Surprize de la autorităţi: paşapoarte biometrice mai scumpe

Surprize de la autorităţi: paşapoarte biometrice mai scumpe

Un paşaport biometric perfectat în 30 de zile va costa 850 de lei. FOTO Arhivă

Cetăţenii moldoveni care doresc să-şi perfecteze paşapoarte biometrice noi au fost luaţi prin surprindere de către autorităţi. Acestea au scumpit preţul documentelor fără un aviz prealabil, iar explicaţiile întreprinderii de stat Registru se contrazic cu cele ale ministrului de resort de acum un an, făcute în campania electorală. Astfel, moldovenii vor plăti 850 de lei în loc de 700 de lei pentru un paşaport eliberat în 30 de zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tariful pentru eliberarea buletinului de identitate a rămas, deocamdată, acelaşi - 130 de lei. Majorarea preţurilor s-a produs în pragul sezonului estival. ÎS Registru, instituţie din subordinea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), a venit cu explicaţiile de rigoare abia după ce presa a anunţat despre scumpiri.

Autorităţile se gândeau la scumpiri în august 2014

ÎS Registru a motivat această creştere prin faptul că noile paşapoarte de culoare roşie-vişinie necesită un proces tehnologic modern în care se investesc mai mulţi bani. „Necesitatea revizuirii tarifului la eliberarea paşaportului a apărut încă în august 2014, când au fost puse în circulaţie carnete noi de paşapoarte, de culoare roşie-vişinie fiind modernizat procesul tehnologic de producere al acestora. Astfel, actualizarea respectivă este una întârziată, ţinând cont de povara financiară a întreprinderii”, se arată într-un comunicat de presă emis de instituţie.
 
Amintim că chiar în luna august 2014 Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a precizat că introducerea noilor paşapoarte nu va aduce scumpiri. „De când am venit la minister, paşaportul biometric costa 1.250 lei, acum costă 700 lei, am făcut optimizări mari, am redus foarte mult cheltuielile, care pe alocuri nu erau justificate. Emitem doar paşapoarte biometrice şi am semnat contract cu o companie franceză. Vom avea paşapoarte de tip nou şi o altă culoare şi nu vor avea preţ mai mare decât astăzi”, declara ministrul în cadrul unei emisiuni televizate.

Preţurile au săltat brusc

Pentru a avea paşaportul în decurs de 15 zile oamenii plăteau 950 de lei, iar în prezent acesta costă 1.060 de lei. Perfectarea paşaportului în 10 zile costă 1.280 de lei (preţul vechi fiind de 1.140 de lei), în 5 zile costă 1.490 de lei (1.330 de lei), în 24 de ore costă 1.700 de lei (1.520 de lei), iar pentru a avea paşaportul în trei ore, oamenii vor plăti 2.550 de lei, spre deosebire de 2.280 de lei, cât era preţul vechi. 

Paşapoartele pentru minori s-au scumpit cel mai mult

Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova se elibereaza pe un termen de 7 ani, iar copiilor cu vârsta de pâna la 7 ani - pe un termen de 4 ani. De altfel, preţurile pentru paşapoartele minorilor s-au scumpit cel mai tare, cu până la 50%. Dacă anterior, actele pentru copii perfectate în 30 de zile costau 430 de lei, acum preţul lor a ajuns la 650 de lei. Iar pentru ca documentul să fie eliberat în trei ore, părinţii vor plăti 1.950 de lei, în loc de 1.290 de lei.
 
ÎS Registru eliberează paşapoarte în mod gratuit, atunci când acestea sunt perfectate pentru prima dată următoarelor categorii de persoane: copii orfani, participanţii la cel de-al Doilea Război Mondial, invalizi, copiilor de până la un an. Cetăţenii Republicii Moldova pot călători în baza paşaportului biometric în toate ţările UE, Islanda, Norvegia şi Elveţia. Paşapoartele biometrice de culoare roşie-vişinie au un nivel mai înalt de securitate şi păstrează culorile paşaportului european.
 
citeste totul despre: