Nutriţionist: Vara suntem expuşi dublu la intoxicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

În timpul verii cetăţenii sunt expuşi, practic, dublu la intoxicaţii, din cauza alimentelor păstrate în condiţii insalubre, contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziţi. Nutriţionista Victoria Ursu a declarat pentru IPN că principala cauză sunt temperaturile ridicate care favorizează dezvoltarea microorganismelor patogene.

Nutriţionista atrage atenţia asupra faptului că toxiinfecţiile în timpul verii pot apărea şi în urma meselor de sărbătoare, pentru care mâncarea este pregătită în prealabil şi în cantităţi mari. Victoria Ursu recomandă populaţiei să evite produsele comercializate în pieţele improvizate şi locurile neautorizate. „Produsele alimentare se pot achiziţiona din locuri sigure, în care sunt respectate cu stricteţe normele sanitare şi de igienă”, spune nutriţionistul.

Victoria Ursu recomandă oamenilor să se informeze dacă produsele pe care le cumpără au fost supuse examenului veterinar şi sanitar, dacă alimentele sunt păstrate la temperatura indicată, dacă mâncarea gătită este păstrată la frigider în recipiente acoperite, la temperaturi optime şi să spele înainte de consum fructele şi legumele. „Nu uitaţi de spălatul pe mâini înainte de prepare, servire şi luarea mesei”, aminteşte nutriţionista.

Printre produsele uşor alterabile ce prezintă risc de toxiinfecţii, sunt carnea, peştele şi produsele de mare, produsele lactate şi ouăle. Persoanele care au un risc sporit de a dezvolta intoxicaţii alimentare, sunt, potrivit Victoriei Ursu, femeile însărcinate, copiii mici, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite