În ultimele nouă zile, în R. Moldova se constată o scădere a îmbolnăvirilor prin COVID-19
0
În ultimele nouă zile, se constată o scădere constantă a cazurilor noi de COVID-19, ajungându-se la nivelul de la începutul lunii octombrie, a anunţat, astăzi, Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerului Sănătăţii, într-o conferinţă de presă. Cu toate acestea, rămâne mare numărul persoanelor care au nevoie de terapie intensivă. Media zilnică este de 277 de pacienţi, dintre care 40 necesită ventilaţie invazivă, transmite IPN.
Conform datelor Ministerului Sănătăţii, săptămâna trecută s-au înregistrat 9.765 de cazuri noi de COVID-19, dintre care aproape o treime, adică 3.115 – în regiunea transnistreană, iar 2.622 cazuri – în municipiul Chişinău. Cu referire la dinamica procesului epidemic, s-a constatat o reducere cu 15% faţă de săptămâna precedentă a numărului de cazuri noi.
La ora actuală, sunt activate 3.561 paturi pentru pacienţi cu COVID, dintre care 354 paturi – în terapie intensiva.
A fost înregistrată o creştere a numărului de decese: 293 persoane decedate cu diagnostic de COVID-19. În 274 de cazuri (peste 95%) e vorba de persoane neimunizate.
Conform datelor din săptămâna precedentă, în cinci teritorii administrative a fost înregistrată o incidenţă peste nivelul pragului de alertă roşie: Bălţi, Chişinău, Donduşeni, Basarabeasca, Anenii Noi şi regiunea transnistreană, care înregistrează cel mai înalt nivel de incidenţă, cu 665 de cazuri noi, cumulativ, pentru ultimele şapte zile, la 100.000 populaţie.
Un indicator care dă speranţă este rata de reproducere a virusului, care măsoară numărul mediu de persoane infectate de fiecare persoană pozitivă. În săptămâna precedentă, acest indicator a fost de 0,89 şi este în scădere cu 15 % comparativ cu săptămâna precedentă.
Cu referire la campania de vaccinare, Svetlana Nicolaescu a menţionat că 25% din populaţia generală este imunizată cu schemă completă. „Suntem încă la distanţă mare de la atingerea ţintei prin care putem asigura imunitatea colectivă – de cel puţin 70%”, a menţionat secretarul de stat. 33664 persoane au fost imunizate săptămâna trecută, ceea ce reprezintă o creştere cu 15% comparativ cu săptămâna anterioară. În Chişinău 38% din populaţie este vaccinată.
Ministerul Sănătăţii a modificat măsurile faţă de persoanele care au fost în contact cu un bolnav de COVID-19. A fost modificat protocolul. Acum orice persoană vaccinată cu schema completă, care a avut contact cu un bolnav de COVID-19, nu se mai plasează în carantină, cu excepţia celor care sunt în aceeaşi gospodărie cu un bolnav.
Svetlana Nicolaescu a informat că la ora actuală există un lot de vaccinuri expirate pe 31 octombrie. După ce dozele neutilizate vor fi preluate de Agenţie, ele vor fi supuse procedurii de distrugere. „Factorul de pierdere a fost până acum de sub 10%. Sistemul nu permite utilizarea acelor doze. Avem vaccinuri cu termen bun de valabilitate” a menţionat secretarul de stat.
Cât despre vaccinarea cu a treia doză, aceasta va începe când vom exista schemele propuse de specialişti. „Dar oricum, ea va putea fi efectuată peste şase luni după administrarea dozei a doua”,a precizat secretarul de stat.