Au trecut 66 de ani de la al doilea val de deportări. „Ne-au spus să strângem tot în 10 minute”
0
Astăzi se împlinesc 66 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia organizat de autorităţile sovietice. Estimările indică faptul că au fost deportate câteva sute de mii de persoane. Cel de-al doilea val al deportărilor, numit şi „Operaţiunea IUG”, a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 şi a durat până în seara zilei de 7 iulie.
La Chişinău, a avut loc un miting de comemorare a victimelor regimului comunist. Prezent la eveniment, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a venit cu un mesaj către oamenii care au reuşit să se întoarcă la baştină şi le-a mulţumit pentru puterea de care au dat dovadă.
Şi prim-ministrul interimar, Natalia Gherman, a transmis un mesaj public supravieţuitorilor represiunilor comuniste. „Au fost deportate familii întregi care, ajunse în Siberia, erau dezbinate şi repartizate în lagăre de concentrare şi muncă silnică. Tragedia acestor oameni – părinţi, bunici, rude, copii şi maturi – va rămâne pentru totdeauna cea mai mare durere a noastră. Mă adresez celor care au trecut acel calvar şi au supravieţuit: aţi suferit îngrozitor, dar aţi dovedit că sunteţi cu deplină verticalitate. Cu certitudine, nu vom uita niciodată acea perioadă tragică din istoria noastră. Rămâneţi un exemplu de curaj, demnitate şi atitudine civică la care societatea priveşte cu respect şi apreciere”, a subliniat Gherman.
Calvarul nopţii din 5 spre 6 iulie a rămas viu în memoria celor care au trăit clipele deportării.
Margareta Spânu-Cemortan avea şase ani pe atunci. „Ne-am trezit la miezul nopţii cu bătăi în uşă. Jandarmii strigau să deschidem. Am deschis, au intrat peste noi, ne-au ameninţat cu armele şi ne-au spus să strângem nişte lucruri în 10 minute. Ne-au spus că acolo unde mergem nu vom avea nevoie de bani”, îşi aminteşte îndurerată bătrâna.
Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35.000 de oameni. Sursele neoficiale, însă, arată că aceste cifre nu reflectă întreaga proporţie a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieşind din cifra de trei membri ai familiilor. Se ştie, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 şi chiar 14 copii.