Răţuşca cea urâtă cântă operă pentru copii, la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra poveste a răţuştei urâte care se transformă într-o lebădă superbă a prins din nou viaţă, după două decenii, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu“. Deocamdată, orătăniile din coteţ glăsuiesc doar în limba rusă.

Micii spectactori sunt invitaţi, pe 11 şi pe 13 aprilie, la premiera noii versiuni a operei comice „Răţuşca cea urâtă“ – o adaptare inedită a basmului lui Hans Christian Andersen, semnată de compozitorul ucrainean Igor Kovaci. Copiii, dar şi părinţii lor vor putea urmări aventurile prin care trece răţuşca cea urâtă, care evadează din curtea cu păsări răutăcioase, condusă de curcanul împărat, pentru a-şi realiza un vis. Ajutată de prietenii săi, motanul Pafnutie şi bătrânul cocoş, ea porneşte în căutarea insulelor azurii, chiar dacă nimeni nu crede în existenţa acestui tărâm. Într-un final, îşi reîntâlneşte mama şi se transformă într-o lebădă albă, de o frumuseţe rară.

În curând, şi în română


Montată pentru prima dată la Opera Naţională în 1990, opera pentru copii a fost readusă în scenă de Mihai Timofti, maestru în arte. „Am cizelat mişcările soliştilor şi ale corului, am făcut o fonogramă nouă pentru finalul spectacolului, am împrospătat decorul şi am reînnoit costumele, mai ales ale baletului. În actul doi, de exemplu, avem o scenă cu felinare şi fluturaşi de noapte. Costumele lor au fost cusute acum, pentru că cele de atunci s-au învechit. Este un spectacol nou, putem spune“, explică regizorul.

image

FOTO: Motanul primeşte ultimele indicaţii de la regizor, înainte de premieră

Libretul a rămas acelaşi şi, prin urmare, toate personajele cântă în limba rusă. Echipa de creaţie promite, însă, că în viitorul apropiat va apărea şi o versiune în română. „Textul a fost deja tradus de dramaturgul Constantin Cheianu şi este redactat ca să fie mai poetic şi mai muzical, cantabil. Între timp, s-ar putea să avem subtitrare. Dar eu cred aşa: cu cât mai multe limbi ştie omul, cu atât el are o cultură mai mare“, afirmă Mihai Timofti.

Ultima dată a jucat cu febră

Artiştii au lucrat la noua versiune timp de o lună, în distribuţie fiind circa 50 de persoane. Sunt toţi angajaţi ai Operei Naţionale, inclusiv trei solişti care au evoluat încă acum două decenii. Printre aceştia este şi Lilia Şolomei, artistă emerită, care interpretează rolul central. Soprana îşi aminteşte că la ultima reprezentaţie a urcat pe scenă cu gripă şi temperatură de 39,7 grade. „Am ieşit şi am cântat pentru că sunt o persoană responsabilă şi îmi iubesc munca la nebunie. După aceea, am stat la pat o lună cu inflamaţii ale articulaţiilor, credeam c-o să rămân invalid“, mărturiseşte cântăreaţa.

image

FOTO: Soprana Lilia Şolomei, din nou răţuşcă după 20 de ani

Pentru că a trecut multă vreme de-atunci, a trebuit să înveţe din nou cuvintele. „Cred că acum sunt o răţuşcă mai jucăuşă şi mai sinceră, deşi, ca vârstă, sunt deja o lebădă“, glumeşte artista. Îşi va aduce, neapărat, la premieră fiica în vârstă de 12 ani, căreia i-a povestit de multe ori despre acest spectacol.

Repertoriu pentru cei mici

Şi dirijorul Dumitru Cârciumaru este cu gândul la cei doi copii ai săi, atundic când se arată convins că opera va fi pe gustul celor mici. „Cui nu-i place povestea «Răţuşca cea urâtă», mai ales că e într-un acompaniament muzical şi e foarte-foarte distractiv. Sunt şi eu tată şi ştiu cât e de dificil să găseşti o ocupaţie pentru copii la noi, pentru că nu avem circ şi parcuri de distracţii“, spune conducătorul muzical.

Este prima operă care va întregi repertoriul pentru copii al Teatrului „Maria Bieşu“, care include câteva spectacole de balet: „Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici“, „Frumoasa din Pădurea Adormită“, „Spărgătorul de nuci“ şi „Cipollino“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite