De ce nu l-a găsit Interpolul pe Gheorghe Papuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Interpol din Republica Moldova, Fredolin Lecari. FOTO: Alexandru Tarlev
Şeful Interpol din Republica Moldova, Fredolin Lecari. FOTO: Alexandru Tarlev

Fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc nu a fost căutat de Interpol deoarece s-a considerat că este vorba de un caz cu implicaţii politice, susţine şeful Interpol de la Chişinău Fredolin Lecari, care a prezentat pentru cititorii Adevărul Moldova activitatea instituţiei pe care o conduce.

Potrivit şefului Interpol de la Chişinău Fredolin Lecari, dacă la ora 2 PM într-o ţară există dubii că un mijloc de transport este în căutare, acest lucru este semnalat ofiţerului de serviciu, care, având baza de date corespunzătoare, confirmă dacă maşina este căutată sau nu. Instituţia are acces la 16 baze de date precum registrul de evidenţă a populaţiei, înregistrarea mijloacelor de transport etc. 

Interpol rezolvă orice tip de infracţiuni cu excepţia crimelor de război, rasiale, religioase şi politice. „În chestiuni politice nu se implică. Infracţiunile politice sunt în afara mandatului Interpol. E o decizie la nivel mondial, de regulă ei refuză orice cooperare cu persoane politice. Politicienii sunt căutaţi printr-o procedură mai specială din cauza unor ambiguităţi şi doar dacă infracţiunile sunt de ordin pur economic”, ne spune Fredolin Lecari.

Gheoghe Papuc nu mai este în căutare

Referitor la fostul ministru al afacerilor interne, Gheorghe Papuc, care a fost dat în căutare prin Interpol, Lecari spune că această căutare a fost anulată. „Ne-am făcut lucrul bine, am apelat la secretariatul internaţional, dar au considerat că e legat de politică, din cauza funcţiei, motiv pentru care au refuzat anunţarea şi căutarea lui prin platforma Interpol. Dacă persoana se anunţă şi se refuză căutarea, în bazele naţionale rămâne în căutare. Despre Papuc nu vreau să comentez, foate bine este reflectată în mass-media, s-au facut investigaţii, care parţial corespund adevărului. Cautarea lui a fost anulată”, a declarat Fredolin Lecari. 

Oamenii simpli pot ajuta Interpol

Persoanele fizice pot apela direct la Interpol doar dacă deţin informaţie despre locul aflării unor oameni sau maşini date în căutare. În alte cazuri, angajaţii Interpol nu au mandat de a lucra cu oamenii, ci doar cu organizaţiile juridice.

Procesul de căutare este simplificat şi se face automatizat, nu se desfăşoară acţiuni de anchetă sau investigaţie. Republica Moldova este în top zece ţări după instrumentele de căutare folosite. Din anul 2010 la frontieră sunt înregistrate persoanele şi mijloacele auto care intră şi ies de pe teritorul ţării în mod automatizat, astfel, oricine este identificat. „La frontiera cu Ucraina cineva dat în căutare poate trece vama nestingherit, iar noi am întreprins paşi majori în domeniu, totul e automatizat, apare informaţie despre acte online. Avem o conlucrare strânsă cu poliţia de frontieră”, ne spune încântat de rezultate Fredolin Lecari.

Căutarea este de trei tipuri, cu scop de arest şi extrădare, cu scop de localizare (când nu se cunoaşte locul aflării persoanei) şi de căutare a persoanelor dispărute fără veste (despre care nu se cunoaşte nimic). „Ampretele pot uşura munca şi ADN-ul. Moldova nu are baza de ADN. Olanda deţine bază de ADN”, menţionează Fredolin Lecari.

În anul 2014, la nivel mondial, au fost date în căutare 158.340 de persoane, atât femei cât şi bărbaţi. Fiecare persoană este marcată cu câte o culoare care arată ofiţerilor cum trebuie de acţionat, notiţa roşie arată că persoanele trebuie arestate imediat, cu albastru sunt marcaţi oamenii care au comis infracţiuni, galbenul este pentru cei dispăruţi fără veste. Moldova primeşte în jur de 36.000 de solicitări pe an din extern şi intern pentru toate tipurile de infracţiuni. 

Numărul de maşini furate este în descreştere

În ultima perioada se atestă o diminuare substanţială a numărului de maşini furate. Mijloacele auto sunt înregistrate şi verficate de Interpol, iar o maşină furată inevitabil va fi găsită la trecerea frontierei. În trei ani de zile au fost procesate 600.000 de maşini. 

Angajaţii Interpol sunt poliţişti atestaţi cu studii juridice sau economice, cunosc cel puţin o limbă străină dintre cele patru limbi de circulaţie internaţională cum este engleza, franceza, spaniola şi araba. Nu sunt condiţii speciale de vârstă şi experienţă de muncă. Cazierul juridic curat, spiritul de echipă şi analitic sunt la fel de importante. Munca se desfăşoară mai mult la birou şi doar în cazuri speciale merg pe teren.

„Nu avem echipă de intervenţie pentru arestări, aşa cum crede lumea, totul se face cu ajutorul poliţiei şi centrului anticorupţie, care ne acordă sprijin practic. Nu folosim armele. Suntem o instituţie mai diplomatică de investigaţie. Oamenii sunt speriaţi de denumire, dar de-a lungul anilor am demonstrat că suntem în beneficiul cetăţenilor şi a organelor de drept”, spune Lecari. 

Cele mai multe solicitări vin din România, Ucraina, Rusia, Italia şi Franţa, unde diaspora de moldoveni este mare şi cetăţenii străini vizitează Moldova. Asia, America de Sud şi Africa nu fac parte din top 20.

Funcţionari publici şi crime internaţionale

Serviciile prestate de către organizaţie sunt absolut gratuite în orice colţ al lumii. Organizaţia naţională este non-profit, dar susţinută din banii acumulaţi la bugetul de stat. Anual fiecare ţară plăteşte o cotizaţie de membru, iar Moldova nu are restanţe, până pe anul 2014 contribuţia a fost achitată integral.

„Un grup din 21 de moldoveni au furat biciclete şi piese moto-velo în valoare de 1 milion jumate de euro la Paris, Franţa. Echipa de intervenţie a arestat-o chiar în ziua nunţii sale pe o femeie care figura în anchetă. Colegii francezi ne-au informat că are loc nunta, dar noi nu facem diferenţă între persoanele care au comis infracţiuni”, îşi aminteşte Lecari un caz întâmplat recent. 

Spargerile de conturi, carduri bancare şi alte crime în mediul virtual sunt în creştere progresivă, tot mai multe persoane sunt victime la nivel mondial.

Poliţia tuturor poliţiilor

Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală Interpol este cea mai mare organizaţie de cooperare a forţelor de poliţie la nivel mondial, care are 190 de ţări membri, iar fiecare ţară este reprezentată de un Birou Naţional Central. Interpol a fost creat în anul 1923 şi are sediul principal la Lyon, Franţa. Republica Moldova este parte componentă a acestei organizaţii din anul 1994.

Interpol din Chişinău asigură legătura între organele de drept din Republica Moldova şi cele din străinătate printr-o platformă unică de schimb de date operative special creată şi securizată. Este o instituţie de reţinere, arestare şi localizare a persoanelor, mijloacelor de transport şi obiectelor preţioase date în căutare. Biroul Naţional lucrează prin standartul internaţional SPOC pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere. Angajaţii lucrează 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptâmînă. Pe pagina web Interpol.int sunt publicate, la solicitarea organelor de drept, numele persoanelor date în căutare ce au săvârşit crime grave şi a celor dispăruţi fără vste. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite