10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre tuberculoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
113 din 100.000 de moldoveni sunt bolnavi de tuberculoză
113 din 100.000 de moldoveni sunt bolnavi de tuberculoză

Astăzi, pe tot globul, este celebrată Ziua Internaţională de Luptă contra Tuberculozei. Descoperă de ce acest eveniment are loc pe 24 martie, precum şi ce trebuie să ştii pentru a te feri de TBC.

1. Tuberculoza e provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis şi poate afecta orice parte a organismului omenesc. Boala se instalează cu precădere în plămâni. Simptomele constau în tuse care durează mai mult de două-trei săptămâni, pierderea rapidă a greutăţii, febră, transpiraţie abundentă nocturnă, pierderea apetitului şi tuse cu sânge.
 

2. Dacă nu se tratează la timp, orice om care suferă de forma activă a tuberculozei poate infecta, în medie, până la 15 persoane pe an.
 

3. Tuberculoza este principala cauză a decesurilor în rândurile oamenilor HIV pozitivi.
 

4. În lume sunt circa 10 milioane de copii orfani din cauza faptului că unul din părinţi a murit de TBC.
 

5. Tuberculoza este a patra boală care duce la deces, în rândul femeilor. Potrivit ultimelor statistici, 500.000 de femei mor anual de TBC.
 

6. Într-o singură zi, la nivel mondial, tuberculoza duce la un număr al pierderilor de vieţi omeneşti comparabil cu cel rezultat din 15 catastrofe aviatice, petrecute simultan.
 

7. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din 1995 şi până în prezent 46 de milioane de oameni au fost vindecaţi de tuberculoză.
 

8. Conform datelor Ministerului Sănătăţii, din 100.000 de moldoveni, 113 suferă de tuberculoză.
 

9. Ziua Internaţională a Luptei contra Tuberculozei este celebrată astăzi deoarece, pe 24 martie 1882, cercetătorul german Robert Koch a anunţat public faptul că a descoperit bacteria care cauzează tuberculoza.
 

10. Bronşita, pneumonia şi cancerul pulmonar au simptome similare cu cele ale tuberculozei. Din acest motiv o examinare cu raze X, urmată de o biopsie şi dezvoltarea unei culturi din bacteriile recoltate pot determina un diagnostic exact de TBC.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite