Fostul premier Vlad Filat şi preşedintele Nicolae Timofti s-au plâns lui Štefan Füle pe judecătorii constituţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi dintre actualii judecători constituţionali au câte un trecut politic în spate
Mulţi dintre actualii judecători constituţionali au câte un trecut politic în spate

Preşedintele acuză Curtea Constituţională că se comportă ca un actor politic. Pe de altă parte, liberalii îi reproşează că e părtinitor.

 Ultima decizie a Curţii Constituţionale, prin care a fost declarată ilegală demisia miniştrilor liberali, a atras noi critici la adresa judecătorilor. Instanţa a decis că preşedintele nu poate opera remanieri guvernamentale la propunerea unei persoane care nu a fost învestită în funcţie prin votul de încredere al Parlamentului.

„Este o nouă decizie politică“, au sărit ca arşi liberal-democraţii, explicând că atribuţiile premierului interimar fuseseră extinse pentru ca reformele să poată continua indiferent de contextul politic. „Curtea Constituţională încearcă să se substituie actului de guvernare, devenind un instrument de partizanat al unor grupuri de interese“, se arată într-o declaraţie a PLDM.

S-au plâns comisarului Füle

Atât Vlad Filat, cât şi preşedintele Nicolae Timofti i s-au plâns comisarului european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, pe judecătorii constituţionali. „Prestaţia din ultima vreme a Curţii Constituţionale, care a ales să se comporte ca un actor politic, este în contradicţie cu toată jurisprudenţa constituţională de până în prezent“, i-a spus şeful statului înaltului oaspete, care a venit în Moldova pentru a celebra Ziua Europei.

„În loc să se conformeze Constituţiei, preşedintele atacă instanţa în prezenţa comisarului european. Preşedintele nu trebuie să se culce sub nimeni, doar sub Constituţie“, l-a acuzat liderul PL, Mihai Ghimpu, sugerând din nou că Nicolae Timofti ar ţine parte PLDM.

La rândul său, Štefan Füle a declarat că nu a venit la Chişinău pentru a-şi băga nasul în treburile interne, ci pentru a susţine aspiraţiile europene ale Moldovei şi i-a îndemnat pe politicieni să pună capăt crizei.

„În loc să discute cu comisarul european lucruri mai utile pentru Moldova, preşedintele şi-a exprimat părerea în cel mai nefondat mod, în condiţiile în care anterior oficialii europeni au criticat tentantivele de a retrage inamovibilitatea judecătorilor constituţionali“, a comentat juristul Vitali Catană. Expertul în drept constituţional consideră că decizia pronunţată sâmbătă este una corectă, deoarece „nu poate fi pus semnul egalităţii între un guvern funcţional şi unul demis“. 

„Să nu uite că au jurat cu mâna pe Constituţie“

„Orice nu s-ar spune, judecătorii CC au fost delegaţi pe principii politice, că doar nu l-au trimis pe un Vasilică din Puţintei acolo. Sfatul meu e să nu uite că au jurat cu mâna pe Constituţie şi trebuie să slujească poporului, iar dacă fac altminteri, îşi leagă o piatră grea de gât“, a atenţionat fostul magistrat constituţional, Gheorghe Susarenco.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite