Thomas Ilka, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din Germania: „Studenţii şi medicii străini vor veni să înveţe la Chişinău“
0Prezent la inaugurarea Centrului de Simulare în Instruirea Medicală, oficialul german ne-a îndemnat să investim nu doar în echipamente moderne, ci şi în pregătirea cadrelor sanitare.
„Adevărul“: Până la această vizită în Republica Moldova, aţi mai văzut două spitale din Chişinău. Cu ce impresie aţi rămas despre sistemul nostru de sănătate?
Thomas Ilka: Anul trecut, am venit pentru prima dată în Moldova. După ce-am vizitat Spitalul Clinic Republican şi Centrul Mamei şi al Copilului, am rămas cu impresia că sistemul medical de aici evoluează pas cu pas. Atât Guvernul, cât şi societatea civilă manifestă un interes sporit pentru dezvoltarea sistemului de sănătate. Un bun exemplu este Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, nou deschis la Chişinău, care demonstrează ambiţia Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ şi a Ministerului Sănătăţii de a pregăti medici tot mai bine calificaţi.
Ce obstacole trebuie să depăşim ca să avem un sistem de sănătate la nivelul statelor din Europa occidentală?
E nevoie de traininguri de specializare şi de echipamente moderne. Îngrijirea spitalicească, asistenţa medicală primară şi condiţiile de internare trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Toate acestea sunt capitole care necesită să fie puse la punct nu doar în Moldova, ci şi în orice ţară membră a Uniunii Europene. În egală măsură, e nevoie de un management performant al spitalelor. Aceasta este atitudinea pe care o încurajăm prin transferul know-how-ului pe care îl avem în ţara dumneavoastră. Mai e mult de lucru. Vestea bună e că am constatat aici o voinţă politică puternică şi o deschidere mare a societăţii civile către îmbunătăţirea sistemului de sănătate.
Cum poate fi diminuat exodul medicilor moldoveni către vestul Europei?
Cred că acest efect nu trebuie să fie neapărat privit drept unul negativ câtă vreme specialiştii care pleacă din Moldova vor reveni, contribuind astfel la transferul de cunoştinţe şi de experienţă în beneficiul ţării lor de origine. În al doilea rând, trebuie să vă întăriţi propriul sistem de sănătate, iar Centrul de Simulare e un foarte mare pas înainte din acest punct de vedere. Ce aveţi aici este la nivel de top în Europa şi asta poate atrage oameni din exterior să vină să studieze la Chişinău. Mă refer în special la studenţi, medici, dar şi alţi specialişti din România şi din Ucraina. Priviţi, studenţii din ţările asiatice vin deja să înveţe medicina la Chişinău. Nu trebuie să investiţi doar în oameni, ci şi în infrastructură şi în capacităţile proprii de instruire.
Din perspectiva dotărilor tehnice, cu care centru din Germania am putea compara Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, deschis cu sprijinul UE?
Dacă-i întrebaţi pe medicii din Germania sau din alte ţări membre ale UE, veţi constata că centrele de pregătire din statele respective nu sunt cu nimic mai bune decât cel deschis acum în Moldova. În Germania avem un centru similar la Lübeck.
Cum putem scăpa de fenomenul mitei din sistemul de sănătate?
Această problemă trebuie depăşită prin crearea unei mai mari transparenţe la nivel de procese, promovarea modelelor etice la nivel de Guvern, dar, în primul rând, oamenii trebuie să-şi dorească să depăşească acest obstacol. Iniţiativa trebuie să pornească din Moldova, iar UE va susţine acest demers.
Ce alte proiecte mai desfăşoară în ţara noastră Ministerul Sănătăţii din Germania?
Rolul nostru în Moldova este de a vă transfera cunoştinţele şi experienţa noastră în domeniul sănătăţii. Am insistat asupra unei colaborări între USMF „Nicolae Testemiţanu“ şi Facultatea de Medicină a Universităţii din Leipzig şi Universitatea de Medicină din Lübeck. Ne-am axat cu precădere pe transferul de know-how în domeniul anesteziologiei, al asistenţei pentru bolnavii cu tulburări psihice şi al îngrijirii pacienţilor de vârstă înaintată, fiindcă, la fel ca-n alte zone din Europa, ne confruntăm cu problema îngrijirii populaţiei tot mai îmbătrânite. În aceste domenii, colaborăm de mai mulţi ani cu specialiştii din mediul universitar, cu spitalele, cu Guvernul şi cu socie-tatea civilă. Nu ne referim doar la Chişinău, ci şi la mediul rural.
Profil
Funcţie: Secretar de stat în Ministerul Federal al Sănătăţii
Vârsta: 48 de ani
Studii: Licenţiat în economie la Universitatea din Kiel, Germania (1992)
Între 1999 şi 2001 a fost şeful departamentului de IMM-uri din cadrul Camerei Germane de Comerţ şi Industrie. Din 2007, în paralel cu funcţia de secretar de stat în Sănătate, este reprezentantul Camerei Germane de Comerţ şi Industrie în Uniunea Europeană.