarat Igor Popa pentru Adevărul Moldova. Procurorul explică, însă, că Sergiu Voloc nu este la prima abatere şi că anterior acesta a mai fost anchetat, iar legea spune că la următoarea încălcare se aplică o sancţiune mai grea, iar persoana este ţinută sub supravegherea autorităţilor.

Totodată, Igor Popa spune că pedeapsa nu este exagerată. „Condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de patru ani nu presupune nimic altceva decât ca persoana vizată să aibă un comportament liniştit în următorii patru ani şi să nu încalce legea. Sunt patru ani de probă. Dacă în acest termen sunt comise alte acţiuni neregulamentare, pedeapsa cu închisoarea va fi aplicată, dacă nu - aceasta se suspendă. Atâta tot. Oare e chiar atât de grav sau atât de greu să te ţii departe de probleme timp de patru ani?”, se întreabă procurorul.

image
Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite