Studiu: Fiecare a şasea femeie din Moldova este supusă violenţei în familie
0Una din şase femei din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, este supusă pe parcursul vieţii unei forme anumite de violenţă în familie, arată datele Profilului femeilor victime ale violenţei, elabortat de UN Women Moldova şi Biroul Naţional de Statistică.
Datele studiului indică că cel mai des victime ale violenţei sunt femeile din mediul rural, 68%. Aici violenţa asupra femeilor este cu 11% mai mare decât în oraşe.
Cele mai vulnerabile sunt femeile de 45-54 de ani (70.3%) şi cele de 55-59 de ani (69%). De asemenea, peste jumătate dintre femeile mai tinere, în vârstă de 15-44 ani, se confruntă cu violenţă în familie. Cel mai frecvent pe parcursul vieţii s-au confruntat cu cazuri de violenţă din partea soţului sau partenerului de viaţă, fost sau curent, femeile divorţate sau separate şi cele văduve, iar cel mai rar, cele care trăiesc în concubinaj.
Formele violenţei în familie sunt divrese. Aproximativ 60% dintre femei s-au confruntat pe parcursul vieţii cu violenţă psihologică, 55% cu forme ale violenţei psihologice orientate spre izolare socială, iar fiecare a zecea femeie cel puţin o dată a suferit din cauza violenţei economice. În plus, circa 40% dintre femei au fost supuse cel puţin o dată violenţei fizice, iar circa 19% dintre acestea, violenţei sexuale. Totodată, 12.3% dintre femei pe parcursul vieţii s-au confruntat cu cele forme cumulate de violenţă: psihologică, fizică şi sexuală din partea soţului sau partenerului.
În pofida unui nivel destul de ridicat de raportare a cazurilor de violenţă produse asupra femeilor, o bună parte dintre acestea rămân a fi neraportate. Femeile din zona rurală sunt mai deschise în raportarea cazurilor de violenţă.
Datele statistice arată că şi femeile săvârşesc infracţiuni, însă într-o proporţie mult mai mică decât bărbaţii. Rata infracţionalităţii în rândul femeilor este de 96 cazuri la 100.000 de femei, iar în cazul bărbaţilor la 100.000 revin 1107 infracţiuni.