Cum se împart banii pentru cultură la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii a alocat aproximativ două milioane de lei pentru organizarea diverselor proiecte culturale, în 2016. Cei mai mulţi bani i-au primit organizatorii festivalului de film „Cronograf” şi cei ai festivalului de teatru „Class Fest”, pentru care ministerul a oferit 100.000 de lei.

Ministerul Culturii organizează anual un concurs la care pot participa organizaţiile obşteşti de profil pentru a câştiga finanţare parţială pentru diverse evenimente şi proiecte culturale, din bugetul de stat. Astfel, pentru a beneficia de ajutor material, la concurs au fost depuse 125 de proiecte culturale, din acestea fiind eligibile 111 proiecte din partea a 67 de organizaţii din diverse domenii de actrivitate. Mai exact, 11 proiecte fac parte din categoria Artă populară şi Muzeografie, şase din domeniul Artelor Vizuale, alte opt sunt proiecte cinematografice,  31 sunt din Cultura comunităţii,  13 - în domeniul literaturii, 24 sunt proiecte muzicale. Ceva mai puţine proiecte s-au propus în domeniul teatrului şi a patrimoniului cultural, doar nouă la număr. Din numărul total, 73 de proiecte au fost depuse de organizaţiile neguvernamentale din Chişinău, iar 34 de către ONG-urile din centre raionale sau sate.

Două milioane de lei pentru proiecte culturale

Comisia de Expertiză a Ministerului Culturii a decis să acorde finanţare pentru 66 de proiecte culturale din partea a 47 de organizaţii. Astfel, în 2016 se vor organiza şapte evenimente care vor avea în prim-plan promovarea artei populare şi muzeografiei pentru care s-au alocat 140.000 lei.  Artele Vizuale vor fi promovate în cadrul a cinci evenimente pentru care statul a oferit  190.000 de lei. Din domeniul cinematografiei au primit bani doar trei proiecte, suma este însă destul de impunătoare – 160.000 de lei. Aproape 300.000 de lei au mers către finanţarea a 12 proiecte de cultură a comunităţii şi tot atâţea bani au primit organizatorii a 10 evenimente ce ţin de domeniul literaturii.

Cei mai mulţi bani s-au acordat pentru organizarea a 18 festivaluri de muzică, suma fiind de 575.000 de lei. În acest an, Ministerul Culturii va susţine organizarea a doar şase evenimente teatrale pentru care a acordat 230.000 de lei, iar şapte proiecte ce ţin de patrimoniul cultural au primit 125.000 de lei pentru a fi prezentate publicului. Un calcul simplu arată că statul a alocat aproximativ două milioane de lei pentru organizarea festivalurilor de muzică, teatru, arte plastice şi a diverselor evenimente culturale.

Festivalul „IaMania” a primit 40.000 de lei

Asociaţia obştească „Klumea” s-a făcut remarcată în ultimii ani prin organizarea evenimentelor deosebite care promovează tradiţiile populare şi însufleţesc viaţa culturală a Republicii Moldova. „IaMAnia” este unul din evenimentele care a readus în prim-plan bluza tradiţională românească şi frumuseţea deosebită a acesteia. Organizatorii au primit în acest an un sprijin de 40.000 de lei de la Ministerul Culturii pentru a organiza o nouă ediţie a festivalului. Ca şi în ceilalţi ani, restul banilor vor fi, probabil, oferiţi de sponsori.  

ONG-ul Klumea organizează şi festivalul „Lavender Fest” pentru care ministerul a alocat în acest an 30.000 de lei. Uniunea Meşterilor Populari din Republica Moldova a primit 10.000 de lei a organiza ediţia a treia a Taberei cioplitorilor în lemn, iar Uniunea Artiştilor Plastici din ţară a primit 50.000 de lei pentru programul expoziţional din 2016 în Sala Mare şi 90.000 de lei pentru organizarea concursului de artă contemporană, „Saloanele Moldovei” şi programul expoziţional din Sala Mică a Muzeului de Arte Plastice din Republica Moldova. 

100.000 de lei pentru „Cronograf” şi „Class Fest”

Cei mai mulţi bani au fost oferiţi pentru organizarea festivalurilor „Cronograf” şi „Class Fest” în 2016 şi anume 100.000 de lei. În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film Documentar „Cronograf”  aduce la Chişinău cei mai buni documentarişti din întreaga lume. Anul trecut, peste 300 de filme au fost înscrise în etapa de preselecţie şi doar 49 au fost selectate pentru a concura la cele cinci secţiuni ale festivalului. În cursa pentru obţinerea celor mai importante premii ale concursului s-au înscris peste 50 de ţări - „un sfert din globul pământesc”, precizează directorul festivalului, producătorul şi regizorul de film, Virgiliu Mărgineanu. Realizatori de film din India, Indonezia, Australia, America Latină şi Noua Zeelandă îşi exprimă intenţia de a vizita Republica Moldova. „Este un mod extraordinar de a ne promova ţara. Mă gândesc că cei din Noua Zeelandă când au trimis plicul la noi şi au scris pe el destinaţia, s-au uitat pe hartă ca să vadă unde ne aflăm”, povestea directorul festivalului într-un interviu pentru Adevărul Moldova, anul trecut, înaintea de inaugurarea evenimentului.

Concertele şi festivalurile muzicale au primit aproape 600.000 de lei

Cei mai mulţi bani s-au acordat pentru organizarea a 18 festivaluri de muzică, suma fiind de 575.000 de lei. Astfel, concertele planificate de Chişinău Youth Orchestra în 2016 vor fi organizate cu susţinerea ministerului care a contribuit cu 70.000 de lei. Organizatorii cunoscutului Festival International de muzică uşoară „Două inimi gemene” in memoriam Doina si Ion Aldea Teodorovici vor beneficia de 50.000 de lei, iar pentru ediţia a XV-a a Festivalului internaţional Ethno Jazz s-au alocat tot 70.000 de lei.  Totodată, asociaţia obştească „Tinerele femei din Cernoleuca” vor organiza Festivalul Naţional al Cetelor de Bărbaţi. Iniţiativa lor a fost sprijinită de Ministerul Culturii care a acordat proiectului 30.000 de lei.

Din numărul total al proiectelor câştigătoare, 49 aparţin organizaţiilor din Chişinău şi doar 17 vin din partea organizaţiilor din centre raionale sau sate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite