O tânără din Finlanda ajută copiii nevoiaşi din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape zece ani, o tânără din Finlanda stabilită la Bruxelles ajută copiii şi bătrânii din Republica Moldova cu bani adunaţi de la colegi şi prieteni. Pe viitor, speră să înfiinţeze şi un ONG.

Pe Hanna Kavasto (35 de ani) am cunoscut-o la Bruxelles. Într-o română impresionantă, tânăra mi-a povestit unde a învăţat limba şi cum a aflat despre Republica Moldova. „Pe vremuri, când România era în comunism, părinţii mei au ajutat câteva persoane. Tatăl meu este pastor şi a primit câţiva preoţi români care veneau la noi, prin Ţările Baltice, ca să scape de închisoare. Atunci am auzit pentru prima dată limba română, iar părinţii îmi spuneau că nu putem să vorbim despre asta. Aşa că România şi această limbă au rămas un mister pentru mine“, mărturiseşte finlandeza.

Nu şi-a pierdut curiozitatea pentru România nici când a crescut. A aflat că la Universitatea din Turku poate face cursuri de limba română şi, cum nu erau prea mulţi doritori, a aplicat la mai multe burse. „Am învăţat la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Constanţa şi în 1999 am ajuns pentru prima dată la Chişinău. Atunci, era mult mai greu să treci Prutul. Credeam că nu mai revin în România sau în Republica Moldova, pentru că Finlanda e super liniştită, iar Bucureştiul era aglomerat, oamenii nu prea vorbeau limbi străine, erau încruntaţi şi foarte îngrijoraţi“, îşi aminteşte Hanna.

image

FOTO: Primii copii pe care i-a ajutat tânăra din Finlanda

Vorbeşte cu drag despre Moldova

În 2005 a revenit, însă, la Chişinău cu organizaţia creştină internaţională Misiunea Fără Frontiere. A vizitat mai multe orfelinate şi a cunoscut zeci de copii moldoveni care aveau nevoie de ajutor. „Am păstrat legătura cu mai mulţi copii şi directori de orfelinate. Am hotărât să-i ajut cu ce pot, pentru că şi eu aş fi putut să am aceeaşi soartă şi, până la urmă, ei nu poartă nicio vină pentru situaţia în care sunt“, spune tânăra.

Cu timpul, numărul copiilor care i-au cerut ajutor a crescut. Majoritatea aflau despre ea din vorbă-n vorbă. „Încercam să-i ajut pe toţi pentru că aveau nevoie de lucruri simple: ochelari, haine, mâncare, bani pentru studii. Pentru că sunt traducătoare la instituţiile europene şi cunosc multă lume, am decis să apelez la colegi şi la amici. Le vorbesc cu drag despre Republica Moldova şi nu uit să le spun şi despre problemele copiilor de aici“, afirmă activista.

image

FOTO: Voluntara a participat la mai multe tabere de vară din ţară

Nu ştie câţi copii a ajutat, nici câţi bani sau produse a trimis în Republica Moldova. În schimb, se mândreşte cu tineri care au devenit pedagogi, asistenţi medicali sau învaţă la Drept, precum şi cu o întreagă reţea de străini care o ajută să adune bani pentru copiii nevoiaşi de la noi. „Nu este nimic instituţionalizat. Am foarte mulţi prieteni şi colegi de serviciu cărora le povestesc care sunt problemele copiilor pe care vreau să-i ajut. Cei care vor să fie de folos mă contactează pe mine, iar eu fie expediez banii prin transfer internaţional, fie transmit pachete prin moldovenii care ajung la Bruxelles. Cele mai multe ajutoare le primesc de la amici din Finlanda, Suedia, Belgia, România. Sunt sume mici, dar care, adunate, fac diferenţa“, precizează tânăra.

Uneori, colectează bani şi pentru vârstnici. „Chiar acum am ochelari pe care trebuie să-i trimit unui prieten care îi va distribui la un azil de bătrâni. Înainte de sărbători, le fac pachete şi le trimit bani pentru un meniu special“, exemplifică Hanna.

„Mulţi cred că în Europa de Est totul este ieftin“

Cel mai greu îi este să-şi convingă cunoscuţii că în ţara noastră studiile, serviciile de sănătate sau produsele alimentare costă aproape ca-n Vestul Europei. „Mulţi cred că în Europa de Est totul e ieftin. De aceea, de multe ori, îi invit să viziteze Republica Moldova ca să se convingă de contrariul. Am venit odată cu nişte colegi din Finlanda şi din Belgia. Au cunoscut nişte copii cărora le-au plătit studiile la facultate. Se bucură că aceşti copii primesc educaţie datorită lor. Aceste momente emoţionante şi zâmbetele copiilor îmi dau energie pentru a continua“, susţine Hanna.

Multe dintre cazuri sunt foarte triste la început sau de-a dreptul şocante. „Am ajutat un copil care a rămas orfan după ce tatăl i-a omorât mama în bătăi. Nu este singura poveste de acest gen. Fiecare copil are o tragedie. Unii sunt, pur şi simplu, abandonaţi de părinţi. Violenţa domestică mă şochează, însă, cel mai mult“, recunoaşte finlandeza.

Pe viitor, ar vrea să înfiinţeze o asociaţie ca să poată adune mai multe fonduri. „Când totul este foarte organizat, te îndepărtezi, parcă, de oameni. Mie îmi place să-i ajut personal, să văd unde se duc banii. Prietenii au încredere în mine şi cine vrea mă poate însoţi în Moldova, dar sper să fac şi o organizaţie de caritate care ar ajuta mai multe persoane“, declară Hanna Kavasto.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite