Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea organizaţiei „Căzăcimea Găgăuziei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Justiţiei
a refuzat înregistrarea organizaţiei. FOTO Arhivă
Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea organizaţiei. FOTO Arhivă

Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea organizaţiei obşteşti „Căzăcimea Găgăuziei“ motivând că statutul acesteia contravine Constituţiei şi normelor legale.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Justiţiei, la baza acestei hotărâri stă Legea cu privire la asociaţiile obşteşti, care interzice constituirea unor organizaţii paramilitare şi a formaţiunilor armate. Ca urmare a examinării actelor depuse la dosar de către solicitanţi, precum şi a activităţii unor structuri similare din raioanele din stânga Nistrului şi străinătate, s-a constat că fondatorii acestei organizaţii intenţionează să-i confere un asemenea caracter.

În comunicat ce menţionează că forma paramilitară de asociere e o trăsătură binecunoscută a vieţii căzăceşti. Mai mult ca atât, participarea cazacilor ruşi în conflictul armat din 1992, ca element al unei agresiuni militare străine definită ca atare şi condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, au constituit un atentat la adresa suveranităţii Republicii Moldova şi a tuturor normelor dreptului internaţional.

Totodată, solicitanţii au prezentat pentru înregistrare un dosar incomplet, din care lipseşte cererea de înregistrare a statutului, care trebuie semnată de toţi membrii organului de conducere şi actul ce confirmă acordul proprietarului de a pune la dispoziţia organizaţiei imobilul în care aceasta urmează să-şi facă sediu. De asemenea, în statut au fost incluse activităţi improprii unor organizaţii obşteşti, se mai menţionează în comunicat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite