Numărul de licee trebuie redus. Anatol Gremalschi: „Oamenii au dorit să aibă un liceu mai aproape de casă, însă nu s-au gândit şi asupra calităţii educaţiei oferite de aceste licee”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul liceelor trebuie redus cu o treime. FOTO Arhivă Adevărul
Numărul liceelor trebuie redus cu o treime. FOTO Arhivă Adevărul

Numărul liceelor din Republica Moldova trebuie să se micşoreze, deoarece o bună parte din ele nu asigură un învăţământ de calitate, a afirmat Anatol Gremalschi,fostul ministru al educaţiei, actualmente director de programe la Institutul de Politici Publice, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Potrivit lui Gremalschi, în ultimii ani numărul liceelor a sporit de trei ori, ajungându-se până la aproape 600, în timp ce numărul liceenilor s-a redus cu 30 la sută. „Oamenii au dorit să aibă un liceu mai aproape de casă, însă nu s-au gândit şi asupra calităţii educaţiei oferite de aceste licee. În multe licee din localităţile rurale nu sunt copii suficienţi pentru formarea unei clase. Anul trecut anume în astfel de licee elevii au picat in-corpore testul la BAC. Profesorii universitari susţin că în ultimii doi ani, după ce au fost instalate camerele de supraveghere la examenele de bacalaureat, la instituţiile de învăţământ superior se înscriu studenţi bine pregătiţi. Altceva e că jumătate dintre absolvenţii liceelor au picat examenele. Cred că au pierdut timpul”, a explicat fostul ministru.

Anatol Gremalschi mai este de părerea că astfel de licee distorsionează şi orientarea profesională a tinerilor. „Ca atare funcţia liceelor este e a pregătii elevii pentru instituţiile de învăţământ superior. Consider că această atribuţie nu este acoperită. Studiile arată că doar 60% dintre moldoveni sunt încadraţi în câmpul muncii conform specialităţii”, a adăugat Gremalschi.

Referindu-se la orientarea profesională, Gremalschi a spus că tinerii sunt derutaţi în alegerea unei profesii. „Nu se face aproape nimic în acest sens. Majoritatea liceelor duc lipsă de psihologi şcolari, iar diriginţii nu sunt interesaţi s-o facă, deoarece aproape că nu sunt remuneraţi pentru activitatea de dirigenţie”, a declarat Gremalschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite