Activiştii pentru drepturile omului au fost premiaţi de ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova a avansat semnificativ la capitolul drepturile omului. FOTO Arhivă
Republica Moldova a avansat semnificativ la capitolul drepturile omului. FOTO Arhivă

Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova a premiat aseară, 10 decembrie, şase activişti care promovează şi luptă pentru respectarea drepturilor omului.

Câştigătorii au fost selectaţi  în baza unui proces de consultări publice, aceştia fiind evaluaţi de experţi în domeniul drepturilor omului din Republica Moldova. Printre criteriile utilizate în procesul de evaluare se numără creativitatea, perseverenţa, devotamentul şi curajul demonstrat în promovarea drepturilor omului, precum şi impactul acestor acţiuni asupra vieţii oamenilor, transmite IPN.

Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU, reprezentanta permanentă PNUD în Moldova, a declarat că Republica Moldova a avansat semnificativ la capitolul drepturile omului şi trebuie să se mândrească cu acest fapt, dar totodată este necesară continuarea eforturilor pentru a înlătura deficienţele care mai rămân. Oficialul a menţionat că pentru a atinge acest oiectiv e nevoie de multă voinţă politică, de un cadru legal eficient şi ONU este gata să sprijine în continuare acest proces.

De un premiu s-a învrednicit Alianţa INFONET, care a fost apreciată pentru promovarea unei abordări inovatoare şi incluzive în asigurarea dreptului persoanelor cu dizabilităţi de a participa la alegeri. Un alte premiant este şi întreprinderea socială „Floare de Cireş”, care a fost remarcată pentru promovarea dreptului persoanelor cu dizabilităţi la muncă şi viaţă independentă. De asemenea, printre premianţi se numără Asociaţia Obştească „Iniţiativa Pozitivă”,desemnată pentru sensibilizarea opiniei publice şi creşterea vizibilităţii persoanelor care trăiesc cu HIV.

La fel, a fost premiat şi activistul civic Oleg Brega, pentru promovarea activă a transparenţei şi dreptului de a fi ales în calitate de candidat independent, inclusiv pentru grupurile subreprezentate. Cu premiu s-a ales şi Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii, care este o instituţie publică autonomă şi a fost apreciată pentru poziţia sa proactivă şi angajamentul de a lupta împotriva discriminării şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la egalitate. Premiul a fost oferit şi Asociaţiei Comunitare Locale „Sângereii Noi” pentru eforturi consolidate în implementarea unei abordări bazate pe drepturile omului în dezvoltarea comunitară.

Totodată, activista şi apărătoarea drepturilor omului Nata Scobioală a primit o diplomă de menţiune pentru angajamentul remarcabil în căutarea dreptăţii pentru cei aflaţi în nevoie, oferirea şansei de a fi auziţi şi pentru activitatea umanitară.

Gala Premiilor ONU este organizată în Republica Moldova începând cu anul 2004 şi are drept scop evidenţierea şi premierea celor mai valoroase, inovative, eficiente şi participative iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului în Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite