GALERIE FOTO Târgul de Post de la Chişinău: „Aşa mănâncă ţăranul care trăieşte în rai”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorul Nicolai Cojocaru îşi prezintă produsele naturale FOTO Alexandru Tarlev
Agricultorul Nicolai Cojocaru îşi prezintă produsele naturale FOTO Alexandru Tarlev

Târgul de Post Vegan-Show, ajuns la a doua ediţie, reprezintă o oportunitate pentru micii producători care au şansa să-şi comercializeze produsele şi să aibă un contact direct cu consumatorul, susţine Tamara Şchiopu, organizatoarea şi autoarea conceptului de târg vegan în Chişinău.

Nicolai Cojocaru, agricultor ecologic prezent la eveniment, a precizat că se străduieşte să mănânce doar ceea ce creşte pe pământurile sale, adăugând că rezultatele acestei strădanii se văd în timp, nu imediat. „Eu am trei copii, dintre care primii doi erau foarte alergici. Acum un an s-a născut al treilea copil care, surprinzător, nu a mai avut nicio alergie. Efectele se văd, doar că nu se vede datorită pastilei de la farmacie, ci pastilei din natură. Aşa mănâncă ţăranul care trăieşte în rai”, crede agricultorul.

Răbdare, muncă, ani şi conştiinţă: Usturoiul Minune

Nicolai Cojocaru a subliniat că face agricultură ecologică de şase ani de zile. „Cultiv pământul după standarde ecologiste, deţin şi certificat ecologic. Toate produsele pe care le vedeţi pe masă sunt făcute natural, mama mea care este bucătar profesionist prepară aceste produse după reţete proprii. Ea găteşte cu produsele pe care tot noi le creştem”, a precizat Cojocaru.

El a inventat o pastă de usturoi verde, pregătită la el în gospodărie. „După 30 de minute mirosul de usturoi dispare din gură dacă mănânci din pasta mea de usturoi. În mod normal, mirosul de usturoi dispare după ore bune. Mai avem şi alte produse care îţi lasă gura apă, precum pasta de gogoşari, sfecla marinată cu oţet de măr, bostăneii marinaţi, ajică, hreanul, roşiile marinate naturist fără oţet, ridiche neagră marinată cu ţelină”, se laudă Cojocaru.

Minunile naturii, miere şi germeni de grâu

Rodica Şubă, care conduce o afacere bazată pe cultivarea de lăstari şi cereale germinate, a menţionat că totul în materie de produse trebuie să fie cât mai natural cu putinţă. În opinia sa, cea mai bună alegere pentru cei care ţin post o găsim în gemenii de grâu, de floarea soarelui, de linte, de hrişcă şi lăstari. „Contează valoarea germenilor, valoarea lor nutriţională. Cine încearcă o porţie de boabe de grău dimineaţa pe nemâncate se simte energic toată ziua. Noi, de obicei, consumăm doar mâncare prelucrată şi procesată cu care ne umplem burta. Este nevoie în alimentaţie de seminţe germinate, deoarece ele nu sunt crescute în sol, dar se germinează pe bază de apă. Noi ne străduim să găsim seminţe ecologice neprelucrate”, a afirmat Rodica Şubă.

tar de post vegan show

Stupina Mândru, membru al Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Republica Moldova, a explicat că în mod tradiţional, produsele sunt şi hrănitoare şi terapeutice pentru toată lumea, nu doar pentru cei care ţin post. „Aceste produse nu doar protejează corpul în perioada postului, ci permanent - de-a lungul vieţii. Avem polen, miere în faguri, produse derivate din produsele stupului, precum şi plante medicinale pentru preparea ceaiurilor, a infuziilor. Produsele oferă frumuseţe internă, cât şi externă. Să nu uităm de salvie, busuioc, lopăţica, mentă, nucuşoare şi fruncte în miere de salcâm”, a menţionat Stupina Mândru.

Târgul vegan, o şansă pentru micii producători

tar de post vegan show

Tamara Şchiopu, organizatoare târgului, a precizat că este foarte aproape de producătorii autohtoni, cunoscând problema lor cu care se confruntă iarnă şi primăvară când nu găsesc o piaţă pentru a-şi vinde produsele. ”Mi-am propus să le fac un loc de întrunire atât pentru micii producători cât şi pentru cei care doresc să postească şi nu prea stiu ce să cumpere ce să găsească. Producătorii au produse minunate dar din păcate stau ascunse. Astăzi, aici, nu veţi găsi produse care se vând în toate supermarketurile” a afirmat Schiopu. Aceasta s-a gândit că mulţi oameni vor şă ţină post, dar nu prea stie de unde să cumpere ingredientele potrivite, astfel s-a gândit că evenimentul în sine poate avea o continuitate, nu doar să reprezinte un succes singular. „ Le oferim oamenii idei, inspiraţie reţete şi mâncare gata pregătită pentru toată familia”  a mai precizat Tamara Schiopu, organizatoarea şi autoarea conceptul de târg vegan în Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite