Expert: Majorarea salariului minim garantat cu 250 lei nu este o noutate bună pentru toţi angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea cu 250 de lei a salariului minim garantat în sectorul real începând cu 1 mai nu este o ştire bună pentru toate categoriile de angajaţi din ţară, atenţionează Constanţa Popescu de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Guvernul a aprobat în şedinţa din 23 aprilie o decizie de majorare cu 250 lei a salariului minim garantat în sectorul real. Astfel, începând cu 1 mai 2014 acesta va fi deja de 1.650 de lei lunar. În ciuda faptului că noua reglementare reprezintă o ştire bună pentru unele categorii de angajaţi, aceasta implică şi unele momente sensibile, se afirmă în analiză.

"Deşi practica de stabilire a unui salariu minim legal există în marea majoritate a ţărilor din UE, totuşi o practică uzuală este fixarea unui nivel unic al salariului minim, indiferent de sectorul în care activează angajatul. În caz contrar avem o practică discriminatorie pentru diferiţi angajatori. Argumentul principal din cauza căruia nu are loc majorarea similar de înaltă a salariului minim şi pentru angajaţii din sectorul bugetar – cea de lipsă de resurse financiare – este aplicabilă şi pentru unii reprezentanţi din sectorul privat. Odată aprobată de Guvern, această cerinţă nouă intră rapid în vigoare, oferind companiilor private şi celor din sectorul real de stat foarte puţin timp pentru a face o planificare a resurselor financiare", susţine Constanţa Popescu.

Expertul recomandă ca în cazul în care statul stabileşte un nivel de salariu minim legal – acest plafon minim trebuie să fie unic atât pentru sectorul real, cât şi pentru cel public. Totodată spune că orice decizie în acest domeniu trebuie să respecte principiul de previzibilitate în afaceri. "În special, este nevoie să fie un interval suficient de timp între momentul aprobării unui salariu minim legal mai mare şi momentul intrării în vigoare a acestei prevederi (ex. de minim câteva luni, în loc de cele doar 7 zile din momentul aprobării, oferite angajatorilor pentru planificare în 2014)".

Efecte pozitive

În opinia specialistului o creştere a salariului minim pentru sectorul real va condiţiona o anumită majorare a salariului mediu pe economie, având în vedere faptul că unele companii semnează contracte de angajare indicând salariul minim, restul salariului fiind asigurat „în plic”. "Astfel, putem anticipa şi efecte pozitive, ca de exemplu o reducere parţială a fenomenului remunerării neoficiale, fapt ce va permite creşterea contribuţiilor la asigurările sociale. Totuşi, nu trebuie să uităm de faptul că majorarea salariului minim este, prin definiţie, o măsură administrativă, prin care statul intervine pe piaţa muncii; această măsură poate determina creşterea cheltuielilor şi reducerea profitabilităţii companiilor, cu consecinţe posibile asupra volumului de colectare a impozitului pe venit pe termen mediu şi lung. Eventual, în cazul unei creşteri prea rapide a salariului minim, asemenea decizii pot pune în pericol tinerii angajaţi cu o productivitate mai mică a muncii sau ar putea duce uneori la neprelungirea contractelor de muncă pe termen scurt, reducerea numărului de funcţii vacante, precum şi neacordarea primelor suplimentare, a bonusurilor etc. de către companii", mai constată expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite